Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αυτούς έχουμε και αυτούς θέλουμε που έλεγε κι ο Σωκράτης!!

Γράφει ο  Κυριάκος Κύρτσος
Όσοι έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές με αεροπλάνο το καταλαβαίνουν το συναίσθημα. Της σχετικής αδιαφορίας που υπάρχει δηλαδή, όταν οι αεροσυνοδοί, προσπαθούν να δείξουν πριν τις πτήσεις τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Τα έχεις ακούσει τόσες φορές που σου περνούν σχεδόν αδιάφορα, γνωρίζοντας δε πως αν όντως συμβεί κάτι θα τρέχεις και δεν θα φθάνεις. Κάπως έτσι μου ακούγονται όλες αυτές οι βαρύγδουπες δηλώσεις μετά από μεγάλα επεισόδια. Η επόμενη μέρα είναι τόσο προβλέψιμη, όσο οι κουβέντες που αραδιάζουν οι αεροσυνοδοί.

Προβλέψιμη απ΄ όλους. Από τους εκάστωτε υπουργούς που λένε ότι τελευταία φορά ανέχονται τέτοια περιστατικά και συσκέπτονται με τις ώρες για να διαπιστώσουν τι φταίει και τι μπορεί να γίνει. Από τα «θύματα» της υπόθεσης που ωρύονται πως δεν έχουν ξαναδεί στην ζωή τους τέτοια επεισόδια, αναδεικνύοντας πόσο πολύ κινδύνεψαν. Από τους θύτες που καταδικάζουν μεν, σημειώνοντας δε πως είτε ο λαός προκλήθηκε, είτε πως έχουν συμβεί και αλλού χειρότερα. Και από τους τρεις που αναλόγως που. φυσάει ο άνεμος, ζητούν παραδειγματικές τιμωρίες, μήπως και επωφεληθούν βαθμολογικά, αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Τόσο απλά. Κατά μία έννοια, ο πιο ειλικρινής παράγοντας των τελευταίων ετών, αποδείχθηκε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, μεταξύ άλλων κάποια στιγμή, είχε δηλώσει για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων», ότι «αυτούς έχουμε και αυτούς θέλουμε». Κι αυτή είναι η αλήθεια. Διότι είναι το λιγότερο αστείο να προσπαθούν άπαντες να μας πείσουν ότι το φαινόμενο της βίας για παράδειγμα, που σε άλλες χώρες το έλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες, στην Ελλάδα αδυνατούμε να το δούμε στα μάτια.

Λογικό όμως είναι. Η πολιτεία πιθανώς βολευόταν ή βολεύεται ακόμη με την μερίδα του κόσμου που βγάζει τον θυμό του στο γήπεδο και όχι στους δρόμους και στις πλατείες. Οι μεγαλομέτοχοι βρίσκουν στρατιές ανθρώπων να τους «προστατεύουν» συχνά από τους «κακούς» που παραμονεύουν δίπλα τους, οι ομάδες σε γενικές γραμμές είναι απόλυτα ενήμερες για πρόσωπα και καταστάσεις, όμως διστάζουν ή δεν θέλουν να εμπλακούν για να μην στραφεί ο «κόσμος» εναντίον τους. Την πάτησε σου λέει ο Ντέμης, γιατί όχι κι εμείς.

Εν κατακλείδι, μάλλον βολεύονται όλοι από τέτοιου είδους καταστάσεις. Καλό θα είναι να αφήσουν την υποκρισία και αν θέλουν όντως να πατάξουν το κακό, να το κάνουν άμεσα. Ούτε να σταματήσει το πρωτάθλημα, ούτε να κλείσουν τα γήπεδα. Να σκεφτεί μόνο κάποιος πως στο γήπεδο, οι νόμοι απλά δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να πάει στην Τσιμισκή και να αρχίσει να πετάει πέτρες και καδρόνια. Θα τον πάρουν σηκωτό. Στο γήπεδο γιατί; Κανείς δεν μπορεί να πάει στην Αριστοτέλους, να βγάλει ένα πιστόλι και να πετάει φωτοβολίδες. Στο γήπεδο γιατί; Ουδείς μπορεί έξω από μαγαζί να ανάψει ένα καπνογόνο και να χοροπηδάει όπως οι ζουλού γύρω από το φαγητό τους. Στο γήπεδο γιατί;

Αν λοιπόν, οι στοιχειώδεις νόμοι, απλώς τηρηθούν και στο γήπεδο, με τις παραδειγματικές τιμωρίες των προσώπων και όχι απαραίτητα των ομάδων, να συγκρατούν σίγουρα τους υπόλοιπους που έχουν ανάλογες προθέσεις, με τον καιρό θα προστεθεί και η απαραίτητη παιδεία. Αν μετά από μερικές ημέρες, θυμόμαστε ότι τα. «αδέρφια» μας είναι στην φυλακή (δίκαια και όχι όποιος λάχει όπως μερικές φορές συμβαίνει) και ότι η κάθε ΠΑΕ οφείλει να τα βγάλει κι αυτή τρέχει να το κάνει, είμαστε χαμένοι από χέρι. Η ιστορία μέχρι σήμερα έδειξε πάντως πως το έργο απλώς θα ξαναπαιχτεί.

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: