Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

To δικό της μαγικό Γουέμπλεϊ!!

To δικό της μαγικό Γουέμπλεϊ!
Ο τελικός του Λιγκ Καπ θα είναι το 35ο παιχνίδι της Λίβερπουλ στο «Γουέμπλεϊ», στο οποίο επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Το england365.gr σας θυμίζει τις πιο μαγικές στιγμές της στο ιστορικό γήπεδο, στο οποίο θα παίξει για πρώτη φορά μετά την ανακαίνιση του.

Οπως γράφαμε και χθες, η Λίβερπουλ έχει παίξει 34 φορές στο Γουέμπλεϊ. Τώρα ετοιμάζεται για την 35η στον κυριακάτικο τελικό του Λιγκ Καπ με την Κάρντιφ και το england365.gr συνεχίζοντας τα αφιερώματα για τον αγώνα, σας παρουσιάζει τις μαγικές στιγμές των «κόκκινων» στο θρυλικό γήπεδο!

Ο κυριακάτικος τελικός θα είναι το 35ο παιχνίδι της Λίβερπουλ στο Γουέμπλεϊ, στο οποίο επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Το england365.gr σας θυμίζει τις πιο μαγικές στιγμές της στο ιστορικό γήπεδο, στο οποίο θα παίξει για πρώτη φορά μετά την ανακαίνιση του.
Tελικός Λιγκ Καπ: 2 Απριλίου 1995
Λίβερπουλ – Μπόλτον 2-1
Ο τελικός που ονομάστηκε «τελικός του ΜακΜάναμαν» για τα δύο υπέροχα γκολ που πέτυχε οδηγώντας την ομάδα στην πέμπτη κατάκτηση του τροπαίου!
Για τη Λίβερπουλ ήταν η 30η επίσκεψη στο θρυλικό γήπεδο με τον ΜακΜάναμαν να ανοίγει το σκορ στο 37ο λεπτό και τον ίδιο με εξαιρετικό σόλο, να πετυχαίνει το δεύτερο στο 68ο λεπτό.  Ο Ιαν Ράς σήκωσε το τρόπαιο για μοναδική φορά, ως αρχηγός των «κόκκινων».
 
Τελικός Κυπέλλου:  9 Mαϊου 1992
Λίβερπουλ – Σάντερλαντ  2 – 0
Η Λίβερπουλ ήταν το φαβορί εκείνη την ημέρα στο Γουέμπλεϊ απέναντι στη Σάντερλαντ της δεύτερης κατηγορίας και δικαίωσε τον τίτλο.
Με το νεαρό τότε Στιβ ΜακΜάναμαν, που ήταν ο νεότερος παίκτης στον αγωνιστικό χώρο, ο Τόμας άνοιξε το σκορ, για να πετύχει το 2-0 ο Ιαν Ρας, καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος παίκτης που φτάνει τα πέντε γκολ σε τελικό Κυπέλλου στο Γουέμπλεϊ!
Ηταν το πέμπτο Κύπελλο για την Λίβερπουλ και το μοναδικό τρόπαιο που θα κατακτούσε ο Σούνες ως προπονητής της ομάδας. Το παράδοξο εκείνης της ημέρας ήταν ό τι μετά την απονομή του τροπαίου στον Μαρκ Ράιτ, δόθηκαν τα μετάλλια των ηττημένων στην Λίβερπουλ και των νικητών στην Σάντερλαντ. Μετά οι παίκτες αντάλλαξαν τα μετάλλια…
 
Τελικός Λιγκ Καπ: 26 Μαρτίου 1983
Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-1
Ο Νόρμαν Γουάιτσάιντ μπορεί να άνοιξε το σκορ για τη Γιουνάιτεντ, αλλά ο Αλαν Κένεντι ισοφάρισε. Και στο 8ο λεπτό της παράτασης ο Ρόνι Γουϊλαν έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του!
Ο θρίαμβος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος σε τελικό της διοργάνωσης για την Λίβερπουλ, που εκείνη την εποχή μεσουρανούσε και στο πρωτάθλημα. Εκείνος ο τελικός, όμως, αποδείχθηκε ορόσημο, γιατί ήταν ο τελευταίος στη Λίβερπουλ για τον ανυπέρβλητο προπονητή της Μπομπ Πέισλι.
 
Τελικός Λιγκ Καπ:  13 Μαρτίου 1982 
Λίβερπουλ – Τότεναμ  3-1
Η Λίβερπουλ κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ με το βάρος ότι για να κατακτήσει το τρόπαιο, έπρεπε να υποχρεώσει την Τότεναμ, στην πρώτη της ήττα στο Γουέμπλεϊ.
Όλα ξεκίνησαν άσχημα, με το γκολ του Στιβ Αρτσιμπαλντ και πήγαιναν χειρότερα μέχρι το 87ο λεπτό, όταν Γουϊλαν ισοφάρισε σε 1-1. Στην παράταση ο Ρόνι Γουϊλαν και πάλι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για να κάνει το τελικό 3-1 ο Ιαν Ρας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι παίκτες της Λίβερπουλ βρήκαν απέναντι τους τον Ρόι Κλέμενς, που έκανε μεγάλη καριέρα στους «κόκκινους». Επίσης, ο προπονητής Μπομπ Πέισλι για να ταρακουνήσει τους αντιπάλους του, δεν άφησε τους παίκτες του μετά τη λήξη του κανονικού αγώνα να καθίσουν στον αγωνιστικό χώρο, ούτε να ξαπλώσουν, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχουν κουραστεί και είναι έτοιμοι για τα υπόλοιπα 30 λεπτά.

Τελικός Κυπέλλου: 4 Μαϊου 1974
Λίβερπουλ – Νιούκαστλ 3-0
Εμπνευσμένη από τον Κέβιν Κίγκαν, η Λίβερπουλ «πάτησε» τη Νιούκαστλ σε έναν τελικό, που έχει μείνει στην ιστορία ως ματς που παρουσιάστηκε η μία ομάδα μόνο!
Ο Κίγκαν πέτυχε τα δύο γκολ, ενώ το ενδιάμεσο ανήκει στον Στιβ Χάιγουέι. Ηταν το τελευταίο επίσημο ματς που καθοδήγησε την ομάδα ο θρυλικός Μπιλ Σάνκλι, καθώς προς γενική έκπληξη παραιτήθηκε πριν από την έναρξη της επόμενης σεζόν, για να τον διαδεχθεί ο Μπομπ Πέισλι.

Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων:  10 Μαϊου 1978
Λίβερπουλ – Μπριζ  1-0
 Η Λίβερπουλ είχε την τύχη ο ευρωπαϊκός τελικός εκείνης της χρονιάς, να έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο… σπίτι της, το Γουέμπλεϊ, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα που υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό της τίτλο, νικώντας μπροστά σε 98.000 θεατές τη βελγική ομάδα με 1-0.
Ο νυν προπονητής των «κόκκινων», ο Κένι Νταλγκλίς ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το μοναδικό γκολ στο 64ο λεπτό, σε ένα ματς που κυριάρχησε ολοκληρωτικά και μπορούσε να πετύχει περισσότερα γκολ.
Ηταν η πρώτη χρονιά του χαρισματικού Σκοτσέζου στην ομάδα, μετά την απόκτηση του από την Σέλτικ και από την πρώτη στιγμή διέψευσε όσους εξέφραζαν φόβους ότι δεν θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Κέβιν Κίγκαν, φορώντας το «7».
 
Τελικός  Κυπέλλου:  1η Μαϊου 1965
Λίβερπουλ – Λιντς 2-1
Μέχρι τότε η Λίβερπουλ δεν είχε καταφέρει να κάνει δικό της το τρόπαιο του Κυπέλλου. Ο αγώνας πήγε στην παράταση και στο τρίτο λεπτό ο Ρότζερ Χαντ έδωσε το προβάδισμα για να ισοφαρίσει ο Μπίλι Μπρέμνερ. Αλλά στο 113 ο Ιαν Σεντ Τζον πέτυχε εν μέσω αποθέωσης το 2-1!
Κατά την επιστροφή στην πόλη, οι κάτοικοι όλοι βγήκαν στους δρόμους για να αποθεώσουν τους παίκτες του Μπιλ Σάνκλι.

Τελικός Κυπέλλου:  10 Μαϊου 1986
Λίβερπουλ – Εβερτον 3-1
Μία εβδομάδα πριν από αυτόν τον τελικό, ο Νταλγκλίς με το γκολ του εναντίον της Τσέλσι, χαρίζοντας στην Λίβερπουλ το 16ο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Τη μέρα εκείνη στο Γουέμπλεϊ, ο Γκάρι Λίνεκερ με το γκολ του στο 27ο λεπτό, φάνηκε να χαλάει την μεγάλη ευκαιρία της Λίβερπουλ για το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της. Αλλά στο δεύτερο ημίχρονο οι «κόκκινοι» μπήκαν αποφασισμένοι για τη νίκη, με τον Ρας να ισοφαρίζει, τον Τζόνστον να κάνει το 2-1 και τον σπουδαίο Ουαλλό επιθετικό, τον Ιαν Ρας να σφραγίζει τον μεγάλο θρίαμβο, σε μια σπουδαία σεζόν για την ομάδα.

Τελικός Κυπέλλου:  20 Μαϊου 1989
Λίβερπουλ – Εβερτον 3-2
Αυτός ο τελικός έγινε στη σκιά του τραγικού θανάτου 96 οπαδών της Λίβερπουλ στο Χϊλσμπορο, μόλις πέντε εβδομάδες νωρίτερα. Και ως τραγική ειρωνεία στον τελικό της πιο ιστορικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, βρέθηκαν δύο ομάδες από την πόλη που θρηνούσε τα θύματα της.
Μετά τη σιγή του ενός λεπτού για τα θύματα ξεκίνησε το ματς και ο Ολντριτζ έδωσε το προβάδισμα στην Λίβερπουλ, στην 100η συμμετοχή του. Ο ΜακΚολ ισοφάρισε αλλά η Λίβερπουλ ήταν αποφασισμένη να πάρει το τρόπαιο στη μνήμη των οπαδών της. Ο Ρας όχι μόνο έκανε το 2-1 – για να ισοφαρίσει και πάλι ο ΜακΚολ – αλλά έδωσε τη νίκη στους «κόκκινους» μαζί με το τρόπαιο!
Αυτός είναι και ο λόγος που ο συγκεκριμένος τελικός έχει τη μεγαλύτερη σημασία από όσους έχει παίξει η Λίβερπουλ στο Γουέμπλεϊ…


πηγή:  england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: