Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Με ελπίδα το βάθρο...!!

Οι 103 αθλητές και αθλήτριές μας μπαίνουν από το Σάββατο (28/7) για τα καλά στη μάχη της διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Πόσοι από αυτούς όμως έχουν τη δυνατότητα να στεφθούν Ολυμπιονίκες;
Με ελπίδα το βάθρο...

Οι τελευταίες στατιστικές έδωσαν 6 μετάλλια στη χώρα μας για τη διοργάνωση της βρετανικής πρωτεύουσας, εμείς όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει από κάποιους η υπέρβαση…

Για τους 61 της ελληνικής αποστολής θα είναι η «παρθενική» παρουσία στο μεγάλο αθλητικό γεγονός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι δεν έχουν ελπίδες διάκρισης. Στην 5η τους Ολυμπιάδα θα μετάσχουν οι Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (στίβος), Αιμίλιος Παπαθανασίου (ιστιοπλοΐα), Καλίνικος Κρεάνγκα (πινγκ πονγκ) και ο Γιώργος Αφρουδάκης (υδατοσφαίριση), ενώ ένα σημαντικό ρεκόρ δημιουργούν ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Μαριάννα Λυμπερτά, καθώς και για τους δύο είναι η 4η συμμετοχή, αριθμός που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί στο άθλημά τους.

Οι δύο τελευταίοι βάζουν και την πρώτη δυνατή υποψηφιότητα για ένα μετάλλιο στο Λονδίνο. Ειδικά ο Γιαννιώτης, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση βάσει των αγώνων που έδωσε πριν μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα. Από την 17η θέση το 2008 στο Πεκίνο στα 10χλμ, ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της ανοιχτής θάλασσας. Παγκόσμιος Πρωταθλητής πριν από λίγους μήνες στη Σανγκάη και «ασημένιος» στην κούρσα των 5χλμ, ο Γιαννιώτης αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας, για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο Λονδίνο. Σε ό,τι αφορά την Μαριάννα Λυμπερτά, το χάλκινο μετάλλιο στα 10χλμ στο Παγκόσμιο της Σανγκάης της δίνει επίσης πολλές ελπίδες για διάκριση, αν όχι για το βάθρο, στις πρώτες θέσεις του αγωνίσματος.

Από τα «σίγουρα» χαρτιά της ελληνικής ομάδας θεωρούνται και τα πληρώματα της κωπηλασίας. Τέσσερις συνολικά βάρκες θα λάβουν μέρος στο ολυμπιακό τουρνουά κι εμείς περιμένουμε τρία μετάλλια… Μεγάλη επιτυχία αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, με το δίδυμο της Αλεξάνδρας Τσιάβου και Χριστίνας Γιαζιτζίδου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών να θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα. Μετά από τόσα χρυσά σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα ήρθε η ώρα και για ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημαντικές πιθανότητες έχει και το δίδυμο των Απόστολου και Νίκου Γκουντούλα στη δίκωπο άνευ, όπως και η τετράκωπος με τους Γ. Τζίλη-Γ.Τζιάλλα-Σ.Παπαχρήστο και Γ.Χρήστου, που έχουν διακριθεί σε όλες τις υπόλοιπες διοργανώσεις του αθλήματος.

Στο τάε κβον ντο, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, θα κυνηγήσει αυτή τη φορά το χρυσό. Έπειτα από δύο ασημένια μετάλλια σε Αθήνα και Πεκίνο, ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας είναι ανάμεσα στα φαβορί για ένα μετάλλιο. Από κοντά και ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, ο οποίος μετά το «μπαμ» στους Αγώνες της Αθήνας, βρίσκεται διαρκώς στην ελίτ του αθλήματος με πέντε χρυσά και δύο ασημένια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Παγκόσμιος πρωταθλητής στα -90 κιλά το 2010 και το 2011 είναι από τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για μια θέση στο βάθρο.

Μεγάλες προσδοκίες έχουμε και από τον Βλάση Μάρα στην ενόργανη γυμναστική και στο όργανο του μονόζυγου. Οκτώ χρόνια μετά τη συμμετοχή του στην Αθήνα κι έχοντας να επιδείξει μια πλούσια συλλογή από μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του αθλήματος –έγινε ο πρώτος που κατέκτησε πέντε χρυσά στο μονόζυγο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα- ο 29χρονος πρωταθλητής μας θα κυνηγήσει μια θέση στο βάθρο, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους. Πολύ καλή παρουσία αναμένουμε και από τον Βασίλη Τσολακίδη στο δίζυγο, καθώς το ασημένιο μετάλλιο στο συγκεκριμένο όργανο πριν από λίγους μήνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του έχει δώσει την απαραίτητη ψυχολογική ώθηση, στην πρώτη και τελευταία συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Καλές εμφανίσεις περιμένουμε και από τα πληρώματά μας στην ιστιοπλοΐα, με τα 470 των ανδρών (Παπαδόπουλος-Καμπουρίδης), τον Βύρωνα Κοκκαλάνη στα RSX, τον Γιάννη Μιτάκη στα Finn και τους Αιμίλιο Παπαθανασίου-Αντώνη Τσότρα στα Star να έχουν περισσότερες πιθανότητες για ένα καλό πλασάρισμα στις κατηγορίες τους. Από την ποδηλασία, ίσως έρθει η έκπληξη, με τον Χρήστο Βολικάκη να είναι πρώτος στη λίστα για διάκριση από τους αθλητές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Λονδίνο, χωρίς να αποκλείονται οι Γιάννης Ταμουρίδης και ο Περικλής Ηλίας που έχει πολλές διακρίσεις στην ορεινή ποδηλασία.

Στα άλλα μεγάλα αθλήματα, στίβο και κολύμβηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιμένουμε το οτιδήποτε πλην ενός καλού πλασαρίσματος και συμμετοχές σε ημιτελικούς και ίσως τελικούς, ενώ δεν αποκλείουμε και την Εθνική μας πόλο των ανδρών, τη μοναδική που θα μας εκπροσωπήσει σε ομαδικό άθλημα. Αν και η ομάδα άρχισε τους τελευταίους μήνες να βρίσκει ξανά τα πατήματά της, οι εμφανίσεις της έδειξαν ότι είναι ικανή για το καλύτερο.

Καλή μας επιτυχία!

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: