Ο Σπύρος Καβαλιεράτος αποθεώνει την άμυνα του Ολυμπιακού και τον Εϊσι Λο, ενώ ο Θανάσης Ασπρούλιας αναγνωρίζει στα μάτια του το πρώτο φαβορί για την φετινή Ευρωλίγκα

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ
Από τους 98 στους 53
Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού στο ματς με την Εφές ήταν πως νίκησε με 22 πόντους διαφορά την Εφές και δεν το ευχαριστήθηκε όσο ήθελε. Γιατί μπορούσε να κάνει και το απόλυτο, να κερδίσει με +26 και να πάρει πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Πριν από το τζάμπολ, ελάχιστοι τολμούσαν να σκεφτούν ότι μπορούν οι ερυθρόλευκοι να καλύψουν τόσο μεγάλη απόσταση. Εφτασαν πολύ κοντά, στους 24 πόντους, αλλά δεν ολοκλήρωσαν τη δουλειά.
Αυτό, βέβαια, είναι το λιγότερο. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ολυμπιακός πέτυχε με τέσσερις συνεχόμενες νίκες, έκανε τις εφιαλτικές βραδιές με Εφές, Ζαλγκίρις και την αγχωτική επικράτηση επί της Τσεντεβίτα, να μοιάζουν τόσο μακρινές. Στα ματς με Μιλάνο, Κάχα Λαμποράλ και Εφές στο ΣΕΦ, οι ερυθρόλευκοι μεταμορφώθηκαν και έπαιξαν μπάσκετ επιπέδου.
Απέναντι στους Τούρκους, ο Ολυμπιακός παράδωσε μαθήματα άμυνας. Ο Εϊσι Λο ήταν ο MVPτης αναμέτρησης χάρη στην άμυνά του στον Τζόρνταν Φάρμαρ, σε συνδυασμό με τις λύσεις που έδωσε στην επίθεση. Φοβερή αμυντική δουλειά έκανε και ο Κώστας Παπανικολάου, που σταμάτησε τον Βούγιασιτς και έδωσε την ώθηση στον Ολυμπιακό με 3/3 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο. Σε σημείο που η Εφές έδειχνε απειλητική και είχε μειώσει ακόμα και στους 4.
Η αλήθεια είναι ότι και ο Λο και ο Παπανικολάου δικαιούνται τον τίτλο του πολυτιμότερου, αλλά ο Αμερικανός κερδίζει στα σημεία, γιατί ο Φάρμαρ μπήκε ζεστός στο παιχνίδι και έκανε ζημιά στα πρώτα επτά λεπτά.
Όπως και να έχει, ο Ολυμπιακός δέχθηκε 53 πόντους από μία ομάδα που στην Πόλη είχε δεχθεί 98! Αυτοί οι 45 πόντοι, είναι και όλη η μεταμόρφωση των ερυθρολεύκων. Εγιναν και πάλι ομάδα με προσήλωση στην άμυνα, σωστά κατανεμημένους ρόλους. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε κάτι φοβερό στην επίθεση, δεν είχε τη δημιουργία των προηγούμενων ματς, η Εφές διάβασε το παιχνίδι του. Η νίκη ήρθε χάρη στην άμυνα κι αν δεν υπήρχαν κενά διαστήματα, οι Τούρκοι δεν θα ξεπερνούσαν τους 50 πόντους. Και μιλάμε για φύσει επιθετική ομάδα, με μεγάλους σκόρερ όπως ο Φάρμαρ και ο Βούγιασιτς, που πέτυχαν μαζί 14 πόντους. Στην Πόλη είχαν βάλει 40. Όμως εκείνος ο Ολυμπιακός ήταν μια άλλη ομάδα. Τώρα είναι ένα σύνολο που πατάει σε γερές βάσεις και ακονίζει τα μαχαίρια του για το Top 16. Και δείχνει ότι μπορεί να καταφέρει πολλά, ακόμα και όταν ο Σπανούλης δεν είναι στην καλύτερή του μέρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ
Βρέθηκε το πρώτο φαβορί για την Ευρωλίγκα
Είναι εντυπωσιακό να παρακολουθείς ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού χωρίς φωνή, σε ένα χώρο με αρκετό κόσμο, αλλά το βλέμμα να είναι προσηλωμένο στην οθόνη. Η εικόνα σε έλκει σαν μαγνήτης και όσο περνάει η ώρα νιώθεις την ένταση του παρκέ και την ενέργεια που βγάζουν οι παίκτες του Ολυμπιακού να σε καθηλώνουν. Στα βουβά! Δε διστάζω να το πω... Μόλις χθες, προσωπικά, αναγνώρισα τον πρώτο πραγματικό φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Δε στέκομαι στην ποιότητα των παικτών, ούτε στο ταλέντο τους. Μέσα σε λιγοστές εβδομάδες, ο πρωταθλητής Ευρώπης ξεπέρασε το σοκ της αποχώρησης του Ντόρσεϊ, προσπέρασε τις συντριβές από την Ζαλγκίρις και την Εφές, όσο και την τραγική εμφάνιση με την Τσεντεβίτα, ενώ πλέον πατάει στο παρκέ ως πραγματικός πρωταθλητής Ευρώπης.
Μέχρι τον Απρίλιο, πολλά μπορούν να συμβούν πράγματι. Είναι γεγονός αυτό. Και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή... Ωστόσο απέναντι στην Εφές παρατήρησα μία ομάδα που...
1) Χωρίς να είναι ο ηγέτης της σε σπουδαία ημέρα, σύνθλιψε ένα αντίπαλο με τεράστια ατομική ποιότητα. Οχι όμως ομαδική.
2) Περιόρισε στους 53 πόντους, ένα σύνολο, από το οποίο μερικές εβδομάδες πριν είχε δεχτεί 98 σε μία ντροπιαστική βραδιά. Και δεν το έκανε τυχαία, ούτε επειδή οι Τούρκοι αστοχούσαν σε σουτ ανάλογης ευκολίας με ένα πέναλτι.
3) Ανταποκρίθηκε στο μέγιστο βαθμό σε ένα ματς, όπου ο αντίπαλος κόουτς είχε αναγνωρίσει το παιχνίδι της, αλλά με εξαίρεση μικρών χρονικών διαστημάτων, δεν ανησύχησε ποτέ και καθόλου...
4) ΕΠΑΙΞΕ ΑΜΥΝΑΡΑ!!!
5) Είχε τεράστιο πάθος και τρομακτική διάθεση να εκδικηθεί για την συντριβή του πρώτου γύρου. Και παραλίγο να τα καταφέρει, όσο ...διαστημική κι αν ήταν η διαφορά.
6) Κατέθεσε χαρακτήρα και προσωπικότητα... Στοιχεία που συνήθως λείπουν από ομάδες, οι οποίες παίζουν με το στέμμα στο κεφάλι
7) Είχε σχεδιασμό και πλάνο. Είχε επιλογές... Αν ο Ολυμπιακός δεν καταφέρει να πάει στο Φάιναλ Φορ, ή αν δεν επιτύχει το back to back θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, φέτος (που οι αντίπαλοι γνωρίζουν καλύτερα το παιχνίδι του) δεν έχει ένα ψηλό παιδί να ακουμπήσει τη μπάλα κοντά στο καλάθι. Αλλά και πάλι, κατά την ταπεινή άποψή μου, είναι το φαβορί για μία θέση στο Φάιναλ Φορ και την κατάκτηση...
8) Διακατέχεται από άριστη νοοτροπία, κατανεμημένους ρόλους και πλούσια διάθεση. Επί 40 λεπτά οι παίκτες που φορούσαν την ερυθρόλευκη φανέλα, έκαναν βουτιές, πάλευαν για κάθε μπάλα, έδειχναν να έχουν τρομακτικό κίνητρο, έστω κι αν ουδείς έχει το δικαίωμα να τους στερήσει την ταυτότητα του πρωταθλητή Ευρώπης.
9) Απολαμβάνει δύο επιπλέον παικτών στο ρόστερ. Του Παπανικολάου, ο οποίος (φτου να μην τον ματιάσουμε) είναι κάθε βράδυ να τον πιεις στο ποτήρι χωρίς περαιτέρω σχόλια, αλλά και του Στράτου Περπέρογλου. Αυτά τα δύο παιδιά, κρίνω, ότι έχουν χαλυβδώσει την προσωπικότητα του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν. Ο ένας (Πέρπα) επειδή την είχε έτσι κι αλλιώς κι ο έτερος, καθότι αποδεικνύεται τόσο καλός μαθητής, που πολύ σύντομα αν συνεχίσει έτσι, το θεωρώ απίθανο να μην ακούσει τις σειρήνες του ΝΒΑ να τον ξεκουφαίνουν. Το στυλ του κάθε φορά που αρπάζει τη μπάλα να εκτελέσει είναι αρχοντικό. Κι όσοι έχουν παρακολουθήσει και πέντε αγώνες παραπάνω, αντιλαμβάνονται πριν καν αφήσει τη μπάλα από τα χέρια του αν το σουτ θα βρει στόχο ή όχι. Τις περισσότερες φορές πάντως, δε σου αφήνει περιθώρια να πιστέψεις ότι θα αστοχήσει. Είναι ένα παιδί 23 ετών, που στο τέλος του αγώνα, κι ενώ ο Αντιτς αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο, αντί να πάει να πανηγυρίσει, έτρεξε ξοπίσω του Πέρο και σαν ένας κατά συνθήκη ηγέτης (αφού τον φώναξε τρεις τέσσερις φορές με άγριο ύφος μάλιστα) του έτεινε το χέρι για να του πει ¨"Δεν πειράζει". Η απόλυτη στιγμή (απόδειξη) της έννοιας ομάδας. Πολλώ δε περισσότερο όταν προέρχεται από ένα παιδαρέλι, το οποίο αισθάνεται ότι έχει την καρδιά και τα κότσια να το κάνει!
Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως για το νούμερο 10, δηλαδή το ...been there done that, ο Ολυμπιακός κατ'εμέ είναι αυτή τη στιγμή το πρώτο ορατό φαβορί για την Ευρωλίγκα. Τους τελευταίους μήνες έχει διανύσει μία πορεία που άλλες ομάδες χρειάζονται χρόνια. Εμαθε the jard way, δεν του έσκασαν όλα πρίμα, αναστήθηκε πολλές φορές και μέσα από δεκάδες δυσκολίες. Τώρα πια, όλα αυτά, έχει την εμπειρία, αλλά κυρίως τη νοοτροπία να τα διαχειριστεί. Σε καμία άλλη ομάδα υπάρχουν τόσοι (σε αριθμό) παίκτες που κατέκτησαν Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια. Ψάξτε! Ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους. Κι οι υπόλοιποι ψάχνουν ακόμα να βρουν τον εαυτό τους, όταν οι ερυθρόλευκοι, αρχίζουν και καταλαβαίνουν πια ποιοι είναι.
Υ.Γ. Είναι δεδομένο ότι για να ισχύσει αυτό που αναφέρω, ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να κρατήσει την ατμόσφαιρα που έχει, τη διάθεση και τη νοοτροπία. Ακόμα κι αν παίζει πολύ άσχημα σε κάποια ματς. Αν, παρελπίδα, χάσει κάτι απ΄όλα αυτά, στοιχηματίζω ότι στην πορεία θα βρεθεί η ομάδα που θα τον τιμωρήσει.



πηγή: gazzetta.gr