Το Allianz Arena ήταν... εκκλησία στα δύο τελευταία εντός έδρα ματς της Μπάγερν Μονάχου στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο Θάνος Σαρρής γράφει στα Ball Boys για την αποχή των οπαδών και την κόντρα τους με τη διοίκηση.
Η οπαδική κουλτούρα στη Γερμανία είναι, σε γενικές γραμμές, αξιοθαύμαστη. Από το παράδειγμα της Ντόρτμουντ με το τεράστιο πέταλο και τον εκπληκτικό παλμό, μέχρι μικρότερες ομάδες, σε μικρότερες κατηγορίες, όπου διαθέτουν για τα δικά μας δεδομένα τρομερό αριθμό εισιτηρίων. Ανάμεσα στους οπαδούς υπάρχουν ισχυρά στοιχεία αλληλεγγύης και σεβασμού, τα οποία, πλην κάποιων εξαιρέσεων, ισχύουν για τα περισσότερα κλαμπς.
Για να συμβούν όλα τα παραπάνω, χρειάζεται αρμονική σχέση με τους συλλόγους. Από τη στιγμή που ο κόσμος στηρίζει έμπρακτα την ομάδα, χωρίς παρεκτροπές, εκείνη του το ανταποδίδει με διάφορες διευκολύνσεις, όπως φτηνά εισιτήρια, ελεύθερες μετακινήσεις και άλλα. Οι σύλλογoι αισθάνονται μια υποχρέωση ειλικρίνειας προς τους Ultras που φτιάχνουν ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Φυσικά, αν υπάρχουν παρεκτροπές, τα πράγματα αλλάζουν. Δεν... χαϊδεύουν αυτιά ούτε οι μεν ούτε οι δε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι του Αμβούργου με την Μπάγερν, όπου οι οπαδοί και των δύο ομάδων διαμαρτυρήθηκαν από κοινού με πανό για τα ακριβά εισιτήρια των φιλοξενούμενων.
Όσοι περίμεναν καλή σχέση με τη διοίκηση και δυνατή ατμόσφαιρα στην «μεγάλη» της Μπουντεσλίγκα, Μπάγερν Μονάχου, θα απογοητεύτηκαν με την εικόνα του Allianz στα παιχνίδι με Βαλένθια και Λιλ. Το θέμα «έπαιξε» πολύ στα γερμανικά Μέσα και η λέξη που ακούστηκε πολλάκις ήταν η «όπερα», για να περιγράψει μια διόλου ποδοσφαιρική εικόνα. Την ίδια στιγμή, ταξίδεψαν στην «αδιάφορη» έδρα της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, έκαναν καλή κερκίδα στο παιχνίδι με τη Βαλένθια και έκλεψαν τις εντυπώσεις στη Γαλλία με τη Λιλ, όπου ταξίδεψαν 4000. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Οι τριγμοί ξεκίνησαν με την μετακίνηση από την ιστορική έδρα του Ολυμπιακού Σταδίου στο Allianz. Ο κόσμος περίμενε μια απογείωση όσον αφορά την εικόνα της κερκίδας με την είσοδο στο νέο γήπεδο, ωστόσο οι ενδείξεις ήταν σαφείς από την αρχή. Σε συνδυασμό με την αστυνομία της Βαυαρίας, η διοίκηση της Μπάγερν ξεκίνησε σιγά-σιγά να περιορίζει τον κόσμο. Τους έκοψε τα πανό για να μην κρύβεται ο χορηγός.  Μείωσε τις θέσεις ορθίων, οι οποίες υπάρχουν σε όλα γερμανικά γήπεδα για τους Ultras. Από τη στιγμή που ούτως ή άλλως κάθονται όρθιοι, αν υπάρχουν καθίσματα υπάρχει μεταξύ άλλων κίνδυνος τραυματισμού. Η  Sϋdkurve μειώθηκε στις περίπου 1800 θέσεις την ώρα που στο προηγούμενο γήπεδο ήταν πενταπλάσια, ενώ ο κόσμος παρέμενε ο ίδιος! 
Παράλληλα, οι οργανωμένοι «έσπασαν», με κάποιους να πηγαίνουν στο απέναντι πέταλο. Για να γίνει κατανοητή η διαφορά, αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές ομάδες έχουν πενταψήφιο αριθμό θέσεων για όρθιους. Η Μπάγερν πλέον είναι προτελευταία στη σχετική λίστα! Σταδιακά, μπήκε περιορισμός στις σημαίες, για τις οποίες απαιτούταν κοντάρι ενός μέτρου (που πλέον πήγε στο ενάμιση) και άδεια από την... πυροσβεστική, που έπρεπε να ελέγξει το υλικό των σημαιών και αν είναι πυρίμαχες. «Κόπηκε» το έντυπο που μοίραζαν οι οργανωμένοι μεταξύ τους, το οποίο έπαιρνε πάντα την έγκριση της διοίκησης. Και απαγορεύτηκε η ντουντούκα στον οργανωτή, με την αιτιολογία ότι... δημαγωγεί από το βάθρο του! 
Η Ομοσπονδία των οργανωμένων έβγαλε μια αντιπροσωπεία για να μιλάει απευθείας με τη διοίκηση, αλλά και πάλι λύση δεν βρέθηκε. Ενώ περίμεναν τον Ουίλι Χένες στις συναντήσεις τους, εκείνος έστελνε υφιστάμενους χωρίς ιδιαίτερη γνώση για το τι ακριβώς γίνεται. Στη συνέχεια, προσέλαβαν υπάλληλο επιφορτισμένο με το συγκεκριμένο έργο. Ως υπάλληλος όμως, στο σκοπό του ήταν πάντα η προάσπιση των συμφερόντων της διοίκησης. Τα οποία δεν συμβαδίζουν πάντα με της ομάδας.
Ενώ λοιπόν το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, οι διοικούντες, «πατώντας» πάνω στις διατάξεις της UEFΑ για υπερπληθυσμό στα πέταλα, μείωσαν ακόμα περισσότερο τις θέσεις των οπαδών. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προστάζει ότι όλα τα γήπεδα του Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να έχουν καθίσματα και να υπάρχει συγκεκριμένη προβλεπόμενη απόσταση ανάμεσα στους οπαδούς. Το θέμα των καθισμάτων λύθηκε με αποσπώμενα που μπαίνουν στην Ευρώπη και βγαίνουν στην Μπουντεσλίγκα. Το θέμα της απόστασης ουσιαστικά δεν ελέγχεται, αφού δεν πρόκειται να μπει κανείς στους οργανωμένους και να βγάλει... μεζούρα! Υπάρχουν πέταλα με σαφώς περισσότερο συνωστισμό και όλα βαίνουν καλώς. Παρόλα αυτά, η Μπάγερν έδωσε εντολή να κοπούν περίπου 400 εισιτήρια ακόμα στο πέταλο.
Στη συνείδηση των οπαδών λοιπόν έχει «καρφωθεί» ότι η διοίκηση απλά δεν τους θέλει στο γήπεδο, αναζητώντας μία έδρα με απλούς καταναλωτές στα πρότυπα του ΝΒΑ. Η απάντηση της Sϋdkurve; Αποχή! Και αποχή στα εντός έδρας ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, προκειμένου η απουσία τους να προκαλέσει αίσθηση. Στο ματς με τη Λιλ, όπου η ομάδα κέρδισε 6-1, η ατμόσφαιρα θύμισε πραγματικά όπερα. Και ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και ο ίδιος ο Χένες, προβληματίστηκε από την εικόνα αυτή. Δήλωσε ξεκάθαρα μάλιστα ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για τους οπαδούς, προκειμένου να βρουν από κοινού μία λύση.
Οι οργανωμένοι δεν τον πιστεύουν. Νιώθουν ανεπιθύμητοι  διωγμένοι. Και φυσικά δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Σκέφτονται το πως να συνεχίσουν τη δράση τους στα εντός έδρας παιχνίδια, αφού καταλαβαίνουν ότι η απουσία τους δεν συμφέρει την Μπάγερν και αισθάνονται ότι το καταλαβαίνει και η διοίκηση. Και είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να μάχονται για να παραμείνει ζωντανό το διαφορετικό χρώμα στην κερκίδα!
πηγή: gazzetta.gr