Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Πίσω από τα φώτα: φροντιστές!

Ένα αφιέρωμα στους αφανείς εργάτες της ΠΑΕ, τους φροντιστές "ανέβηκε" στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. Μια αναδρομή στο παρελθόν μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε το:
Πίσω από τα φώτα της κάθε ομάδας βρίσκονται πολλά άτομα, που καθημερινά φροντίζουν για την εικόνα των ποδοσφαιριστών πριν αυτοί βγουν στο γήπεδο. Σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα της ομάδας έχουν και οι φροντιστές. Ζουν την κάθε στιγμή ενός ποδοσφαιριστή από την πρώτη ημέρα που θα περάσει την πόρτα των αποδυτηρίων και σκοπός τους είναι να συμβάλλουν στην διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών πριν από τους αγώνες και τις προπονήσεις. Άλλωστε ο κάθε αγώνας και η κάθε προπόνηση για τους φροντιστές μιας ομάδας ξεκινάει πολύ πριν από την σέντρα ή το πρώτο σφύριγμα του βοηθού προπονητή.

Στον ΠΑΟΚ ηγετική φυσιογνωμία των ασπρόμαυρων αποδυτηρίων ήταν ο θρυλικός Νικηφόρος Τσαρπανάς. Γεννημένος ση Σμύρνη το 1909 πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον σύλλογο από πολλά πόστα αφιερώνοντας όλη του τη ζωή στην αγαπημένη του ομάδα. Ηταν ο πρώτος φροντιστής στην ιστορία του συλλόγου με παθολογική αγάπη και προσφορά ανεκτίμητη. Στη μνήμη όλων όσων των έζησαν θα μείνει για πάντα χαραγμένο το γούρι του να μαζεύει πριν από κάθε ματς όλους τους ποδοσφαιριστές και να σπάσει μπροστά τους μια στάμνα πριν αυτοί ανέβουν τα σκαλοπάτια για να βγουν στον αγωνιστικό χώρο.

Οι ιστορίες που τον συνόδευαν αμέτρητες. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πόλεμου ο ΠΑΟΚ έδινε μόνο φιλικούς αγώνες και ο Νικηφόρος Τσαρπανάς, φύλασσε τον ιματισμό της ομάδας στο σπίτι του για να γλιτώσει την κατάσχεση του από τις κατοχικές δυνάμεις. Έζησε τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ?70 και από τα χέρια του πέρασαν όλες οι μεγάλες μορφές του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Παίκτες – θρύλοι όπως ο Κούδας, ο Σαράφης, ο Ιωσηφίδης, ο Τερζανίδης, ο Παρίδης, ο Αποστολίδης θυμούνται ακόμη και τώρα δεκάδες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Νικηφόρο Τσαρπανά. Κι αν κάτι τους έχει μείνει χαραγμένο ήταν η άρνησή του να τους χαρίσει μια φανέλα της ομάδας. Ακόμη και τώρα θυμούνται πως «αν μας έδινε μια φανέλα δεν θα είχαμε την άλλη Κυριακή να φορέσουμε στον αγώνα…».

Την σκυτάλη από τον Νικηφόρο Τσαρπανά παρέλαβε ο Κυριάκος Βασιλειάδης, που επί 37 χρόνια ήταν ο φροντιστής του ΠΑΟΚ και έγινε γνωστός σε ποδοσφαιριστές και φιλάθλους με το όνομα «Γιάγκος». Δίπλα του πήρε σχεδόν πριν από μια δεκαπενταετία τα πρώτα του μαθήματα ο Βαλάντης Βαρλάμης, που μαζί με τον Σάκη Σαραπάνη και τον Ανέστη Κουτσουλιώτη αποτελούν σήμερα την «ομάδα φροντιστών» του ΠΑΟΚ.

Αμφότεροι, κυρίως ο πρώτος, έχουν προλάβει να ζήσουν πολλές σημαντικές στιγμές της ομάδας από «πρώτο χέρι». Μέσα στα αποδυτήρια, που και γι? αυτούς είναι το δεύτερο σπίτι τους…

Αγώνες, προπονήσεις, προετοιμασίες, ταξίδια είναι κομμάτι της δουλειάς τους που γίνεται με αγάπη και αφοσίωση απέναντι στην αγαπημένη τους ομάδας. Σημαντική συμβολή στο κομμάτι αυτό έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο Φώτης Κυριακόπουλος, οδηγός της ομάδας, που βοηθάει από την πλευρά στο έργο των φροντιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: