Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τότε ήταν… Άγιαξ (video)

Στις 25 Ιανουαρίου 1976 ο ΠΑΣ Γιάννινα συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία του στο πρωτάθλήμα θριαμβεύοντας με 3-0 επί του Ολυμπιακού!
 
Άλλες εποχές, άλλη ομάδα… Ο ΠΑΣ του τότε ελάχιστη σχέση έχει με τον σημερινό, που δυσκολεύεται να κρατηθεί στην Α’ Εθνική. Με τη νίκη που σημείωσε σαν σήμερα ο θρυλικός “Άγιαξ” της Ηπείρου ήταν 3ος στη βαθμολογία και “έβλεπε” Ευρώπη!
 
Σπουδαία ομάδα τότε ο ΠΑΣ, με τους Αργεντινούς Κοντογιωργάκη, Αλβαρέζ, Μοντέζ να “ζωγραφίζουν” ακόμα και σε λασπωμένα γήπεδα όπως ήταν (και τότε!) αυτό των Ιωαννίνων και τον Αντώνη Γεωργιάδη στον πάγκο, δεν κατόρθωσε τελικά να πάρει το εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Είχε καταφέρει, όμως, να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων φιλάθλων ως η κορυφαία ομάδα της περιφέρειας, μαζί με την Παναχαϊκή.
 
Η νίκη του ΠΑΣ ήταν δίκαιη, αλλά και ο Ολυμπιακός δεν ήταν τόσο κακός όσο φανερώνει το 3-0. Οι Πειραιώτες άρχισαν με δοκάρι στο 4’ με τον Μιχάλη Κρητικόπουλο και έξι λεπτά αργότερα δέχθηκαν γκολ από τον Εδουάρδο Κοντογιωργάκη. Στο 12’ είχαν πάλι δοκάρι, αυτήν τη φορά με τον Πέτρο Καραβίτη και στο 17’ ο ΠΑΣ έκανε το 2-0 με τον Όσκαρ Αλβαρέζ! Το γκολ του Νάσου Μπρεντάνου στο 30’ “τελείωσε” τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως πάλεψε τουλάχιστον για το γκολ της τιμής. Στο 48’ είχε και τρίτο δοκάρι με τον Παπαδημητρίου και στο 66’ κέρδισε πέναλτι. Όμως, ο Κώστας Δαβουρλής νικήθηκε από τον Αργεντινό τερματοφύλακα του ΠΑΣ, τον Εντουάρντο Λίσα! Άμα δεν σε θέλει…
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της κακοκαιρίας, το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή του Ολυμπιακού από την Αθήνα υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Άκτιο. Οι “ερυθρόλευκοι”πήγαν από εκεί στα Ιωάννινα με… ταξί και Ι.Χ. αυτοκίνητα, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο μπρος στην τρομάρα που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους πτήσης. Πού να φανταστούν τι θα ακολουθούσε στο γήπεδο…
 
ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός 3-0
(10’ Κοντογιωργάκης, 17’ Αλβαρέζ, 30’ Μπρεντάνος)
 
ΠΑΣ Γιάννινα (Αντώνης Γεωργιάδης):Λίσα, Χατζηαντωνίου, Σιόντης, Χατζηκαπετάνης, Τσουρλίδας, Γραμμενιάτης, Μοντέζ, Γκλασμάνης, Κοντογιωργάκης, Αλβαρέζ (76’ Μάντος), Μπρεντάνος.
 
Ολυμπιακός (Γιώργος Δαρίβας):Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Συνετόπουλος, Βασιλόπουλος, Κυράστας, Καραβίτης, Δεληκάρης, Λοσάντα (65’ Γαλάκος), Κρητικόπουλος (44’ Παπαδημητρίου), Δαβουρλής.
 




“Τριάρα” και δέκα χρόνια μετά!
 
Δέκα χρόνια και μία μέρα αργότερα, στις 26 Ιανουαρίου 1986, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Ο ΠΑΣ νίκησε με 3-1 τον Ολυμπιακό στο χιονισμένο (το έστρωσε στο ημίχρονο!) γήπεδο των Ιωαννίνων και έκανε μεγάλο βήμα σωτηρίας. Τα γκολ για τους Ηπειρώτες πέτυχαν οι Μανέφσκι (7’), Παρασκευόπουλος (40’) και Χαρίσης (67΄), ενώ για τους “ερυθρόλευκους” είχε μειώσει με πέναλτι ο Αναστόπουλος (50’).
 
Λεπτομέρεια; Προπονητής του Ολυμπιακού ήταν… ο Αντώνης Γεωργιάδης, ο οποίος ακριβώς δέκα χρόνια πριν τον είχε φιλοδωρήσει με το 3-0 από τον πάγκο του ΠΑΣ!
 
Δείτε το βίντεο
 
 

πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: