Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το τέλος του Ζοσέ πλησιάζει...!!

Είτε μετά τον αποψινό (23:00, NS1) προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα είτε -το αργότερο- τον Ιούνιο η θητεία του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της Ρεάλ θα έχει τερματίσει. Γράφει ο Λευτέρης Αμπατζής.
Το τέλος του Ζοσέ πλησιάζει...
Από το πρωί σκέφτομαι την ώρα που θα καθίσω μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσω πάλι το ίδιο έργο. Το σκηνικό μεταφέρεται τούτη τη φορά στο «Καμπ Νόου» αλλά οι πρωταγωνιστές είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι. Είναι πραγματικά παράξενο το πώς γίνεται να αρέσει σε τόσο πολύ κόσμο… ξαναζεσταμένο φαγητό.
Τα παιχνίδια Μπαρτσελόνα-Ρεάλ (ή Ρεάλ-Μπαρτσελόνα) μου θυμίζουν έντονα εκείνα τα αλησμόνητα ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ στο μπάσκετ από τα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι τις αρχές του `90, όπου πάντοτε συνέβαινε το εξής αστείο: Γύρω στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου ο Νίκος Σταυρόπουλος (ή «Μάτζικ» -πολύ εύστοχα- για πολλούς) σκόραρε ένα τρίποντο που έδινε στον ΠΑΟΚ μια διαφορά οκτώ -ίσως και 10 πόντων. Θυμάμαι πιτσιρικάδες να βλέπουμε και να ξαναβλέπουμε το σκηνικό και να λέμε γελώντας: «Ωχ, τώρα τέλειωσε. Θα θυμώσει ο γνωστός…».
Και πράγματι ο Νίκος Γκάλης (ο γνωστός που λέγαμε…) αναλάμβανε δράση. Εκείνος το σκοράρισμα, ο Γιαννάκης και οι υπόλοιποι στην άμυνα και το φινάλε πάντα ίδιο, με τους οπαδούς του Αρη να τραγουδούν «ποτέ, ποτέ, ποτέ…» και εμείς να… ευχαριστούμε το Θεό που δεν μας έκανε οπαδούς του ΠΑΟΚ.
Στο αποψινό clasico, που ξεκινάει στις 11.00 (novasports 1) και είναι ο δεύτερος προημιτελικός για το θεσμό του κυπέλλου μετά το 1-2 υπέρ της Μπάρτσα στη Μαδρίτη, ξέρουμε πάνω-κάτω τι θα δούμε. Αλλωστε, όπως γράφει και ο Πιτ Τζένσον στην «Independent», αν κουραστήκατε από τα ντέρμπι μεταξύ Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, υπάρχει ένα άλλο έργο που μόλις ξεκίνησε και θα κρατήσει (το πολύ…) μέχρι το καλοκαίρι. Ρεάλ Vs Μουρίνιο!
Δεν ήμασταν ποτέ προφήτες για να μπορέσουμε να προβλέψουμε το μέλλον του «Special One», που κάποιοι έχουν μετονομάσει σε «Special Five» μετά την περσινή πεντάρα στο «Καμπ Νόου» για το πρωτάθλημα. Θα θέλαμε πολύ να υπήρχε μια κάμερα στα αποδυτήρια στο αποψινό παιχνίδι για να παρακολουθήσουμε live την προετοιμασία των δύο ομάδων και των δύο προπονητών, αλλά και τις αντιδράσεις στο ημίχρονο και μετά το τέλος του αγώνα.
Ακούμε για καβγάδες ανάμεσα στον Μουρίνιο και τον Σέρχιο Ράμος, διαβάζουμε -όσο μπορούμε- πίσω από τις λέξεις του Πορτογάλου στις συνεντεύξεις Τύπου και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πράγματι κάτι… τρέχει στα ενδότερα της «βασίλισσας».
Ο Μουρίνιο απάντησε με ένα χαρακτηριστικό «Μμμμ…» στην ερώτηση που του έκαναν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου (24/01) για το αν είναι ευχαριστημένος στη Ρεάλ. Φυσικά και δεν είναι. Σε μία από τις πολλές αντιπαραθέσεις που είχε με τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές της ομάδας του, τους κατηγόρησε ότι προσπάθησαν να τον εκθέσουν στη μικτή ζώνη μετά τη λήξη του πρώτου προημιτελικού λόγω της «συντηρητικής» τακτικής που ακολουθεί.
Παράλληλα, λέει και ξαναλέει ότι έχουν την στήριξη των δημοσιογράφων επειδή είναι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, απόδειξη ότι δεν κατηγορήθηκε καθόλου ο Σέρχιο Ράμος που έπρεπε να μαρκάρει τον Πουγιόλ στη φάση του γκολ που ισοφάρισε η Μπαρτσελόνα στο «Μπερναμπέου».
Αυτή ήταν, όπως τουλάχιστον γράφτηκε στον ισπανικό Τύπο, και η αφορμή για τον τσακωμό με τον διεθνή αμυντικό. Ο Μουρίνιο είχε αναθέσει σε αυτόν τη «φύλαξη» του Πουγιόλ, αλλά ο Ράμος στη συγκεκριμένη φάση άλλαξε μαρκαρίσματα με τον Πέπε. «Πήρε» τον Πικέ και όταν είδε την μπάλα στα δίχτυα τα έβαλε μάλιστα με τον Πορτογάλο συμπαίκτη του…
Οσον αφορά πάντως το σημερινό παιχνίδι, τα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι δύο: Θα παίξει επιτέλους επιθετικά ο Μουρίνιο απέναντι στην Μπαρτσελόνα, όπως ζητούν οπαδοί και δημοσιογράφοι (εδώ οι διαφορές ανάμεσα στους δύο είναι δυσδιάκριτες); Και θα βάλει τον Πέπε από την αρχή;
Η αλήθεια είναι ότι με την ήττα με 2-1 από το πρώτο παιχνίδι η Ρεάλ δεν έχει επιλογή. Πρέπει να παίξει επιθετικά, εφόσον θέλει να διεκδικήσει την πρόκριση στα ημιτελικά. Ωστόσο, με τον Μουρίνιο δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος. Από αντίδραση και μόνο θα κάνει το αντίθετο από αυτό που του ζητούν, ακόμη και αν ξέρει ότι είναι το σωστό.
Για τον Πέπε, βέβαια, το είπε ξεκάθαρα: «Αν είναι καλά, θα παίξει…» Δεν θα τον αφήσει εκτός αποστολής δηλαδή παρόλο που γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος παίκτης θα γίνει κόκκινο πανί εφόσον εμφανιστεί στο «Καμπ Νόου».
Στην Αγγλία, για να επιστρέψουμε και να βάλουμε στο θέμα και τα… κίτρινα ταμπλόιντ, οι μέρες του Μουρίνιο στη Ρεάλ είναι μετρημένες. Ηδη ο Γιόακιμ Λεβ και ο Αρσέν Βενγκέρ πλασάρονται ως βασικοί υποψήφιοι αντικαταστάτες του Μουρίνιο. Για να πούμε τη μαύρη αλήθεια, αν η «βασίλισσα» φύγει με καμιά πεντάρα στην πλάτη από τη Βαρκελώνη, ο «Mr Special One» ίσως ζήσει το μεγαλύτερο Βατερλό της καριέρας του. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πληγή στο εγώ του.
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: