Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

«Πως τρέχει έτσι ο π...ης ο Αυστραλός»

Ο Τζίμης Πατίκας διηγείται συγκινημένος στο gazzetta.gr όσα έζησε στην ΑΕΚ. Ο Μελισσανίδης που «άλλαξε την ΑΕΚ», τα μπουζούκια στα «Δειλινά», το στοιχειωμένο δοκάρι, η χαμένη ευκαιρία στη Μπαρτσελόνα και η συνύπαρξη με τον Σερ Άλεξ.  
Το «καγκουρό» της ΑΕΚ 22 χρόνια μετά την αποχώρηση του συγκινεί μιλώντας στο gazzetta.gr για την αγαπημένη του Ένωση
«Ο Μανωλάς τι κάνει; ο Νικολάου είναι ακόμη στην ΑΕΚ; Ο Μελισσανίδης πως τα πηγαίνει», ρωτάει με ενδιαφέρον ο Τζίμης Πατίκας. Η ΑΕΚ ανέκαθεν ήταν στην καρδιά του.
Με τον «Δικέφαλο» πέρασε οχτώ εκπληκτικές σεζόν (1985-1993) κατακτώντας τρία πρωταθλήματα.
Φόρεσε 142 φορές την φανέλα της ΑΕΚ πετυχαίνοντας 27 γκολ. Με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του άνοιξε τον δρόμο και σε άλλους Ελληνοαυστραλούς.
Ο Τζίμης Πατίκας από τους κορυφαίους παίκτες της Ωκεανίας στη δεκαετία του '80, έφτασε μία ανάσα από την Μπαρτσελόνα, ενώ για ένα διάστημα τέθηκε υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Αμπερντίν!
Το 1985 η ποδοσφαιρική του καριέρα έμελλε να αλλάξει για πάντα παίρνοντας μεταγραφή για την ΑΕΚ.

«Η ΑΕΚ ήταν ένα όνειρο για μένα που το έκανα πραγματικότητα. Ο Μαύρος ήταν το πρότυπο μου. Σε ηλικία 15 χρονών είχα φωτογραφία του.
Έζησα ωραίες στιγμές στην ΑΕΚ. Τι να πρωτοθυμηθώ. Βλέπω ξαναφτιάχνουμε δυνατή ομάδα. Περιμένω να επιστρέψουμε στη Super League και ο Μελισσανίδης να κάνει καλές μεταγραφές προκειμένου σύντομα να παίξουμε και στην Ευρώπη», είναι τα πρώτα λόγια του Τζίμη Πατίκα από το μακρινό Σίδνεϊ στο gazzetta.gr.
Μεγάλο του προσόν του η ταχύτητα. Θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τον... Γκάρεθ Μπέιλ του ελληνικού πρωταθλήματος.
«Άλλη εποχή τότε. Τώρα υπάρχουν εργομετρικά και εξελιγμένα μηχανήματα. Οι ποδοσφαιριστές ακολουθούν κατά γράμμα το πρόγραμμα των διατροφολόγων.
Τότε πίναμε γάλα και τρώγαμε μπριζόλα. Όταν είχα πρωτοέρθει στην ομάδα κανείς δεν περίμενε να τρέχω τόσο γρήγορα.
Μάλιστα κάναμε 400αρια στην προπόνηση υπό την επίβλεψη του Πανταζή. Θυμάμαι ήμασταν ένα γκρουπ. Στυλιανόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Μπαλής. Συζητούσαν μεταξύ τους. Καταλάβαινα τι έλεγαν. 
Κόντραρα τον Μανωλά στην προπόνηση. Τον άφηνα να προπορεύεται και ξαφνικά επιτάχυνα φτάνοντας κοντά του.
Το ίδιο πράγμα επαναλήφθηκε πολλές φορές. Ο Μανωλάς απόρησε. Πιστεύοντας πως δεν καταλαβαίνω καλά τα ελληνικά απευθύνθηκε στον Πανταζή λέγοντας του: 'Πως τρέχει έτσι ο π...ης ο Αυστραλός. Μας κοροϊδεύει αυτός'.
Επίσης στην αρχή πολλοί ποδοσφαιριστές εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους. 'Καταντήσαμε να αγοράζουμε Αυστραλούς παίκτες' έλεγε ο Αρμόδωρος και του απάντησα: 'F**k off'. Σύντομα γίναμε η καλύτερη παρέα».

Ουκ ολίγοι πρόεδροι πέρασαν από την ΑΕΚ την εποχή που ο Πατίκας πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον σύλλογο.
«Έχουν περάσει τόσα χρόνια και ακόμα τους σκέφτομαι. Τον γενικό αρχηγό Χρυσοβιτσάνο, του προέδρους Ζαφειρόπουλο, Γιδόπουλο, Γενεράκη, Μελισσανίδη, Ψωμιάδη. Με κανέναν δεν είχα πρόβλημα
Θυμάται όταν κατακτούσαμε τα πρωταθλήματα, ο Γιδόπουλος είχε πάντα κρατημένο τραπέζι για την ομάδα στο μαγαζί του στα 'Δειλινά'».
Ο Τζίμης Πατίκας θεωρεί κομβικό σημείο την ανάληψη της προεδρίας της ΑΕ από τον Δημήτρη Μελισσανίδη.
«Ο Μελισσανίδης ήταν κύριος, ο καλύτερος πρόεδρος. Τον πρόλαβα στην τελευταία σεζόν μου στην ΑΕΚ.
Με τον Μελισσανίδη ήρθαν και τα χοντρά χρήματα. Τότε παίρναμε 10-15 εκατομμύρια και ο Μελισσανίδης τα πήγε στα 50-60 εκατομμύρια δραχμές».
Ο Ελληνοαυστραλός ξετυλίγει ακόμη περισσότερο το κουβάρι των αναμνήσεων ενθυμούμενος ιστορικά ματς με την φανέλα της ΑΕΚ.
«Ένα ματς που δεν θα ξεχάσω είναι ο ημιτελικός Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό την σεζόν 1985/86 με 70.000 κόσμο. Το πρώτο ματς έληξε 2-2.
Είχα πετύχει και τα δύο γκολ. Επίσης τον π...η τον διαιτητή που ακύρωσε το γκολ μου στον αγώνα με την Μαρσέιγ.
Θυμάμαι το πρώτο παιχνίδι μου απέναντι στον Άρη. Πολλά πράγματα. Η ΑΕΚ είναι στην καρδιά μου».

Σε ένα άλλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τον Φεβρουάριο του 1989 στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, ο Πατίκας προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.
Η συγκεκριμένη φάση τον στοιχειώνει ακόμη και σήμερα...
«Ο κόσμος καμιά φορά θυμάται τις χαμένες ευκαιρίες και όχι τα γκολ. Δεν μπορούσα να κάνω όμως αλλιώς σε αυτή τη φάση. Όποιος και να ήταν το ίδιο θα έκανε.
Η μπάλα χτύπησε σε λακούβα και με την φόρα που είχα δεν μπόρεσα να την σπρώξω στα δίχτυα».
Ο άλλοτε «κιτρινόμαυρος» άσος εξήγησε τους λόγους που αποχώρησε σε ηλικία 30 ετών από την ΑΕΚ.
«Είχαν έρθει στην ομάδα σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως ήταν για παράδειγμα οι Τσάρτας και Μπορμπόκης. Παράλληλα είχε κάνει τέσσερις επεμβάσεις στα γόνατα.
Ήταν δύσκολα για μένα και ήξερα πως δεν θα έπαιζα. Έτσι πήρα μεταγραφή στον Αθηναϊκό και από εκεί στην Καστορια».
Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν όμως ο Πατίκας εξακολουθεί να διατηρεί επικοινωνία με τους πρώην συμπαίκτες του.
«Πριν από λίγες μέρες με πήρε τηλέφωνο ο Σπύρος Οικονομόπουλος. Ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση εδώ στην Αυστραλία.
Με είχε πάρει τηλέφωνο ο Χένρικ Νίλσεν, ενώ είχα επαφή με τον Μπατίστα και τον Κλόπα. Είχα δει επίσης το 2010 εδώ στην Αυστραλία τον Μπάγεβιτς και τα υπόλοιπα παιδιά».

Το «καγκουρό» αποκάλυψε πως προτού έρθει στην ΑΕΚ είχε απασχολήσει σοβαρά την Μπαρτσελόνα.
«Ναι, ισχύει αυτό. Είχα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ελπίδων της Αυστραλίας που διεξήχθη στο Μεξικό.
Προπονητής της Αργεντινής ήταν ο Μενότι, ο οποίος πήγε στη συνέχεια στη Μπαρτσελόνα. Επικοινώνησε με τον ασίσταντ κόουτς της Αυστραλίας, ο οποίος ήταν Αργεντινός ζητώντας του να πάω για να με δοκιμάσουν.
Τραυματίστηκα όμως και έχασα αυτή την σπουδαία ευκαιρία».
Λίγοι γνωρίζουν πως ο Πατίκας πέρασε ένα φεγγάρι και από την Β΄ ομάδα της Αμπερντίν με προπονητή τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
«Ήμουν 17-18 χρονών τότε και βρισκόμουν ανάμεσα στην αφρόκρεμα του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου με Στράχαν, ΜακΛις και άλλους.
Φυσικά θυμάμαι και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως έβριζε πολύ! Φαινόταν από τότε πως θα γίνει σπουδαίος τεχνικός, οδηγώντας την Αμπερντίν στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 1983».
Ο 51χρονος προπονητής αποτελεί τον μέντορα του Πάνου Αρμενάκα, ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα wonderkids του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Σε ηλικία 16 ετών άλλωστε αγωνίζεται στη Β΄ ομάδα της Ουντινέζε.
«Τον είχα κοντά από 3 ετών και γνωρίζω τις δυνατότητες του. Αυτό το παιδί έχει τεράστια προσόντα. Δεν είναι τυχαίο πως σε ηλικία 14 ετών είχε αγωνιστεί στις ακαδημίες των Άγιαξ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, ενώ πλέον βρίσκεται στην Ουντινέζε.
Χρειάζεται τύχη και έναν καλό προπονητή, διαθέτει τεράστιο ταλέντο. Μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: