Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τακτική επιλογή το χαμηλό τέμπο

Στην ζυγαριά των επιλογών ενός προπονητή υπάρχει η πάντα σωστή διαχείριση φυσικών δυνάμεων των ποδοσφαιριστών. Ο ρυθμός που απαιτείται για έναν αγώνα μπορεί να έχει αυξομειώσεις αλλά δεν ξεφεύγει από την γενική εντολή των αποδυτηρίων πριν απ’ αυτόν.
Τακτική επιλογή το χαμηλό τέμπο
Γαλλία και Αγγλία δοκίμασαν με διαφορετικούς τρόπους να κερδίσουν το παιχνίδι. Καμία από τις δύο όμως δεν προσπάθησε να τρέξει περισσότερο, να κυνηγήσει περισσότερο ή να διεκδικήσει περισσότερο ώστε να προσθέσει πάθος, δύναμη, πίεση και να εκμεταλλευτεί λάθη. Χόγκσον και Μπλαν προτίμησαν να ποντάρουν σε εμπνεύσεις των αστεριών τους παρά να επιβαρύνουν το σύνολο της ομάδας. Άλλωστε ήταν ο πρώτος αγώνας με πρώτο μέλημα να αποβάλουν το άγχος της πρεμιέρας και να μην ηττηθούν.
Ένα κοινό στοιχείο και των δύο ομάδων ήταν το χαμηλό τέμπο που επέλεξαν για τον αγώνα και τον αργό ρυθμό είτε στην αμυντική λειτουργία τους , είτε στην οργάνωση των επιθέσεων. Ενδεικτικά η απόσταση που κάλυψε το σύνολο των παικτών της Γαλλίας είναι 99.586 μέτρα και της Αγγλίας 100.676 μέτρα. Σε σύγκριση με τους Ιταλούς που κάλυψαν 112.350 μέτρα ή τους Ρώσους με 109.320 μέτρα υπολείπονται πολλών μέτρων και αυτό ερμηνεύεται ως τρέξιμο σε λιγότερους χώρους ή λιγότερες φορές.
Η γνωριμία με τον Μπλαν
Οι κινήσεις στην επίθεση της Γαλλίας από τους Ριμπερί, Μπενζεμά και Νασρί
Οι κινήσεις στην επίθεση της Γαλλίας από τους Ριμπερί, Μπενζεμά και Νασρί
Η Γαλλία του Λοράν Μπλαν ήταν στημένη για να μπορέσουν τα τρία αναγνωρισμένα αστέρια της να πάρουν επιθετικές πρωτοβουλίες. Ο Μπλαν έδωσε την ελευθερία των κινήσεων σε Μπενζεμά, Ριμπερί, Νασρί , να αλλάζουν πλευρές, να παίζουν ως σέντερ φορ, να φορτώνουν την μία ή την άλλη πλευρά , να δημιουργήσουν την ευκαιρία ώστε να πετύχουν τέρμα και να φύγουν νικητές από το γήπεδο. Τόσο απλό και τόσο μονότονο.
  • Διάταξη σε 4-2-1-3.
  • Η άμυνα έπαιξε πάνω στους δύο προωθημένους κυνηγούς της Αγγλίας και οι πλάγιοι ακολουθούσαν τον παίκτη στον χώρο τους.
  • Ο Ντιαρά ήταν ουσιαστικά ο μόνος αμυντικός χαφ και κάλυψε τον χώρο ανάμεσα σε κέντρο και άμυνα.
  • Η οργάνωση του παιχνιδιού περνούσε από δύο play makers , τον Μαλουντά και τον Καμπάγ. Οι κινήσεις τους ήταν στον άξονα μέχρι έξω την μεγάλη περιοχή και ο ουσιαστικός ρόλος τους ήταν η τροφοδότηση σε οποιοδήποτε σημείο της επίθεσης ενός εκ των τριών προωθημένων.
  • Που κινήθηκε ο Μπενζεμά
    Που κινήθηκε ο Μπενζεμά
    Το passing game έγινε χωρίς δυσκολία και κατάφεραν να έχουν την κατοχή της μπάλας σε μεγάλο χρονικό διάστημα του παιχνιδιού.
  • Όλο το σχέδιο της επίθεσης βασιζόταν στις διαγώνιες κινήσεις των ακραίων Ριμπερί και Νασρί και στην μετατόπιση του Μπενζεμά στα άκρα για να ανοίξει την άμυνα. Κουβάλησαν την μπάλα πάρα πολύ και σίγουρα αυτό τους στέρησε την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη ταχύτητά τους, την ντρίπλα τους, το ξεπέταγμα σε κενούς χώρους. Τελείωσαν το παιχνίδι με 110 επαφές της μπάλας ο πρώτος και 91% επιτυχία, με 122 ο δεύτερος και 91% επιτυχία και 70 ο τρίτος και 82% επιτυχία.
  • Μειωμένη λειτουργία στο πλάτος του γηπέδου και λίγα τα επιθετικά ανεβάσματα των πλάγιων αμυντικών.
Το συμπέρασμα για την Γαλλία είναι μάλλον προφανές. Δεν θα την ξαναδούμε τόσο κακή και αργή στην συνέχεια. Αναμονή για τα καλύτερα.
Η στατιστική απεικόνιση της Γαλλίας, ανά ημίχρονο
Η στατιστική απεικόνιση της Γαλλίας, ανά ημίχρονο
Η Αγγλία του 4-4-2
Η κίνηση του Γιάνγκ για να τραβήξει εκτός περιοχής το σέντερ μπακ. Ταυτόχρονα συνέκλινε ο Μίλνερ σε θέση κρυφού σέντερ φορ
Η κίνηση του Γιάνγκ για να τραβήξει εκτός περιοχής το σέντερ μπακ. Ταυτόχρονα συνέκλινε ο Μίλνερ σε θέση κρυφού σέντερ φορ
Ο Ρόι Χόγκσον, μετά από 42 μέρες στον πάγκο των «λιονταριών», μπορεί να νιώθει ήρεμος με την ισοπαλία αλλά με το θέαμα που παρουσίασε η ομάδα του πρέπει να προβληματιστεί. Παιχνίδι αναμονής, μηδενικό ρίσκο, ελάχιστο πάθος, χαμηλό τέμπο, τακτικές που χαρακτήριζαν αντιπάλους των Άγγλων και όχι τους ίδιους.
  • Διάταξη 4-4-2 με το ένα σέντερ φορ λίγο πιο προωθημένο προς την περιοχή.
  • Παιχνίδι σε όλο το πλάτος του γηπέδου.
  • Δύο κεντρικοί χαφ σε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους για να κλείνει όλοι η ομάδα γύρω τους.
  • Διπλή ζώνη άμυνας έξω από την περιοχή με οκτώ παίκτες.
  • Οι δύο επιθετικοί ήταν τοποθετημένοι στο κέντρο του γηπέδου για να κρατάνε τέσσερις αμυντικούς πίσω. Ο σκοπός αυτής της τακτικής ήταν να μην προωθούνται επιπλέον παίκτες των Γάλλων στην επίθεση.
  • Που κινήθηκε ο Τζέραρντ
    Που κινήθηκε ο Τζέραρντ
    Ο Τζέραρντ είχε την πρώτη πάσα για προώθηση του παιχνιδιού, αλλά έφτασε μέχρι την περιοχή με αποτέλεσμα να μην απειλήσει ως κρυφός κυνηγός ή να απειλήσει την αντίπαλή εστία με σουτ. Τελείωσε το παιχνίδι με 61 επαφές και 84% επιτυχία.
  • Η επιθετική δραστηριότητα έγινε ως επί το πλείστων από τα πλάγια. Η κίνηση του Μίλνερ να παίζει μέσα δεξιά για να «πατάει» περιοχή , να κάνει τον παίκτη παραπάνω στην επίθεση, ήταν η μοναδική πινελιά στο μονοδιάστατο σχήμα του Χόγκσον.
Η στατιστική απεικόνιση της Αγγλίας, ανά ημίχρονο
Η στατιστική απεικόνιση της Αγγλίας, ανά ημίχρονο
Η Αγγλία αμύνθηκε και ο προπονητής προστάτεψε όσο μπορούσε τους καταπονημένους παίκτες του. Το 4-4-2 θα είναι πάντα η πρώτη επιλογή στον σχηματισμό του, αλλά η εφαρμογή εξαρτάται από τους παίκτες. Λογικά θα δούμε κι άλλες κινήσεις στην επίθεση της ομάδας , με περισσότερους παίκτες και καλύτερες συνεργασίες αν θέλει να συνεχίσει στην διοργάνωση. Η ποιότητα υπάρχει, χρειάζεται να βρεθεί η διάθεση και η αντοχή για τους επόμενους αγώνες.
Τα στατιστικά του αγώνα
Τα στατιστικά του αγώνα

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: