Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μάθε τη δύναμή σου, έλα στον αθλητισμό!!

«Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο» ήταν το μήνυμα μιας διαφημιστικής καμπάνιας πριν από καμιά δεκαριά χρόνια. Γράφει ο Τάσος Παπαχρήστου.
Μάθε τη δύναμή σου, έλα στον αθλητισμό
Κάπως έτσι σχεδιάζει προς το παρόν το μέλλον της η ελληνική άρση βαρών σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το υπουργείο Παιδείας.
Αυτό το μήνυμα είναι, όμως, λίγο διαφορετικό.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης νέων παιδιών στο άθλημα των δυνατών και παράλληλα γνωριμίας τους με το ολυμπιακό κίνημα φέρει τον τίτλο «Μάθε τη δύναμή σου».
Υλοποιείται ολοένα και σε περισσότερες πόλεις της Ελλάδας με σπουδαία ανταπόκριση των μαθητών και μαθητριών. Η άρση βαρών σήμερα χρειάζεται πρωτίστως τρόπο. Υπάρχει χρόνος και για κόπο, έπεται.
Ωστόσο, η πιο σημαντική διαπίστωση έχει να κάνει με τα δεκάδες αιτήματα που προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας για τη φιλοξενία και στα δικά τους χώματα αυτής της τόσο φιλόδοξης εκδήλωσης.
Τρεις χιλιάδες παιδιά μαζεύτηκαν στη Ρόδο, δύο χιλιάδες στην Αμφιλοχία, έξι χιλιάδες στην Καλαμάτα και έπεται συνέχεια.
Είναι δύσκολο σήμερα και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας των ελληνικών οικογενειών να συγκεντρώσει κανείς τόσο μαθητόκοσμο σε μια και μόνο εκδήλωση ανά την περιφέρεια και ακόμα πιο δύσκολο να τους εντάξει στη μάθηση.
Βιωματική προσέγγιση σε διάφορα σπορ με τη συμμετοχή των παιδιών, ομιλίες για το περιβάλλον από ειδικούς, δενδροφυτεύσεις είναι λίγα από τα στοιχεία που η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία έχει εισάγει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα.
Και επειδή μιλούσαμε αρχικά για το άθλημα των δυνατών, το «Μάθε τη δύναμή σου» εφαρμόζεται και διδάσκεται ακόμα και από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Πύρρο Δήμα καθώς και τον ομοσπονδιακό προπονητή Βαλέριο Λεωνίδη. Δύο μεγάλες δόξες.
Με μια ελαφριά ξύλινη μπάρα λοιπόν, που δεν κοστίζει πολλά χρήματα, ο στόχος επιτυγχάνεται και με το παραπάνω. Τα παιδιά δοκιμάζουν τη δύναμή τους, την τεχνική τους και έρχονται άμεσα σε επαφή με το άθλημα των δυνατών που αναζητεί μέσω του προγράμματος τους ολυμπιονίκες της επόμενης εποχής.
Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα, όπως αναφέρονται στις εκθέσεις της διευθύντριας της ΕΘΝΟΑ Ιλεάνας Κλοκώνη και των ανθρώπων της άρσης βαρών, είναι όχι μόνο ενθαρρυντικά αλλά και πολύ σημαντικά.
Σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα το άθλημα δεν είχε ανάπτυξη και πολλές φορές ούτε καν παρουσία παρατηρήθηκαν ταλέντα. Σπουδαία ταλέντα.
Και ακόμα είναι η αρχή. Ας συγκεντρώσουμε τα παιδιά στον αθλητισμό και έχει ο καιρός για πρωταθλητές...
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: