Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκάθαρες τακτικές εφαρμογές με επικράτηση του Βαλβέρδε!!

Ο Ολυμπιακός συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του απέναντι στην ΑΕΚ ακολουθώντας της τακτική της Τούμπας. Το τελικό 2-0 ήρθε πολύ άνετα για τους πρωταθλητές που σκόραραν δίς μέχρι την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου.
Ξεκάθαρες τακτικές εφαρμογές με επικράτηση του Βαλβέρδε
Είναι δεδομένο ότι η λογική του Βαλβέρδε βασίζεται στην ένταση του pressing του αντιπάλου στην έναρξη του αγώνα, τακτική που φαίνεται να τον δικαιώνει στο χαμηλού επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα. Από την άλλη η ΑΕΚ δεν επέδειξε σαφείς αγωνιστικούς στόχους με τα πλάνα του Κωστένογλου, αν και σχεδιασμένα σε σωστές θεωρητικές βάσεις, να μην εφαρμόζονται ούτε στο ελάχιστο.
Η τακτική του Βαλβέρδε
Ο Βαλβέρδε για ακόμα μία φορά επέλεξε την γνώριμη τακτική του: Έντονο Pressing στις αμυντικές ζώνες του αντιπάλου από την έναρξη του παιχνιδιού. Οι κύριοι στόχοι του ερυθρόλευκου pressing ήταν:
  • ο τερματοφύλακας
  • οι  πλάγιοι μπακ
  • ο κεντρικός χαφ που υποδέχονταν την πρώτη πάσα (Μάκος)
Η επιτυχημένη εφαρμογή του παραπάνω πλάνου ξεκίνησε από το 1ο λεπτό. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στην πίεση, υπέπεσε σε εύκολα λάθη, έδωσε εξτρά επιθέσεις στον Ολυμπιακό που κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και κόρνερ – σε ένα εκ των οποίων μπήκε το πρώτο τέρμα.
Το πλάνο ολοκλήρωνε η επιθετική άμυνα «πάνω στο σώμα» των αντιπάλων από τους Μέλμπεργκ, Τοροσίδη, Μαρκάνο και Μανιάτη που δεν επέτρεπαν στους παίκτες της ΑΕΚ που κινούνταν στους χώρους ευθύνης τους (Λύμπε, Μπέλεκ, Λεονάρντο, Καφές) να έχουν μέτωπο προς την εστία και μέτρα με την μπάλα.
Απλές, αλλά απαιτητικές εφαρμογές του pressing που… τελείωσαν την αναμέτρηση από το 25ο λεπτό.
Σχόλιο: Ο Κωστένογλου διέγνωσε άμεσα το πρόβλημα υποδοχής πρώτης πάσας/κυκλοφορίας στο άξονα και έδωσε «βάθος» στον Καφέ με σκοπό να βοηθήσει τον Μάκο. Δυστυχώς για την ΑΕΚ το 1-0 είχε προηγηθεί, ανατρέποντας εν πολλοίς τον συντηρητικό τακτικό σχεδιασμό του έλληνα κόουτς.
Το «αλά»… Μουρίνιο τρικ του Κωστένογλου
Ο Κωστένογλου είχε σχεδιάσει τα τακτικά του πλάνα πάνω σε 3 άξονες
  • συντηρητική αντιμετώπιση της έντονης επιθετικότητας του Ολυμπιακού στην έναρξη
  • μικρές αποστάσεις των πλάγιων χαφ από τους μπακ με σκοπό τον περιορισμό των πλάγιων επιθετικών του Ολυμπιακού
  • τοποθέτηση του Βάργκας σε ρόλο κεντρικού μεσοεπιθετικού με σκοπό την πίεση ψηλά στον Ουρμπάιθ/πίεση στην πρώτη πάσα που θα επέφερε δημιουργική αποδυνάμωση του πλάνου Βαλβέρδε.
Η πίεση "ψηλά" του Βάργκας στην αρχή του παιχνιδιού
Η πίεση "ψηλά" του Βάργκας στην αρχή του παιχνιδιού
Η τοποθέτηση του Βάργκας «ψηλά» στον άξονα αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα ενδιαφέροντα ποδοσφαιρικά trends. Η παραδοσιακή ανάγκη τοποθέτηση τεχνιτών παικτών κοντά στην αντίπαλη άμυνα αρχίζει να δίνει την θέση της στην χρησιμοποίηση παικτών που διαθέτουν πνευμόνια, αξιόλογες ανασταλτικές ικανότητες και (απλά) υποτυπώδη τεχνική κατάρτιση. Η εν λόγω κίνηση:
  • βοηθά την διατήρηση μικρών αποστάσεων μεταξύ της τριάδας των χαφ σε συστήματα 4-2-3-1 και 4-3-3 – κάτι απαραίτητο για την σωστή εφαρμογή των εν λόγω συστημάτων
  • επιτρέπει την αποτελεσματικότερη πίεση στην άμυνα του αντιπάλου
  • ενισχύει την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, κάτι που προτάσσεται ως κύριο τακτικό μέλημα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Ο Μουρίνιο έκανε την αρχή χρησιμοποιώντας των Πέπε σε αυτόν τον ρόλο απέναντι στην Μπαρτελόνα με σκοπό να περιορίσει την άρτια τροφοδότηση του Μέσι από χαμηλά. Σε αυτή την κατεύθυνση και ο Γιάγια Τουρέ στην Σίτυ ή την Ακτή Ελεφαντοστού στο τρέχον Κόπα Άφρικα, με τα τα σωματικά/τακτικά στοιχεία του πρώην ερυθρόλευκου να είναι ιδανικά για αυτόν τον ρόλο.
Σχόλιο: Ο Βάργκας ανταποκρίθηκε θετικά στον ρόλου του, πίεσε αποτελεσματικά τους Ουρμπάιθ, Μανιάτη αλλά και τον Μέγερι και εν τέλει βοήθησε στην βελτίωση της ανασταλτικής λειτουργία της ΑΕΚ. Δυστυχώς για τον «πάτερ» το γρήγορο 0-2 δεν του επέτρεψε να μελετήσει την αποδοτικότητα του εν λόγω εγχειρήματος.
Τα στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης. Αν και παρουσιάζεται σχετική ισορροπία, τα σουτ εντός εστίας και τα οφσάιντ καταδεικνύουν την πολύ συγκεκριμένη και επιτυχημένη τακτική του Βαλβέρδε
Συμπέρασμα
Όπως ακριβώς και στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός εφάρμοσε το πλάνο Βαλβέρδε στο 100% από το 1ο λεπτό και μετέτρεψε έναν ντέρμπι σε τυπική διαδικασία. Ο συνδυασμός χρήσης της πίεσης, εφαρμογής των αντεπιθέσεων και ατομικής ποιοτικής ανωτερότητας δημιούργησαν συνθήκες αγωνιστικής υπεροχής για τον Ολυμπιακό από το 1ο λεπτό. Μετά το 2-0 ο Βάσκος έδωσε οδηγίες για συντήρηση εν όψει Ρούμπιν Καζάν εμπιστευόμενος την ανασταλτική λειτουργία των παικτών του.
Ο Κωστένογλου σχεδίασε το πλάνα του σε σωστές θεωρητικές βάσεις αλλά, όπως παραδέχθηκε κι ο ίδιος, κέρδισε η ομάδα με τους καλύτερους παίκτες…. και με κίνητρο και ψυχολογία θα συμπληρώσω εγώ.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: