Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Το θαύμα του Μαγδεμβούργου! (video)

Το θαύμα του Μαγδεμβούργου! (video)
Ήταν 8 Μαΐου 1974 όταν το Μαγδεμβούργο σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κύπελλων!  
Η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, χάρη στη νίκη με 2-0 επί της φημισμένης Μίλαν, είναι η πιο ένδοξη στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας. Περίπου ένα μήνα αργότερα, βέβαια, ήρθε και η νίκη της εθνικής ομάδας επί των Δυτικών, στο πλαίσιο του Μουντιάλ, αλλά ο τίτλος μετράει αλλιώς.

Στον τελικό που διεξήχθη σαν σήμερα στο "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ, η μεγάλη Μίλαν του Τζάνι Ριβέρα, του Καρλ Χάιντς Σνέλινγκερ και του μετέπειτα τεχνικού του Ολυμπιακού, Αλμπέρτο Μπιγκόν, κατέβηκε με τον αέρα του φαβορί. Το Μαγεμβούργο διέθετε μία πολύ αξιόλογη ομάδα, με ηγέτη τον Γιούργκεν Σπαρβάσερ (ο σκόρερ της μουντιαλικής νίκης επί των Δυτικογερμανών), αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να παίξει αμυντικά και να κυνηγήσει το γκολ με αντεπιθέσεις.

Η τύχη βοήθησε το Μαγδεμβούργο. Στο 42' ο Λάντζι προσπάθησε να κόψει μια εύκολη σέντρα του Ράουγκουστ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Και στο 74', Σέγκουιν πέρασε την μπάλα από την... τρύπα της βελόνας, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0! Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που μία ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας έπιασε ευρωπαϊκή κορυφή!

Ακριβώς 38 χρόνια αργότερα, τίποτα δεν θυμίζει εκείνον τον άθλο. Το Μαγεμβούργο είναι ουραγός στον βόρειο όμιλο της Δ' Κατηγορίας της ενιαίας Γερμανίας και απασχολεί την επικαιρότητα μόνο για αρνητικό ή χιουμοριστικό λόγο. Όπως προ διμήνου, όταν οι λιγοστοί, πια, οπαδοί του είχαν μαζευτεί στο "πέταλο" κρατώντας γιγαντιαία βελάκια με κατεύθυνση την αντίπαλη εστία, για να δείξουν στους παίκτες πού πρέπει να στείλουν την μπάλα μπας και σκοράρουν!

Μαγδεμβούργο - Μίλαν 2-0
(42' αυτ. Λάντζι, 74' Σέγκουιν)

Μαγδεμβούργο (Χάιντς Κρίγκελ): Σούλτσε, Ένγκε, Τσαπφ, Άμπραχαμ, Γκάουμπε, Πομερένκε, Σέγκουιν, Τιλ, Ράουγκουστ, Σπαρβάσερ, Χόφμαν.

Μίλαν (Τζοβάνι Τραπατόνι): Πιτσαμπάλα, Σαμπαντίνι, Ανκουιλέτι, Λάντζι, Σνέλινγκερ, Μπενέτι, Μαλντέρα, Ριβέρα, Τρεζόλντι, Μπιγκόν, Μπεργκαμάσκι (60' Τουρίνι).




πηγή:  sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: