Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Citius, Altius, Fortius

Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει γιατί η περίφημη φράση των Λατίνων συμπυκνώνει το νόημα της αναμέτρησης ΠΑΟΚ-Ουντινέζε με την οποία έκλεισε άδοξα η φετινή ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ.


Citius, Altius, Fortius
Ας αρχίσουμε από το βασικό ερώτημα με το οποίο έφυγαν από την Τούμπα οι χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ. Μπορούσε ή όχι να προκριθεί ο ΠΑΟΚ απέναντι σ' αυτή την Ουντινέζε;
Αν κανείς αναλύσει το φιλμ του αγώνα της Τούμπας, θα απαντήσει καταφατικά, αφού ουσιαστικά ο "Δικέφαλος" πλήρωσε τα λάθη του σε δύο συγκεκριμένες φασεις, αλλά και την αδυναμία του (ή και ατυχία του στο δοκάρι του Τσιρίλο) να μετουσιώσει σε γκολ τις ευκαιρίες του αγώνα.
Αν, όμως, επιχειρήσουμε αυτή την προσέγγιση του αγώνα, τότε θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Ουντινέζε είχε αδικηθεί από τη λευκή ισοπαλία στο "Φρίουλι".
Πιθανόν κάποιος να πει ότι σε εκείνο το ματς, με εξαίρεση το πρώτο 25λεπτο, ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να κρατήσει το ρυθμό του αγώνα σε χαμηλα επίπεδα, κάτι που όφειλε να κάνει και στο "σπίτι" του. Δεν έχω λόγο να αντικρούσω ούτε αυτή τη λογική, η οποία, όμως, δεν αναιρεί το βασικό συμπέρασμα των δύο αναμετρήσεων, ότι, πολύ απλά, η Ουντινέζε είναι καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ.
Και δεν είναι καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ γιατί κάνει κάτι εξαιρετικό σε επίπεδο τακτικής ή αυτοματισμών, αλλά γιατί διαθέτει μονάδες που βρίσκονται τουλάχιστον ένα επίπεδο πιο πάνω από εκείνες του "Δικεφάλου".
Όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στο χθεσινό ματς, οι ποδοσφαιριστές της Ουντινέζε ήταν πιο γρήγοροι, πιο αλτικοί, πιο δυνατοί. Citius, Altius, Fortius για να επικαλεστούμε και τους Λατίνους και δεν έχει κανείς παρά να θυμηθεί συγκεκριμένες στιγμές του αγώνα για να πιστοποιήσει του λόγου το αληθές.
Απόλυτα λογικό είναι να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού η Ουντινέζε προέρχεται από ένα ποιοτικότερο πρωτάθλημα σε σχέση με το ελληνικό. Αλήθεια, πόσα παιχνίδια σε τόσο υψηλό τέμπο, όσο αυτό του πρώτου ημιώρου στην Τούμπα έχετε ζήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα; Προσωπικά, δυσκολεύομαι να θυμηθώ πάνω από δύο, τρία.
Η διαφορά αυτή, μάλιστα, μεγεθυνόταν από την εμφανή έλλειψη φρεσκάδας κομβικών παικτών για το παιχνίδι του ΠΑΟκ όπως ο Γκαρσία, ο Λίνο και ο Λάζαρ. Ίσως κάποιοι αντικρούσετε την παραπάνω επιχειρηματολογία λέγοντας "καλά, γιατί να επικαλείσαι τη διαφορά επιπέδου για να δικαιολογήσεις την ήττα του ΠΑΟΚ; Με την Τότεναμ δεν υπήρχε διαφορά ποιότητας;". Εκείνο ήταν ένα ματς στον οποίο οι Άγγλοι δεν είχαν δώσει χαρακτήρα τελικού όπως συνέβη με τους Ιταλούς, αλλά και όλους όσοι βρίσκονται στον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ άλλαξε επίπεδο ευρωπαϊκά
Τα όσα ανέλυσα πιο πάνω αποτελούν για μένα ένα βασικό λόγο να μη θεωρώ ταπεινωτική ή καταστροφική την ήττα του ΠΑΟΚ από την Ουντινέζε. Καλό είναι οι φίλοι της ομάδας να κρατήσουν όλα όσα συγκλονιστικά έζησαν στο μακρύ φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι της ομάδας τους και κυρίως να δουν ότι ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε ευρωπαϊκά τα δύο τελευταία χρόνια. Όσο για το χθεσινό ματς, είναι προτιμότερο να το δουν ως ένα καλό μάθημα για τους νεαρούς πάικτες της ομάδας και το τι μπορεί να πετύχουν με σκληρή δουλειά.
-- Για τον Αθανασιάδη που-παίζοντας με Ιταλούς αμυντικούς-ένιωσε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να βελτιωθεί στη δύναμη και στην υποδοχή της μπάλας.
-- Για τον Γεωργιάδη που κι αυτός πρέπει να δυναμώσει και να γίνει ακόμη πιο ουσιαστικος στις κινήσεις του
-- Για τον Σταφυλίδη που κόντρα στον Μπάστα και στο συνεχές πρέσινκλ της Ουντινέζε, κατάλαβε ότι για να σταθεί κανείς σε υψηλό επίπεδο δεν αρκεί μόνο ο ενθουσιασμός και ο τσαμπουκάς. Θέλει πολλή δουλειά σε επίπεδο τακτικής και ατομικής βελτίωσης.
-- Για τον Γιάννου που έκανε το δικό του crash test (με χαμένες και κερδισμένες φάσεις) απέναντι σε ποδοσφαιριστές βγαλμένους από την κορυφαία ίσως σχολή αμυντικών στην Ευρώπη.
Μάθημα πρέπει να αποτελέσουν και για τον ΠΑΟΚ ως ποδοσφαιρικό κλαμπ τα δύο παιχνίδια με την Ουντινέζε. Κυρίως, για το πώς μπορείς να στήσεις μία ομάδα, χωρίς πολλά χρήματα, κάνοντας καλές επιλογές στος μεταγραφές σου και προωθώντας νέους παίκτες. Κλείνοντας, το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ αποχωρεί από το Europa League με το κεφάλι ψηλά και, κυρίως, έχοντας γίνει πλουσιότερος σε εμπειρίες και παραστάσεις που θα τον βοηθήσουν να πάει στο επόμενο βήμα εξέλιξής του στα επόμενα χρόνια.
Υ.Γ. 1: Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ποδοσφαιριστή-αθλητή που δεν μπορούσαν με τίποτα να... ακολουθήσουν στις επιδόσεις του οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν ο Ασαμόα. Πραγματικό μαύρο διαμάντι.
Υ.Γ. 2: Αν δει κανείς τη διαιτησία του Νορβηγού Χάγκεν, πιθανό το παιχνίδι να αποτελεί μάθημα και για το πώς ο ΠΑΟΚ πρέπει να χτίσει τις σχέσεις του με τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη.
Υ.Γ. 3: Κέρδος από την βαριά ήττα μπορεί να αποτελέσει ο χρόνος συμμετοχής που θα πάρει από δω και στο εξής ο Αποστολόπουλος, αλλά και το ανέβασμα του Νιμανί που ορισμένοι μάλλον βιάστηκαν να τον κρίνουν.
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: