Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Νέοι κανονισμοί στο βόλεϊ!

Νέοι κανονισμοί στο βόλεϊ
Με το πέρασμα των χρόνων πολλές είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο βόλεϊ όσον αφορά τους κανονισμούς. Από Σεπτέμβρη λοιπόν, όπως αποφασίστηκε από την FIVB, θα γίνουν τρείς νέες βασικές τροποποιήσεις: κατάργηση της υποδοχής με τα δάκτυλα, η υπέρβαση με το πόδι και η αλλαγή σήμανσης των καρτών.

Βασικός στόχος είναι να γίνει πιο εντυπωσιακό το άθλημα, ώστε να προσελκύει και περισσότερο κόσμο. Έτσι έγιναν διάφορες αλλαγές όπως, αλλαγή των πόντων, η θέση του λίμπερο, στοιχεία που αφορούν το φιλέ και πολλά άλλα. Για το 2012-13, μπορεί η Επιτροπή Κανονισμών της FIVB (μετά από συνεργασία με την Επιτροπή Διαιτησίας και την Επιτροπή Προπονητών) να έχει σκεφτεί τους νέους κανονισμούς, αλλά η έγκριση θα γίνει τον Σεπτέμβρη.

Οι σημαντικότερες αλλαγές:

1. Να μην επιτρέπεται και να σφυρίζεται σφάλμα η υποδοχή με δάχτυλα στο σερβίς. Αντίθετα, θα επιτρέπεται, όπως ισχύει και τώρα, η πρώτη μπαλιά με δάχτυλα στην επίθεση των αντιπάλων.

2. Να θεωρείται παράβαση, μόνο στην περίπτωση που κάποιος παίχτης πατήσει και με τα δύο πέλματά του ολόκληρα (ή αν η προβολή τους είναι ολόκληρη) στο αντίπαλο γήπεδο (τώρα η παράβαση σφυρίζεται και αν το ένα μόνο πέλμα περάσει ολόκληρο ή η προβολή του στο αντίπαλο γήπεδο).

3. Να αλλάξει το σύστημα με τις κάρτες ως εξής (παρόμοιο με ό,τι ίσχυε πριν λίγα χρόνια): Ο διαιτητής να δείχνει κίτρινη κάρτα μόνο μία φορά σε κάθε ομάδα στη διάρκεια ενός αγώνα, να έχει θέση προειδοποίησης και να μην παίρνουν πόντο οι αντίπαλοι. Η ποινή να υποδεικνύεται με κόκκινη κάρτα και σε αυτή την περίπτωση παίρνουν πόντο οι αντίπαλοι (ενώ σήμερα υποδεικνύεται με κίτρινη κάρτα), η αποβολή παίχτη για ένα σετ με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στο ένα χέρι (ενώ σήμερα με κόκκινη) και ο οριστικός αποκλεισμός παίχτη για όλο τον αγώνα με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στα δύο χέρια (μία σε κάθε χέρι, ενώ σήμερα υποδεικνύεται με κίτρινη-κόκκινη κάρταστο ένα χέρι).
Η ίδια αλλαγή προβλέπεται και για τις παρατηρήσεις καθυστέρησης. Αν μία ομάδα δεχτεί προειδοποίηση καθυστέρησης (μόνο μία φορά για τον αγώνα), η υπόδειξη να γίνεται με κίτρινη κάρτα στον καρπό του χεριού, ενώ, αν η ομάδα δεχτεί ποινή καθυστέρησης (οι αντίπαλοι παίρνουν πόντο), η υπόδειξη να γίνεται με κόκκινη κάρτα στον καρπό του χεριού.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: