Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ξύπνα, μεροκαματιάρη Ζαρντίμ!!

Ο Γιώργος Μύρτσος τα χώνει σε όλους: σε Ζαρντίμ, Κάρολ, ελληνικό ποδόσφαιρο, δημοσιογράφους. Διαβάστε το άρθρο του στον sportdog, γιατί μπορεί να τα ...έχωσε και σε εσάς!
Στεναχωρήθηκα με αυτά που είδα χθες στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, γιατί κατάλαβα πως η Ελλάδα δεν έχει μείνει πίσω μόνο οικονομικό-κοινωνικό-πολιτικά, αλλά και ποδοσφαιρικά! Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μία κλάση κάτω από το κανονικό, δηλαδή αυτό που παίζεται σε όλες τις προηγμένες χώρες, με υγεία στις ομάδες, που λειτουργούν σαν κανονικές εταιρίες. Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι κρατικό και δημοσίων σχέσεων. Ποιος έχει τις καλύτερες δημόσιες σχέσεις, για να κρατήσει την ομάδα του στην Α΄ Εθνική...
Για να φτάσω και στο ζουμί αυτών που λέω, ο χθεσινός Ολυμπιακός θύμιζε την Κέρκυρα του Τσάμπιονς Λιγκ! Όπως παίζει η Κέρκυρα στο "Καραϊσκάκη" για να μη χάσει, έτσι έπαιζε και ο Ολυμπιακός του Ζαρντίμ. Κατέβηκε στο γήπεδο για να μη χάσει και ένας από τους νόμους του ποδοσφαίρου έγινε πράξη στη Γερμανία. Τι λέει αυτός ο νόμος; Όταν πας για την ισοπαλία, 99 στις 100 φορές θα χάσεις!
Γιατί αυτός ο απίθανος ο Ζαρντίμ, δεν είναι Βαλβέρδε που ήταν καθηγητής ο άνθρωπος. Αυτός ο μεροκαματιάρης τυπάκος από την Πορτογαλία, ήρθε στην Ελλάδα για να βγάλει μεροκάματο. Ο Βαλβέρδε κάτι έπαιζε, έδειχνε η ομάδα πράγματα στο γήπεδο. Ο απίθανος ο Ζαρντίμ τι κάνει; Βάζει φορ, βγάζει φορ. Βάζει χαφ, βγάζει χαφ. Και έχει φοβερά κολλήματα με τον σχηματισμό. Ο Μασάντο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να παίξει στην άκρη, στη γραμμή ο άνθρωπος. Στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει πλάνο, τακτική, τίποτα. Παίξε ρε με δύο σέντερ φορ, τον Μήτρογλου και τον Τζιμπούρ και μην καις τη μία από τις δύο αυτές σεντερφοράρες στον πάγκο. Ο Μανωλάς έδειξε πως είναι δυνατό παιδί. Αλλά πρέπει να καλυτερεύσει τη σχέση του με τη μπάλα.
Η Σάλκε, από την άλλη, έδειξε με την εμφάνισή της την ανυπαρξία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην ταχύτητα και στη δύναμη τσαλαπάτησαν τον Ολυμπιακό. Και ο Κυριάκος ήταν φοβερός, τι έκανε το παιδί; Έδειξε πως δούλεψε και δυνάμωσε στη Γερμανία, σε ένα οργανωμένο πρωτάθλημα. Εξελίχθηκε. Στην Ελλάδα από την άλλη, τα παιδιά μένουν πίσω, δεν εξελίσσονται. Μόλις γίνουν λίγο γνωστοί, τους ενδιαφέρουν να γνωρίσουν μοντέλα και να πάνε σε κοσμικές καφετέριες για να φωτογραφηθούν και όχι να δουλέψουν πάνω στην μπάλα.
Για τον Κάρολ δεν έχω να πω και πολλά: δεν έβγαλε σουτ, τα έχαναν οι άλλοι. Όλες οι ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ έχουν καλούς τερματοφύλακες. Η μόνη ομάδα χωρίς καλό τερματοφύλακα είναι ο Ολυμπιακός! Κι αυτό δείχνει πως έγινε κακός προγραμματισμός το καλοκαίρι. Επειδή το θέλει ο πρόεδρος, δηλαδή, να παίρνεις τον τροχονόμο του Μάντσεστερ και να θες να παίξεις με αυτόν στο Τσάμπιονς Λιγκ; Μαζί με τον Χαλκιά αυτοί οι δύο είχαν ψηφιστεί οι χειρότεροι στην Αγγλία! Την ξέρω τη θέση, για αυτό λέω ό,τι λέω. Ο τερματοφύλακας φαίνεται όταν πηγαίνει ο ίδιος στην μπάλα, όχι όταν πηγαίνει η μπάλα πάνω. Πώς ελέγχει τις φάσεις, την εναέρια κυκλοφορία, πού πάει στην μπάλα κ.λπ. Όταν ο Σηφάκης έφαγε το γκολ του Λέτο, στον τελικό Κυπέλλου του Παναθηναϊκού με τον Άρη, είπα τι έφαγε ο φάβας. Ε, το γκολ που έφαγε χθες ο Κάρολ ήταν χειρότερο. Σε τέτοιο επίπεδο απαγορεύονται τέτοια γκολ. Εγώ δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω και τα καραγκιοζιλίκα με το ροτέισον μεταξύ του Μέγερι και του Κάρολ. Μάθαμε μία λέξη στην Ελλάδα, το ροτέισον και το χρησιμοποιούμε λάθος. Πού το έχει δει γραμμένο να παίζει άλλος τερματοφύλακας στην Ελλάδα κι άλλος στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ζαρντίμ, όπως έκανε στην αρχή;
Θεωρώ τραγικό να υπάρχει μία μερίδα δημοσιογράφων που παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι το να συνεχίσει ο Ολυμπιακός στο Γιουρόπα Λιγκ. Γλείφτες δημοσιογράφοι που δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τον Μαρινάκη, γράφουν σήμερα πως αυτό είναι καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Είναι δυνατόν να γράφουν κάτι τέτοιο; Με τα λεφτά που παίρνει ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο από το Τσάμπιονς Λιγκ και έναν σοβαρό προγραμματισμό το καλοκαίρι, θα μπορούσαν να είναι αλλιώς τα πράγματα στην ομάδα. Για αυτό και θέλω να πω κάτι στον Ζαρντίμ, μέσα από τη στήλη: Ξύπνα! Άσε τα συστήματα, τις τακτικές και τους σχηματισμούς που έχεις φάει κόλλημα, αυτά τα διαμορφώνουν οι ποδοσφαιριστές. Είναι για τους υπολογιστές, το Internet και το facebook! Μέσα στο γήπεδο μετράνε άλλα πράγματα.
Για το τέλος, κράτησα τη φάση με το fair play που δεν έγινε στο παιχνίδι της Σάχταρ με τη Νόρτσελαντ και ο Βραζιλιάνος των Ουκρανών πέτυχε γκολ. Λίγοι, απειροελάχιστοι το κάνουν όπως το δίδαξαν οι Έλληνες, στη λογική του ευ αγωνίζεσθαι. Αυτό που βλέπουμε στα γήπεδα είναι το επαγγελματικό fair play, κάτι άλλο, διαφορετικό...


πηγή: sportdog.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: