Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ανοχή τέλος, αναστολή… τώρα!!

Την αναστολή της λειτουργίας μόνο της Super League για μία εβδομάδα και… βλέπουμε ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής. «Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη βία», τόνισε.

Ανοχή τέλος, αναστολή… τώρα!
Λουκέτο και… επίσημα, αλλά όχι σε όλα τα πρωταθλήματα. Μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρώτος ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας μόνο του πρωταθλήματος της Super League και όχι των υπολοίπων πρωταθλημάτων ή της δράσης σε άλλα αθλήματα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως την επόμενη Τετάρτη θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και αν δεν έχει διαπιστωθεί πρόοδος από πλευράς διοργανωτριών αρχών, η αναστολή θα συνεχιστεί. Επίσης έστειλε σαφές μήνυμα κατά παραγόντων του ποδοσφαίρου που «κινούνται» από επιχειρηματικά συμφέροντα και προανήγγειλε τη δημιουργία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να παταχθεί η βία στα γήπεδα είναι οριστικά και αμετάκλητη. Η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα που προσβάλλουν όλους μας και τον πολιτισμό μας είναι οριστική. Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι εμπλέκονται στα θέματα του αθλητισμού. Η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη σε όσα έχει ήδη εξαγγείλει και δεν θα κάνει βήμα πίσω.

Επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται κατά τον απαράδεκτο τρόπο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο χώρο του αθλητισμού είναι αδιανόητο να ανεχτούμε, γιατί στρέφονται κατά των φιλάθλων και των εργαζομένων στον αθλητισμό.

Έλαβα τις διαβεβαιώσεις αστυνομίας και ΔΕΑΒ για το έκρυθμο της κατάστασης. Όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως όσα έγιναν στο ντέρμπι της Λεωφόρου, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό, αλλά και όσα έγιναν στο ΔΣ της διοργανώτριας αρχής, διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα. Ο καθένας που αγαπά τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει να βλέπει κορυφαίους παράγοντες να διαπληκτίζονται και να βιαιοπραγεί ο ένας σε βάρος του άλλου. Υπό αυτό το πρίσμα είναι αδύνατο να γίνουν αγώνες την Κυριακή. Τόνισα στις διοργανώτριες αρχές πως είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και όσα προβλέπονται για τις λέσχες των φιλάθλων και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Η κυβέρνηση την άλλη Τετάρτη με εντολή του πρωθυπουργού θα ξανασυναντηθεί με τις διοργανώτριες αρχές, να δούμε τι έχουν κάνει κι εφόσον υπάρχουν οι ίδιες εισηγήσεις, δεν θα υπάρχει δράση και την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω όσα συζητήσαμε με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών να υλοποιηθούν.

Να ξέρουν οι πάντες πως η κυβέρνηση όσα έχει πει, θα τα πραγματοποιήσει. Θα πάρουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα εκείνα τα μέτρα για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η βία. Αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης σε τόσο σοβαρά ζητήματα είναι απολύτως σαθρό, σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύσουμε με πρωτοβουλίες που θα είναι αποτελεσματικές και θα λύνουν το πρόβλημα μια δια παντός. Αυτά που συνιστούν σήμερα πρόβλημα θα γίνουν η αρχή της λύσης. Και γι’ αυτό χρειάζεται η συμπαράσταση όσων λένε πως συμφωνούν με την κυβέρνηση, όπως με διαβεβαίωσαν όλοι οι παράγοντες με τους οποίους είχα συναντήσεις. Ελπίζω να τα εννοούν κι αν τα εννοούν να τα κάνουν επιτέλους πράξη
».

Σχετικά με το χρόνο που θα δοθεί στις αρχές και τις ομάδες για να… διορθωθούν, είπε: «Ζητάμε να δρομολογηθούν επιτέλους εξελίξεις. Για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι βέβαιο πως δεν θα γίνει μέχρι την άλλη Τετάρτη. Κάποια ζητήματα θα τα δούμε με κατανόηση λαμβάνοντας υπόψη πως κάποια προβλήματα δεν λύνονται από μια μέρα στην άλλη. Εμείς αναμένουμε για τη μεθεπόμενη αγωνιστική όπως ο νόμος απαιτεί, τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΕΑΒ, για να κρίνουμε την κατάσταση. Άνευ αυτών, το κράτος, ο κυρίαρχος θεσμός, δεν μπορεί να επέμβει. Αντιλαμβάνεστε σε ποια θέση βρίσκεται η κυβέρνηση να παρακολουθεί όλες αυτές τις καταστάσεις και να δυσκολεύεται να παίρνει μέτρα. Εξαντλούμε όμως τις δυνατότητες που μας δίνει ο τωρινός νόμος και θα τις εξαντλήσουμε και νομοθετικά».

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να λύσει από μόνο του και εσωτερικά τα προβλήματά του. «Δεν πιστεύω στις αυτοκαθάρσεις, όταν συνδυάζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν ως κίνητρο το κέρδος, γιατί εδώ μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες. Όλοι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο νόμο και όσοι μέχρι τώρα περιφρονούσαν το νόμο και τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση στο ποδόσφαιρο, πρέπει να προσαρμοστούν και να αντιληφθούν πως οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει για τον ελληνικό λαό».

Διευκρινιστικά, ξεκαθάρισε πως η αναστολή αφορά στην παρούσα φάση μόνο τη Super League. «Οι αποφάσεις αφορούν το πρωτάθλημα της Super League. Δεν κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη να μη γίνουν αγώνες στη Football League και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, παρότι πληροφορήθηκα πως είχαμε εκ νέου επεισόδια στη δεύτερη κατηγορία. Ελπίζω όλοι να συνειδητοποιούν πως είμαστε στην αρχή του τέλους και να καταλάβουν πως ποδόσφαιρο με βία και έκτροπα δεν μπορεί να γίνει. Είναι μια ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στο λαό και τη νεολαία, που βρίσκει μια φτηνή διασκέδαση στο χώρο του ποδοσφαίρου».

Όσο για το πώς θα θωρακιστεί νομικά το κράτος με τα απαιτούμενα «όπλα» για να πατάξει τη βία, απάντησε: «Τα πιο ακραία μέτρα έχουν να κάνουν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση θα πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η νομιμότητα στο ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό».

Για τη λειτουργία των συνδέσμων οργανωμένων ανέφερε: «Η δημιουργία λεσχών προβλέπεται από το νόμο και δεν έχει εφαρμοστεί. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν είναι οι ομάδες υπεύθυνες απέναντι στους θεσμούς και το κράτος για τη λειτουργία τους».

Τέλος, για τις εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις ανθρώπων που εμπλέκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου, είπε: «Ως νομικός σας λέω πως είναι αδιανόητο να φέρονται άνθρωποι κατηγορούμενοι για μακρό χρονικό διάστημα, να γίνονται συζητήσεις στα ΜΜΕ με δικογραφίες που παρανόμως βρίσκονται στα χέρια δημοσιογράφων και είναι όνειδος για τη χώρα να λασπώνονται άνθρωποι όταν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Πρέπει να υπάρχει γρήγορη εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων για να μην υπάρχουν σκιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: