Από πόσα ντόπινγκ κοντρόλ έχουν περάσει στο πρωτάθλημα τόσο οι δυο αιώνιοι, όσο και οι υπόλοιπες ομάδες της Superleague; Γράφει ο Β. Γαλούπης. 
Πέρυσι τέτοια εποχή το gazzetta είχε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα των ντόπινγκ κοντρόλ στην Superleague. Η κατάσταση έμοιαζε άκρως προβληματική, λόγω και της οικονομικής κρίσης. Τα τεστ λιγότερα από κάθε άλλη φορά, ενώ συνέβαινε το πρωτοφανές: Κανένας έλεγχος εκτός λεκανοπεδίου. Κάτι που συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της σεζόν.
Στο φετινό πρωτάθλημα, τι συμβαίνει; Έχουν βελτιωθεί ή όχι τα πράγματα; Βρήκαμε, λοιπόν, τα σχετικά στοιχεία και τα παρουσιάζουμε.
Δυο ματς ανά αγωνιστική,
έλεγχοι κι εκτός λεκανοπεδίου
Πέρυσι, λοιπόν, μέχρι την 11η αγωνιστική (30 Νοεμβρίου 2011) είχαν γίνει συνολικά έλεγχοι αντιντόπινγκ μόνο σε 18 ματς. Ούτε καν από δυο παιχνίδια ανά αγωνιστική, που είναι και το μίνιμουμ σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο. Κανένας αγώνας, εξάλλου, δεν ήταν – για λόγους οικονομίας, όπως είχε ειπωθεί - εκτός λεκανοπεδίου Αττικής!!!
Την σεζόν 2012-13 η κατάσταση μοιάζει να έχει βελτιωθεί κάπως, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι μέχρι και την 13η αγωνιστική έχουν γίνει τεστ σε 26 αγώνες (μ.ο. 2 ματς ανά αγωνιστική). Επίσης, έχουν διεξαχθεί ήδη έλεγχοι σε 7 παιχνίδια εκτός λεκανοπεδίου (5 στην Θεσσαλονίκη, 1 στην Τρίπολη, 1 στην Κρήτη).
Έπιασε τόπο
Η πίεση και η επιμονή του gazzetta όλη την περασμένη σεζόν, αφού είμαστε οι μόνοι που θίξαμε αυτό το θέμα επανειλημμένως, έπιασε τόπο και στην Superleague και στο ΕΣΚΑΝ. Δεν υπάρχει, δηλαδή, πια η περσινή παγκόσμια πατέντα με ελέγχους μόνο σε Αθήνα - Πειραιά, κι όλοι να ξέρουν ότι στα ματς εκτός λεκανοπεδίου δεν θα γίνεται κανένα τεστ.
Η πρόθεση υπάρχει
Ο νόμος ορίζει, λοιπόν, ότι ανά αγωνιστική πρέπει να γίνονται έλεγχοι το λιγότερο σε δυο ματς (δίνουν δείγμα δυο παίκτες από κάθε ομάδα). Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Φυσικά, η πρόθεση υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς να αυξηθούν τα τεστ, στην περίπτωση που βελτιωθεί κάπως οικονομικά η κατάσταση. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα υπάρχει η δυνατότητα και για αιφνίδιους ελέγχους, όπως γινόταν παλιότερα.
Το ρεκόρ του 2007
Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, να πούμε ότι αν φέτος γίνονται τεστ σε δυο ματς ανά αγωνιστική κι από δυο παίκτες σε κάθε ομάδα, τότε στο τέλος της κανονικής περιόδου, δηλαδή σε 30 αγωνιστικές, θα έχουν περάσει από έλεγχο συνολικά 240 ποδοσφαιριστές της Superleague. Ποιο είναι το ρεκόρ ελέγχων για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ΕΣΚΑΝ, το ρεκόρ έγινε το 2007. Τότε πάρθηκαν συνολικά δείγματα από 1.107 (!) ποδοσφαιριστές σε όλες τις διοργανώσεις κι απ’ όλες τις κατηγορίες. Το συντριπτικό μερίδιο, όμως, ήταν σαφέστατα από την Superleague.
Τα 864 τεστ σε παίκτες ήταν από τακτικούς ελέγχους (σε αγώνες) και τα 243 από αιφνίδιους! Γίνονταν, μάλιστα, έλεγχοι και για ερυθροποιητίνη, ενώ τα 148 δείγματα ήταν από αιμοληψίες. Υπήρχαν, εξάλλου, κι αρκετά κρούσματα.
Όλα τα τεστ αυτή τη σεζόν
Ας πάμε, όμως, να δούμε όλους τους ελέγχους μέσα σ’ αυτή τη σεζόν. Παρατηρούμε ότι η ΑΕΚ είναι 1η, έχοντας περάσει από 6 τεστ, ενώ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ακολουθούν με 5.
1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  
ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΡΗΣ
2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΟΚ
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 
ΠΑΟΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-Ο.Φ.Η.
4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
ΑΡΗΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-Α.Ε.Κ.
6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΡΗΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΑΕΚ-ΚΕΡΚΥΡΑ
7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΒΕΡΟΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-SKODA ΞΑΝΘΗ
8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
A.E.K.-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-A.E.K.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
A.E.K.- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ
ΑΡΗΣ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  
ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ -SKODA ΞΑΝΘΗΣ
13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ο.Φ.Η. - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
Η… βαθμολογία
1. ΑΕΚ 6
2. Ολυμπιακός 5
- Παναθηναϊκός 5
- Πανιώνιος 5
5. ΠΑΟΚ 4
- Αστέρας 4
- Άρης 4
- Ατρόμητος 4
9. Πανθρακικός 3
10. ΠΑΣ Γιάννενα 2
- Κέρκυρα 2
- Πλατανιάς 2
- Ξάνθη 2
- ΟΦΗ 2
15. Λεβαδειακός 1
- Βέροια 1
• Η αντίστοιχη κατάταξη ελέγχων πέρυσι μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 και την 11η αγωνιστική (είχαν περάσει από τεστ μόνο οι 13 από τις 16 ομάδες): Ολυμπιακός 5, Παναθηναϊκός 5, ΑΕΚ 5, Ατρόμητος 5, Πανιώνιος 5, ΟΦΗ 3, Άρης 2, Αστέρας 1, Λεβαδειακός 1, ΠΑΟΚ 1, Παναιτωλικός 1, Εργοτέλης 1, ΠΑΣ 1. Σε όλη την διάρκεια της περασμένης σεζόν υπήρξε ένα κρούσμα.



πηγή: gazzetta.gr