Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο Σάντος κερδίζει την αμφισβήτηση!!

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει πως η προπονητική διαδρομή του Σάντος δεν ήταν ποτέ στρωμένη με λουλούδια. Απεναντίας έχει μάθει να παίζει κόντρα στις πιθανότητες.
Ο Σάντος κερδίζει την αμφισβήτηση
Αν κάτι βοήθησε τον Φερνάντο Σάντος να πετύχει προπονητικά σε αυτά τα 24 χρόνια της καριέρας του (από τα συνολικά 57 χρόνια της ζωής του, που συμπλήρωσε χθες) είναι ότι δεν είχε κάπου να πατήσει, παρά μόνο στη δουλειά του.
Οι αποστολές που αναλάμβανε ήταν πάντα δύσκολες και με τρομακτική αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Δεν είχε καμία παρακαταθήκη, όταν δέκα χρόνια μετά από τότε που πήρε το πτυχίο του μηχανικού από το Instituto Superior de Engenharia de Lisboa το 1977, αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική.
Δεν είχε καν ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό όνομα στην πλάτη του ή μία μεγάλη καριέρα. Ξεκίνησε προπονητικά μένοντας για επτά χρόνια στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, στην ομάδα του Εστορίλ, που είναι προάστιο της Λισσαβώνας και αμέσως μετά έκανε το μπαμ στην Αμαδόρα. Εως εκεί...
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο... Γολγοθάς του. Αμφισβήτηση τρομακτική όταν τον εμπιστεύθηκε ο Πίντο ντα Κόστα για τον πάγκο της Πόρτο, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να προσθέσει το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ συνεχόμενης επικράτησης για την Πορτογαλία. Για τους οπαδούς της Πόρτο ήταν πάντα ένας... Μόουρο, όπως υποτιμητικά αποκαλούν στο λιμάνι της χώρας τους προερχόμενους από τη Λισσαβώνα με σκούρο δέρμα, αυτούς που εμείς αποκαλούμε υποτιμητικά... γύφτους!
Το καλοκαίρι του 2001 ήρθε στη χώρα μας και μερικούς μήνες αργότερα κατάλαβε τι εστί συνεργασία με τον Μάκη Ψωμιάδη.
Στον Παναθηναϊκό δεν του δόθηκε καν χρόνος μετά το κακό ξεκίνημα, το πέρασμά του από τη Σπόρτινγκ δεν είχε επιτυχημένο φινάλε, χωρίς κανείς να περιμένει τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα, η επιστροφή του στην ΑΕΚ έγινε υπό τις δύσκολες συνθήκες της δημιουργίας ομάδας με πολύ χαμηλό μπάτζετ, στη συνέχεια έζησε τη μεταβατική περίοδο της Μπενφίκα, πάλεψε με επιτυχία επίσης υπό δύσκολες συνθήκες στον ΠΑΟΚ και αμέσως μετά ανέλαβε την εθνική ομάδα της Ελλάδας διαδεχόμενος τον πιο επιτυχημένο προπονητή σε ολάκερη την ιστορία της γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να επαναλάβει τον άθλο του Οτο Ρεχάγκελ.
Η ουσία πάντως είναι ότι ο Φερνάντο Σάντος δεν φοβήθηκε ποτέ τα δύσκολα, χωρίς να θεωρεί τον εαυτό του... ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα. Εχει όμως μάθει πολύ καλά να παλεύει με την αμφισβήτηση και να κερδίζει στοιχήματα που μοιάζουν χαμένα.
Το 2000 ήταν ένατος καλύτερος προπονητής στον κόσμο στην κατάταξη της FIFA. Βρέθηκε προ των πυλών της εθνικής Πορτογαλίας. Θεωρήθηκε... λίγος από τους συμπατριώτες του. Σήμερα ετοιμάζεται να προκριθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελική φάση μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης από τον πάγκο της δεύτερης ποδοσφαιρικής του πατρίδας. Αλλος ένας στόχος έχει επιτευχθεί...
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: