Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Για λαϊκή βάση ή για λαϊκή κατανάλωση;

Είναι μείζον ζήτημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο να πετύχουν οι προσπάθειες που γίνονται στον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη κλπ. για την επιβίωση των μεγάλων και ιστορικών ομάδων.
Για λαϊκή βάση ή για λαϊκή κατανάλωση;
Διαφορετικά, το ελληνικό πρωτάθλημα θα υποβαθμιστεί και δεν θα μπορεί να σταθεί σε ένα άλφα επίπεδο. Μήπως, όμως, δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό από το μέσο οπαδό του π.χ. Παναθηναϊκού τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην ομάδα του;
Και μήπως χρειάζεται να γίνει μια ακόμα μεγαλύτερη επικοινωνιακή "επίθεση" που να εξηγεί τι είναι το σχέδιο λαϊκής βάσης; Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε μαθημένοι από αυτές τις νέες ποδοσφαιρικές συνήθειες, όπως τα σχέδια λαϊκής βάσης.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο Παναθηναϊκός την 1η μέρα που ξεκίνησαν οι εγγραφές, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, συγκέντρωσε περίπου 1 εκ. ευρώ. Μέχρι την Πέμπτη 5 Ιουλίου το ποσό αυτό είχε φτάσει περίπου στο 1.4 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός κάνει διαφημιστικά τρικ για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Τη μια με τον Πατέρα, την άλλη με τον Σισέ, αύριο π.χ. με τον Βαζέχα.
Εδώ, όμως, θα πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρο το εξής: Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν καλείται απλά να σώσει την ομάδα, αλλά να την πάρει στα χέρια του.
Το θέμα, δηλαδή, δεν είναι ο Σισέ να λειτουργήσει ως κράχτης για τους οπαδούς, όπως παλιότερα που αυτά ήταν για λαϊκή κατανάλωση. Δεν τίθεται θέμα διαφήμισης, αλλά επιβίωσης. Το ζήτημα είναι κάποια στιγμή να μπορέσουν οι οπαδοί με την δύναμη που θα δώσουν στην ΠΑΕ να αγοράσουν τον Σισέ. Αυτό σημαίνει "λαϊκή βάση".
Εδώ, λοιπόν, δεν πωλούνται φανέλες φιρμάτων ποδοσφαιριστών, όπως κάθε καλοκαίρι. Την ομάδα πάει να αγοράσει ο λαός του Παναθηναϊκού.
Είναι γνωστό, βέβαια, ότι πάνω απ' όλα προέχει η επιβίωση. Αν ο κόσμος δεν στηρίξει, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Το έχουμε ξαναπεί από τον σκύλο, όμως. Άλλαξαν οι εποχές.
Οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς μπορεί να δείχνουν ότι 40.000 Παναθηναϊκοί μπορούν να δώσουν ακόμα κι από 1.000 ευρώ ο καθένας, όμως οι άνθρωποι αυτή την εποχή ίσως να μην έχουν. Να θέλει το πνεύμα, αλλά να μην αντέχει η τσέπη.
Όπως και να έχει ο κ. Αλαφούζος προσπαθεί πραγματικά να φέρει αποτέλεσμα και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Όπως είπαμε και στην αρχή είναι προς το συμφέρον όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Παναθηναϊκός -και ο κάθε "Παναθηναϊκός"- να βγει από τη δύσκολη οικονομική θέση. Πόσο μάλλον με την άμεση βοήθεια του κόσμου του!

πηγή: sportdog.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: