Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Μεταγραφές-μαμούθ; Last year!!

Μεταγραφές-μαμούθ; Last year!
Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που μεταγραφές όπως εκείνη του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης έκαναν τα… σαγόνια του κάθε κοινού θνητού ποδοσφαιρόφιλου να κρεμάσουν, στο άκουσμα του ποσού που δαπανήθηκε. Κι αν οι ελληνικές ομάδες έχουν προ πολλού μπει σε καθεστώς… μνημονίου, πλέον, δεν είναι οι μόνες. Τα στατιστικά της FIFA δείχνουν ραγδαία πτώση των κεφαλαίων της ποδοσφαιρικής αγοράς και η στρόφιγγα που σκόρπαγε αλόγιστα ευρώ στα πόδια των «καυτών» ποδοσφαιρικών ονομάτων, σφίγγει διαρκώς…

Παγκόσμια πτώση

Όπως δείχνουν, λοιπόν, τα στοιχεία της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το τελευταίο εξάμηνο έχουν μειωθεί σημαντικά τόσο οι ολοκληρωμένες συμφωνίες για μετακινήσεις παικτών (πτώση 9%), όσο, κυρίως, και η χρηματική αξία αυτών των μεταγραφών, που «βούτηξαν» κατά 34%.

Tα δεδομένα αυτά αποκαλύφθηκαν από το Σύστημα Ελέγχου Μεταγραφών (ΣΕΜ) της FIFA, στο οποίο είναι πλέον υποχρεωμένες οι ομάδες να καταχωρούν όλες τις πληροφορίες που αφορούν μια διεθνή μετακίνηση.

Στην Αγγλία για παράδειγμα, παρά τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα (3,8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η νέα συμφωνία για τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ), ελάχιστες εντυπωσιακές μεταγραφές έγιναν.

Η Νιούκαστλ απέκτησε των Παπίς Σισέ από τη Φράιμπουργκ, έναντι 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Τσέλσι τoν Κέβιν ντε Μπρίνε από την Γκενκ για 11,2. Από κει και πέρα οι ομάδες στράφηκαν στο δανεισμό, στους ελεύθερους ποδοσφαιριστές ή σε φτηνούς, που αγωνίζονταν σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Λογιστική ισορροπία

Η πτώση του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου δεν οφείλεται μονάχα στην οικονομική συγκυρία, αλλά και στην επερχόμενη εφαρμογή του Financial Fair Play από την UEFA.

«Πρέπει να δούμε αν πρόκειται για ένα συγκυριακό γεγονός, ή αν έχουμε να κάνουμε με μία συνεχιζόμενη τάση» δήλωσε σχετικά η υπεύθυνη του ΣΕΜ Ιζαμπέλ Σολάλ.

«Είναι εμφανές ότι οι ομάδες προσπαθούν να ισορροπήσουν τα λογιστικά τους βιβλία, όμως η κατάσταση θα είναι πιο ξεκάθαρη το Σεπτέμβρη, όταν θα έχει τελειώσει η μεταγραφική περίοδος στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

Financial Fair Play και έλεγχος

Το οικονομικό Fair Play που έχει επιβληθεί από την UEFA έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι ομάδες ξοδεύουν χρήματα από έσοδα που πράγματι έχουν και όχι μέσω δανεισμού που τις οδηγεί στην υπερχρέωση.

Στη συμμόρφωση των συλλόγων σημαντικό ρόλο πρόκειται να παίξει το Σύστημα Ελέγχου Μεταγραφών, που επιτρέπει στη FIFA να διαπιστώνει τυχόν παραβιάσεις στους κανονισμούς που διέπουν τις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών.

Μάλιστα, παρότι ότι ο όγκος των διεθνών συναλλαγών μεταξύ των σωματείων είναι πεσμένος, οι παραβιάσεις που έχει εξακριβώσει η FIFA για το πρώτο εξάμηνο του 2012 ξεπερνούν τις αντίστοιχες για όλο το 2011.

Οι ομάδες, λοιπόν, έχουν ολοένα λιγότερα περιθώρια για… μεταγραφικές παγαποντιές και ίσως η μέρα που η ποδοσφαιρική εξυγίανση θα μοιάζει με στόχο εφικτό, δεν είναι μακριά…


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: