Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τελευταία στάση …Τιφλίδα!!

O Aλέξανδρος Σωτηρόπουλος γράφει από την Τιφλίδα για το τελευταίο εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει η Εθνική ομάδα έτσι ώστε να τσεκάρει το εισιτήριό της για τα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.
Τελευταία στάση …Τιφλίδα
Ο τελευταίος σταθμός πριν το Euro. Και από εκεί, αναχώρηση για Πολωνία και Ουκρανία! Το μακρύ ταξίδι της εθνικής ομάδας πλησιάζει στον τελικό του προορισμό. Όχι βέβαια ότι ο δρόμος προς το Euro 2012 είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα, όπως είπε και μια… ψυχή χθες στο αεροπλάνο, την ώρα που οι συνεχείς και ισχυρές αναταράξεις πάνω από το ανατολικό Αιγαίο, λόγω της καταιγίδας, διαδέχονταν η μια την άλλη!
Και αυτό, γιατί ο αποψινός αντίπαλος, πήρε ισοπαλία από την Ελλάδα στο Καραϊσκάκη, νίκησε την Κροατία εντός έδρας και έχασε δύσκολα από την ομάδα του Μπίλιτς στο εκτός έδρας παιχνίδι. Επιπλέον, η πορεία της εθνικής σ’ αυτή την προκριματική φάση, είχε πολλές εναλλαγές συναισθημάτων. Από το σοκ της πρεμιέρας με τους αποψινούς μας αντιπάλους (1-1), στην ισοπαλία του Ζάγκρεμπ που μας κράτησε ζωντανούς, κι από το θρίαμβο στο Τελ Αβίβ με το γκολ αλά… Μέσι του Νίνη, στην ψυχρολουσία της Ρίγα!
Ο θρίαμβος επί της Κροατίας και η απόλυτη απόδειξη μέσα από το ματς της περασμένης Παρασκευής για το πόσο ΟΜΑΔΑ, είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αποκατέστησε τη νομιμότητα.
Πλέον, ένας βαθμός απόψε είναι αρκετός, αν και όπως επισημαίνει συνεχώς ο Φερνάντο Σάντος προς τους παίκτες τους «δεν πρέπει να παίξουμε για το βαθμό, αλλά για τη νίκη». Ας μην ξεχνάμε, ότι οι Κροάτες έπαιξαν για δύο αποτελέσματα στην Αθήνα και τους έκατσε το τρίτο! Ας γίνει το δικό τους πάθημα λοιπόν, δικό μας μάθημα.
Ο Πορτογάλος είχε χθες, Δευτέρα, γενέθλια. Έκλεισε το 57ο έτος της ηλικίας του, αλλά προτίμησε να αφήσει τις γιορτές για σήμερα! Μια σεμνή τελετή μόνο για τον επίσης εορτάζοντα την ίδια μέρα Νίκο Σπυρόπουλο (έκλεισε χθες τα 28 του χρόνια) και αυτό ήταν όλο. Η προσήλωση των διεθνών στο στόχο τους είναι απόλυτη. Το λέει και το ξαναλέει ο Γιώργος Καραγκούνης ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά όπλα της εθνικής ομάδας.
Όπως και η αυτοπεποίθηση. Το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ο ομοσπονδιακός προπονητής, όταν ρωτήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον Αλέξη Σπυρόπουλο αν έχει αποφασίσει για το ποιος θα παίξει αντί του τιμωρημένου Σαμαρά στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Ο αθεόφοβος, όχι μόνο απάντησε, αλλά είπε και ολόκληρη την ενδεκάδα! Τζόρβας, Βύντρα δεξιά, Σπυρόπουλος αριστερά, Παπασταθόπουλος και Κυριάκος Παπαδόπουλος κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Τζιόλης οι τρεις του κέντρου, Σαλπιγγίδης δεξιά, Χαριστέας αριστερά (αυτή ήταν και η απάντηση στην ερώτηση) και Γκέκας στην κορυφή.
Προσωπικά, θα στοιχημάτιζα, ότι η πρώτη αλλαγή θα είναι ο Γιώργος Φωτάκης, μετά το πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο που έκανε στη Καραϊσκάκη!
Ο… παλιόφιλος Τιμούρ Κετσπάγια πάντως, αφού ως γνήσιος τζέντλεμαν, χαιρέτησε δια χειραψίας, όλους τους έλληνες δημοσιογράφους στη δική του συνέντευξη Τύπου και μίλησε σε δύο γλώσσες για να εξυπηρετήσει άπαντες, υποσχέθηκε να μην μας αφήσει σε… χλωρό κλαρί! «Αν είστε καλύτεροι, χαλάλι σας, αλλά εμείς θα τα δώσουμε όλα εκεί έξω».
Κατά τα άλλα, ο καιρός στη Γεωργία θυμίζει Ελλάδα το Σεπτέμβριο, με τη θερμοκρασία να φθάνει ως και τους 25 βαθμούς τη μέρα και να πέφτει στους 15-16 το βράδυ. Συνθήκες δηλαδή ιδανικές για μπάλα, σε αντίθεση με τη χώρα μας, που όπως μαθαίνουμε, χθες έριχνε… καρέκλες!
Η πόλη είναι αισθητά καλύτερη και με περισσότερο χρώμα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των παλαιότερων συναδέλφων που ήταν εδώ και το 2005 στη νίκη της εθνικής Ελλάδος με 1-3! Επιπλέον έχει φορέσει και τα… καλά της, λόγω της επίσκεψης του Νικολά Σαρκοζί. Σημαίες της Γεωργίας και της Γαλλίας υπάρχουν παντού, λόγω της ομιλίας του Γάλλου προέδρου μαζί με τον Γεωργιανό ομόλογό του Μιχαήλ Σαακασβίλι προ ημερών στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Σαρκοζί μάλιστα, είναι ιδιαίτερα αγαπητός εδώ, τόσο για την καταλυτική παρέμβασή του στα γεγονότα της Νότιας Οσετίας το 2008, όσο και για τη θέση του να γίνει η Γεωργία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αποψινό παιχνίδι, θα διεξαχθεί στις 8 ώρα Ελλάδος, στο δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της Τιφλίδας, μετά το «Μπόρις Παϊχάτζε», χωρητικότητας 55 χιλιάδων θεατών. Το «Μιχαήλ Μέσκι» πάντως, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Γεωργιανού «Γκαρίντσα», όπως ήταν το παρατσούκλι ενός από τους καλύτερους παίκτες της ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του ’60, αν και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 25 χιλιάδες θεατές δεν θα γεμίσει απόψε.
Το αντίθετο, καθώς ο κόσμος είναι απογοητευμένος μετά την ήττα από την εντός έδρας ήττα και την ισοπαλία στη Μάλτα, αποτελέσματα που ουσιαστικά έθεσαν την ομάδα του Κετσπάγια, νοκ-άουτ από τη μάχη των δύο πρώτων θέσεων.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: