Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η μάχη του κέντρου έκρινε τον νικητή!!

Όταν περιμένεις να δεις έναν αγώνα μεταξύ των δύο πιο πετυχημένων ομάδων της Αγγλίας, θεωρείς δεδομένη την ανταγωνιστικότητα, το πάθος, την προσπάθεια των παικτών για να βγουν νικητές μέσα από τον αγωνιστικό χώρο. Διαβάστε την ανάλυση στο Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ.
Η μάχη του κέντρου έκρινε τον νικητή
Όταν όμως μία από τις δύο παρουσιάζει καλύτερη τακτική παιδεία, ατομική ποιότητα παικτών, αυξημένο κίνητρο και γνώση των αδύνατων σημείων του αντιπάλου τότε το ντέρμπυ γίνεται ένας αγώνας με έναν πρωταγωνιστή και ένα κομπάρσο.
Ο Sir Alex, μετά τον αποκλεισμό από το F.A. Cup πριν λίγες ημέρες, έστησε μία ομάδα στο γήπεδο που σκοπό είχε να νικήσει και όχι να εκδικηθεί. Γνωρίζοντας τον τρόπο παιχνιδιού της αντιπάλου έκανε τακτικές προσαρμογές πάνω στα μειονεκτήματα της και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ατομική διαφορά ποιότητας των παικτών του σε σχέση μ’ αυτούς της Λίβερπουλ. Ο Νταλγκλίς πίστεψε ότι όπως κέρδισε στο Κύπελλο έτσι θα κέρδιζε και τον αγώνα στην έδρα της Γιουνάϊτεντ. Αυτό πολλές φορές έχει αποδειχθεί παγίδα και δεν είναι ούτε έξυπνο, ούτε αποτελεσματικό. Είναι μεγάλο το πρόβλημα μεταξύ μέσων και επιθετικών είτε αφορά τις συνεργασίες είτε τους αυτοματισμούς που πρέπει να έχει κάθε ομάδα.
Το 4-4-2 της Γιουνάϊτεντ
Ο Φέργκιουσον έχει ανακαλύψει το «ελιξίριο» της νεότητας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η φοβερή απόδοση των Γκίγκς και Σκόουλς που ήταν τα βασικά εργαλεία στον σχηματισμό του 4-4-2 που εφάρμοσε ο προπονητής της Γιουνάϊτεντ στον αγώνα.
Αναλυτικά:
  • Εφάρμοσε 4-4-2 με δύο κεντρικούς χαφ και ένα ελεύθερο παίκτη πίσω από τους επιθετικούς.
  • Κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών
  • Πλάτος στην δεξιά πλευρά του γηπέδου με τον Βαλέντσια να υπερτερεί του Ενρίκε σε ταχύτητα και τεχνική.
  • Γρήγορο passing game στον άξονα και κάθετες πάσες προς την επίθεση.
  • Οι επιθετικοί έπαιξαν έξω από την περιοχή για να έχουν λιγότερη πίεση.
  • Υποδέχονταν την μπάλα με πρόσωπο στην αντίπαλη εστία.
  • Οι τέσσερις του κέντρου έπαιξαν στην ευθεία και πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο όταν αμύνονταν.
  • Στην αριστερή πλευρά ο Εβρά στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε ως Full back
  • Η άμυνα έπαιξε σε κλείσιμο χώρου.
  • Οι παίκτες της Γιουνάϊτεντ κέρδισαν σχεδόν όλες τις μονομαχίες και έβγαιναν πρώτοι στην μπάλα.
Η αμυντική διάταξη της Γιουνάϊτεντ με κοντινές αποστάσεις στις γραμμές
Η αμυντική διάταξη της Γιουνάϊτεντ με κοντινές αποστάσεις στις γραμμές
Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά την επίτευξη των δύο τερμάτων ο Γκίκς έμεινε στην αριστερή πλευρά για να κόψει τα ανεβάσματα του Τζόνσον και ο σχηματισμός έγινε 4-4-2 με πλάτος και στις δύο πλευρές του γηπέδου.
Βαρόμετρο ο Τζέραρντ
Είναι σίγουρο ότι ο Νταλγκλίς θέλει να κάνει την Λίβερπουλ πρωταθλήτρια. Είναι σίγουρο ότι ο ίδιος μπορεί να μεταδώσει και να μάθει στους παίκτες του πως γίνεσαι πρωταθλητής. Είναι σίγουρο ότι στο ρόστερ της ομάδας του υπάρχουν αξιόλογοι παίκτες. Χρειάζεται όμως χρόνος για να καταφέρει να λειτουργεί η ομάδα του σε υψηλές αποδόσεις και απαιτήσεις. Ο προπονητής ήθελε να πετύχει μία νίκη με αναμενόμενο σχέδιο. Μία φορά πέτυχε στο Κύπελλο, είναι δύσκολο να επαναληφθεί ειδικά απέναντι σε ομάδες με το επίπεδο της Γιουνάϊτεντ.
  • Εφάρμοσε 4-1-4-1.
  • Ήθελε να κόψει την κυκλοφορία της μπάλας και την εύκολη πάσα της αντιπάλου.
  • Έπαιξε με πλάτος σε όλο το γήπεδο.
  • Προσπάθησε να πιέσει στην πρώτη πάσα.
  • Ήθελε χαμηλό τέμπο στο παιχνίδι.
  • Ο σέντερ φορ έπαιξε μόνος στην επίθεση.
  • Οι δύο κεντρώοι με τους πλάγιους ήταν σε ευθεία και ένας έπαιξε μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς σε ρόλο «σκούπας».
Αυτό ήταν το σχέδιο με την έναρξη του αγώνα. Στην ουσία τίποτα απ’ όλα αυτά δεν απέδωσαν στον αγωνιστικό χώρο. Μερικοί από τους λόγους της κακής εφαρμογής του συστήματος ήταν:
  • Η πολύ κακές αποστάσεις των γραμμών.
  • Η έλλειψη κίνησης χωρίς την μπάλα
    Η κίνηση του Γκίγκς στο πρώτο ημίχρονο. Πέτυχε να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Τζόνσον και να κάνει τον ελεύθερο παίκτη στην επίθεση
    Η κίνηση του Γκίγκς στο πρώτο ημίχρονο. Πέτυχε να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Τζόνσον και να κάνει τον ελεύθερο παίκτη στην επίθεση
  • Η ακατανόητη πίεση στην πρώτη πάσα με τους τρεις κεντρώους σε διάταξη «βέλους». Ο ένας μπροστά έξω από την αντίπαλη περιοχή, ο δεύτερος στο κέντρο του γηπέδου και ο τρίτος ανάμεσα σε κέντρο και μεγάλη περιοχή της ομάδας του. Αντί για πίεση δημιουργούσαν εύκολους χώρους στους αντιπάλους.
  • Η απομόνωση του σέντερ φορ χωρίς δυνατότητα συνεργασιών με τους συμπαίκτες του.
  • Έλλειψη πάθους.
  • Κάκιστες σέντρες προς την περιοχή ακόμα και όταν στο δεύτερο ημίχρονο με τις αλλαγές μπήκε ο Κάρολ.
  • Η κακή απόδοση του Τζέραρντ. Ήταν από τους αγώνες που ο ηγέτης της ομάδας πρέπει να παρασύρει και τους υπόλοιπους για ένα καλό παιχνίδι. Ο ίδιος δεν ήταν σε καλή κατάσταση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την χαμένη μάχη στο κέντρο του γηπέδου. Δεν δημιούργησε αλλά ούτε και απείλησε. Από την στιγμή που δεν υπήρχε άλλος που να μπορεί να δημιουργήσει επόμενο ήταν η ορθολογική ανάπτυξη να κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η Λίβερπουλ δεν δικαιολόγησε την παρουσία της στο ντέρμπυ του Lancashire. Άνευρη,  με παίκτες που λειτουργούσαν χωρίς καθαρό μυαλό, με λάθος επιλογές μέσα στο παιχνίδι  έδειξαν την κακή τους εικόνα. Η έλλειψη συνοχής είναι φανερή και η αδυναμία στον χώρο του κέντρου κάνει προβληματική την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα.
Συμπέρασμα
Δίκαιη νικήτρια η ομάδα του Μάντσεστερ, με απόλυτη κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Όλο το παιχνίδι παίζεται γύρω από τον Γκίγκς, που ανανέωσε το συμβόλαιο του για έναν χρόνο ακόμα, ο οποίος με την εμπειρία του και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του διευθύνει το παιχνίδι της ομάδας είτε σε ρυθμό είτε σε αξιοποίηση των συμπαικτών του και αναδεικνύεται σε ηγέτης της. Το κυνήγι του τίτλου συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και η Γιουνάϊτεντ δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαρίσει βαθμούς ειδικά εντός έδρας. Με μόλις τρεις ήττες και τέσσερις ισοπαλίες  μέχρι τώρα στην Premier League, καταδιώκει την Σίτυ σ’ έναν αγώνα κυριαρχίας στο Μάντσεστερ.
Τα στατιστικά του αγώνα
Τα στατιστικά του αγώνα
Η Λίβερπουλ απογοήτευσε. Η αγωνιστική της παρουσία ήταν η χειρότερη της φετινής περιόδου.   Παρουσιάστηκε απροετοίμαστη σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι και φάνηκαν οι συνολικές της αδυναμίες. Έχει δρόμο να διανύσει ώστε να φτάσει σε επίπεδο διεκδίκησης πρωταθλήματος. Σύντομα ελπίζουμε να δούμε την αντίδρασή της και το κατά πόσο είναι σε θέση να αναρριχηθεί στην βαθμολογία.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: