Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Αυτοί φταίνε για τη διαιτησία στη Superleague!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ακατανόητη στάση των ΠΑΕ της Supeleague που δεν τολμούν να τα βάλουν με την ΕΠΟ για να αλλάξουν το καθεστώς που συντηρεί στο σημερινό επίπεδο την ελληνική διαιτησία.
Κάθεσαι και ακούς, βλέπεις, διαβάζεις τη μία μετά την άλλη τις περισσότερες ΠΑΕ, αν όχι όλες, να διαμαρτύρονται για την διαιτησία στο πρωτάθλημα της Superleague. Μόνο σε μια αγωνιστική, την 30η, ήταν τρεις οι ΠΑΕ (Εργοτέλης, Παναιτωλικός, Ξάνθη) που εξέδωσαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη διαιτησία. Ανακοινώσεις γεμάτες από υπονοούμενα, από διοικήσεις και μεγαλομετόχους που μιλούν αόριστα υπό τον φόβο να πληρώσουν κρυφά και φανερά τις συνέπειες των λόγων και των καταγγελιών τους. Σκεφθείτε, όλο αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που οι επενδυτές του ποδοσφαίρου έχουν δεσμευτεί απέναντι στον υφυπουργό Αθλητισμού να κρατούν χαμηλούς τόνους και να αποφεύγουν τις εντάσεις προκειμένου να μη συμβάλουν με τη συμπεριφορά τους στην έξαρση της γηπεδικής βίας.
Παρακολουθείς, ζεις όλα τα παραπάνω και αναρωτιέσαι το αυτονόητο: πώς είναι δυνατόν, δεδομένου ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους οι ΠΑΕ έχουν στη διάρκεια του πρωταθλήματος εκφράσει με κάθε επισημότητα τα παράπονά τους για τη διαιτησία, οι περισσότερες με ανακοινώσεις και δηλώσεις των ηγετών τους, να μην προσπαθούν με πράξεις να λύσουν το πρόβλημα; Υπό κανονικές συνθήκες όλες αυτές οι ΠΑΕ θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει μια συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου της Superleague για να πάρουν πλειοψηφικά την απόφαση να κάνουν παράσταση επί του θέματος στην ΕΠΟ και να απαιτήσουν θεαματικές αλλαγές.
Θυμηθείτε, προτού συνεχίσω, ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε “προσληφθεί” από την ΕΠΟ μετά από σχετική επιθυμία – απόφαση των ΠΑΕ της Superleague ο Σκοτσέζος Χιού Ντάλας για τη θέση του αρχιδιαιτητή. Ο Ντάλας, τον οποίο δεν επέλεξαν οι ΠΑΕ αλλά ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Σαρρής “άντεξε” μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, όταν και “παύθηκε” με μια ανακοίνωση που γνωστοποιούσε ότι στο εξής δεν θα είχε την ευθύνη επιλογής των διαιτητών. Σημειώστε ότι ο Σκοτσέζος, που φαγώθηκε μόλις άρχισε να εξωτερικεύει τις απορίες του για τα εξόφθαλμα λάθη των Ελλήνων διαιτητών εξακολουθεί να συνεργάζεται με την ΕΠΟ και να αμείβεται από αυτή, για να κάνει σεμινάρια... Κι ενώ συνέβη αυτό το φιάσκο, οι ΠΑΕ έμειναν μουγκές. Δεν συνασπίστηκαν, δεν ένωσαν τη φωνή τους, δεν αποφάσισαν τίποτα στις συνεδριάσεις της Superleague.
Και πάμε παρακάτω: πώς είναι δυνατόν όλες αυτές οι δυσαρεστημένες ΠΑΕ, δεδομένου ότι είναι πλειοψηφία, να μένουν σιωπηλές και να μη τολμούν να βάλουν στο τραπέζι των συνεδριάσεων της Superleague το θέμα της αλλαγής στο καθεστώς της διαιτησίας; Γιατί δεν κάνουν μια παράσταση στην επόμενη συνάντηση συνεργασίας του υφυπουργού Αθλητισμού με ΕΠΟ, UEFA, FIFA για να υποστηρίξουν τον Σταύρο Κοντονή που ζητεί από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία να του επιτρέψουν να επιβάλει στην ΕΠΟ αλλαγές (και) στη διαιτησία; Πώς γίνεται να έχουν οι περισσότερες, αν όχι όλες, ΠΑΕ τόσο έντονα παράπονα για τη διαιτησία και να περιορίζουν την αντίδρασή τους μόνο σε αόριστες ανακοινώσεις για παρασκήνια, σκοτεινά κέντρα αποφάσεων, κατεστημένα; Ποιος τους εμποδίζει να αντιδράσουν; Ή ποιον φοβούνται και δεν αντιδρούν;
Η στιγμή είναι επίκαιρη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στριμώχνει την ΕΠΟ και την πιέζει για ριζικές αλλαγές, γι' αυτό και η ευθύνη όλων, ουδεμιάς εξαιρουμένης, των ΠΑΕ είναι ιστορική. Αν και τώρα μείνουν σιωπηλοί να κοιτάζουν τα ταβάνια δίχως σθένος και θάρρος να μιλήσουν συγκεκριμένα για το πρόβλημα και να απαιτήσουν την αλλαγή του καθεστώτος της σημερινής ΕΠΟ, αυτό το ποδόσφαιρο θέλουν. Αν συνεχίσουν να ανέχονται το σημερινό καθεστώς, το οποίο επιτρέπει σε μια χούφτα ανθρώπους, που δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα όρια της μιας παλάμης, να ελέγχουν την διαιτησία, η οποία αποφασίζει για εκατομμύρια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό το κακόφημο πρωτάθλημα θέλουν. Οσο μένουν σιωπηλοί και δεν δρουν, όλες οι ΠΑΕ, ουδεμιάς εξαιρουμένης, είναι μέρος του προβλήματος και θα συνεχίζουν να παράγουν ένα πρωτάθλημα που προσελκύει μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στα γήπεδα και δημιουργεί αποστροφή και απέχθεια σε εκατομμύρια Ελληνες. Οι ανακοινώσεις είναι για το θεαθήναι και δεν πείθουν ούτε μωρά.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: