Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Για πάντα στις καρδιές μας...!!

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (σ.σ. 1 Απριλίου του 2004) από την ημέρα που ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από τη ζωή. Οι Αθλητικοί Ψίθυροι κάνουν μία αναδρομή στη σταδιοδρομία ενός από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ήταν Πρωταπριλιά του 2004. Πριν από ακριβώς επτά χρόνια. Η πατροπαράδοτη ημέρα των... ψεμάτων έμοιαζε με τη μεγαλύτερη και την πιο σκληρή αλήθεια. Η είδηση του χαμού του Γιάννη Κυράστα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και την ελληνική κοινωνία.
Το πιο αληθινό ψέμα είναι... γεγονός. Ο Γιάννης Κυράστας σε ηλικία 53 ετών άφηνε την τελευταία του πνοή στην Ευρωκλινική Αθηνών. Ο ίδιος ήταν για ένα μήνα κλινήρης όταν στις 5 Μαρτίου του 2004 εισήχθη στο νοσοκομείο έπειτα από έντονη δυσφορία.
Η πρώτη γνωμάτευση έκανε λόγο για οξεία μικροβιακή επιδιδυμίτιδα, η οποία είχε μετουσιωθεί σε νεκρωτική γάγγραινα της περιοχής, για την οποία χρειάσθηκε να χειρουργηθεί επειγόντως. Κοινώς η διάγνωση ήταν σηψαιμία. Καθημερινά πάλευε για τη ζωή του και η περιπέτειά του είχε μεταπτώσεις και έληξε άδοξα.
Την 1η Απριλίου του 2004 έδωσε το τελευταίο... ματς της ζωής του φεύγοντας για τη γειτονιά των αγγέλων. Ο Γιάννης Κυράστας αποτέλεσε έναν από τους πιο αγαπητούς και συνάμα εξαιρετικούς στη δουλειά του ανθρώπους του ελληνικού αθλητισμού.
Το έργο της ζωής του
Γεννημένος στις 25 Οκτωβρίου του 1952, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Ολυμπιακού και έπειτα προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα του πειραϊκού συλλόγου. Το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική έγινε στις 10 Δεκεμβρίου του 1972 απέναντι στην Καβάλα.
Για εννέα χρόνια αποτέλεσε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος του Ολυμπιακού, με τον οποίο κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Το καλοκαίρι του 1981 μαζί με τον Μάικ Γαλάκο μεταγράφονται στον Παναθηναϊκό και αυτομάτως η μεταγραφή τους στο «Τριφύλλι» ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων.
Ο Κυράστας αγωνίστηκε με το τριφύλλι στο στήθος πέντε συνολικά χρόνια κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Στην Εθνική ομάδα έκανε το ντεμπούτο του στις 15 Νοεμβρίου του 1974 και αποχώρησε στις 19 Μαΐου 1985 έχοντας 46 συμμετοχές, αλλά και παρουσία στο EURO του 1980 με τη Γαλανόλευκη.
Η ποδοσφαιρική του καριέρα έλαβε τέλος στις 8 Νοεμβρίου του 1986, στην εντός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού επί του Άρη με 2-0.
 Η συνέχεια περιελάμβανε προπονητική καριέρα σε Εθνικό Ελληνορώσων, Μεσολόγγι, Προοδευτική, Εθνικό, Πανηλειακό, Πανιώνιο, Παναθηναϊκό, Ηρακλή και Παναθηναϊκό για μία ακόμη φορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Γιάννης Κυράστας θα είναι για πάντα στις καρδιές και στη θύμηση όλων των Ελλήνων φιλάθλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: