Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Στα …μπετά και ίσως στους "16"!!

Αποφεύγουμε το κλισέ "αν μία κλήρωση είναι καλή ή κακή, αποδεικνύεται στο γήπεδο". Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.
Στα …μπετά και ίσως στους "16"!
Αλλά από την άλλη είναι αδύνατο να χαρακτηρίσουμε την κλήρωση της Ευρωλίγκας για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, καθώς τόσο οι «αιώνιοι», όσο και οι αντίπαλοί τους είναι στα… μπετά.
Οι μεν «ερυθρόλευκοι» ακόμη δεν έχουν προπονητή και υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για το ρόστερ της επόμενης σεζόν, οι δε «πράσινοι», που όλα τα προηγούμενα χρόνια γνωρίζαμε πως έχουν έναν σταθερό κορμό, φέτος αριθμούν τρεις παίκτες και έχουν νέο καπετάνιο αλλά και διοικητικό ηγέτη. Πάντως οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις παραμένουν μεγάλες, γιατί οι μεν πρώτοι έχουν να υπερασπιστούν έναν τίτλο, οι δε να φανούν αντάξιοι του ένδοξου πρόσφατου παρελθόντος τους.
Σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο, η κληρωτίδα ήταν πιο «σκληρή» με τον Παναθηναϊκό. Η Ρεάλ Μαδρίτης που διατηρεί τον ίδιο κορμό κι έχει ενισχυθεί με τον Ρούντι Φερνάντεθ, η Χίμκι που δεν φείδεται χρημάτων, έχει κρατήσει τους διεθνείς Μόνια και Φριτζόν αλλά απέκτησε και τους Πέτερι Κόπονεν, Κέλβιν Ρίβερς, Πολ Ντέιβις και Τζέιμς Όγκουστιν και η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ με τον Σιμόνε Πιανιτζάνι στον πάγκο της και μεγάλο μπάτζετ στη διάθεσή του, είναι ομάδες ικανές να διεκδικήσουν τις κορυφαίες θέσεις του ομίλου. Η σχεδόν διαλυμένη και χρεοκοπημένη Ολίμπια Λιουμπλιάνα δεν συνιστά υψηλό εμπόδιο, αλλά τέτοιο μπορεί να προκύψει από τα προκριματικά, που ίσως να φέρουν στο δρόμο των «πράσινων» ομάδες επιπέδου Ούνιξ Καζάν και Καντού.
Ο Ολυμπιακός ήταν λιγότερο άτυχος. Η Κάχα Λαμποράλ βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, είναι σε στάδιο αναδόμησης και αναζητεί τον αντι-Τελέτοβιτς, η Αναντολού Εφές με νέο προπονητή τον Οκτάι Μαχμούτι, πολλά χρήματα για ξόδεμα αλλά και ανάγκη για «ξεκαθάρισμα» στο υλικό της, η Ζαλγκίρις Κάουνας που έχει μεγαλύτερο παρελθόν παρά παρόν και μέλλον και η πρωτάρα Τσεντεβίτα δεν αποτελούν φόβητρα. Αν έλειπε και η Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, που του ήρθε από το πέμπτο γκρουπ δυναμικότητας και ενισχύεται συνεχώς (ήδη απέκτησε Λάνγκφορντ, Χέντριξ και Μπαζίλε, ανανέωσε με Χέρστον ενώ κρατά Φώτση, Μπουρούση, Κουκ, Τζεντίλε), τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα για τους πρωταθλητές. Πρέπει, ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν υπόψη τους πως φέτος έχουν χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού του αντιπάλου και αντιμετωπίζονται από όλους ως η ομάδα που πρέπει να εκθρονιστεί.
Το μεγάλο στοίχημα για τους «αιώνιους» είναι να παρουσιαστούν εγκαίρως έτοιμοι. Δεν θα είναι εύκολο, αφού θα έχουν νέους προπονητές και (ειδικά ο Παναθηναϊκός) πολλούς καινούριους παίκτες, αλλά όχι ακατόρθωτο. Σημασία έχει να αποφύγουν τις κακοτοπιές στην αρχή της σεζόν και να ανεβάζουν στροφές στην πορεία. Όμως ο Ολυμπιακός που ξεκίνησε ως… ανυπόληπτος και τερμάτισε πρώτος και καλύτερος.
Το νέο σύστημα διεξαγωγής, ειδικά το Top 16, δίνει άγρια ομορφιά στην Ευρωλίγκα που έρχεται. Αφήνει ορθάνοικτο, δε, το ενδεχόμενο ελληνικού «εμφυλίου» όχι μόνο στο Final 4, αλλά στους «16» ή και στα προημιτελικά. Όρεξη να’ χουμε, να τους βλέπουμε…
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: