Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

875.000 Ρώσοι τουρίστες ήρθαν πέρυσι - 1.085 ευρώ μ.ο. ξόδεψαν έκαστος!

Με τη συμμετοχή 48 εκ των κορυφαίων τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης το Ελληνορωσικό Forum για τον τουρισμό.

875.000 Ρώσοι τουρίστες ήρθαν πέρυσι - 1.085 ευρώ μ.ο. ξόδεψαν έκαστος
Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της.Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι τρόποι επίλυσης των μόνιμων προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην περαιτέρω διεύρυνση του ρεύματος των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Forum μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης, ο Ρώσος πρέσβης Vladimir Chkhikvishvili, ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χρήστος Δήμας και ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχιος Βασιλάκης. Από ρωσικής πλευράς το λόγο, μεταξύ άλλων, έλαβαν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Evgeny Pisarevskiy, ο αντιπρόεδρος της Russian Union of Travel, Yury Barzykin και η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operator της Ρωσίας Maya Lomidze.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας της ανέλυσε τη δυναμική της ρωσικής τουριστικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό υπογραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας.

"Με την παρουσία των Ελλήνων του Πόντου στη Ρωσία και των Ρώσων στην Ελλάδα σήμερα, οι σχέσεις μας δυναμώνουν όλο και περισσότερο. Στον τουριστικό χάρτη, η σύνδεση της Ελλάδας με τη Ρωσία καταγράφεται με την υπογραφή Συμφώνων Τουριστικής Συνεργασίας. Με την υπογραφή στη συνέχεια της Κοινής Διακήρυξης για την αμοιβαία συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και συνεργασία στις ειδικές μορφές τουρισμού. Με την σύγκλιση της πρώτης Μικτής Ελληνο-Ρωσικής Επιτροπής Τουρισμού.
Αποφασίστηκαν από κοινού η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, όσον αφορά στις ειδικές μορφές τουρισμού, η ανταλλαγή επισκέψεων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων, η αμοιβαία συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και της τουριστικής εκπαίδευσης", ανέφερε η υπουργός επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση, για να ξεπεράσουμε δυσκολίες που φρενάρουν τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους τουρίστες."

Ανέφερε επίσης ότι αναπτύσεται ένα ισχυρότερο δίκτυο αερομεταφορών με τις απευθείας πτήσεις της Aeroflot και της Aegean με τη Μόσχα. "Αναπτύσσουμε τις αερομεταφορές μας προς την Αγία Πετρούπολη αλλά και άλλες σημαντικές πόλεις της Ρωσίας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, κάνουν σημαντικές προσπάθειες να εξελίξουν το προιόν τους και να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες, υψηλών προδιαγραφών στους Ρώσσους τουρίστες", κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 875.000 Ρώσοι τουρίστες που πραγματοποίησαν 9,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, δηλαδή είχαν μέσο όρο παραμονής 11 νύκτες και μέσο όρο ημερήσιας δαπάνης 98 ευρώ. Επίσης ο μέσος όρος της δαπάνης κάθε Ρώσου επισκέπτη ανά ταξίδι ήταν 1.085 ευρώ.

Οπως πρόσθεσε «η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και η συνεπακόλουθη επιθυμία για ταξίδια και διακοπές, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και η Αθήνα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίττα».
Ο Γιώργος Τσακίρης είπε ακόμη ότι για να ενισχυθεί η τουριστική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων είναι αναγκαίο ο κλάδος να δώσει βάρος στις ποιοτικές υπηρεσίες και στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. ανέφερε επίσης ότι για την μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα αλλά και τη διευκόλυνση της διενέργειας επενδύσεων απαιτείται βελτίωση:
- των υποδομών και αξιοθέατων της χώρας είτε πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους είτε για δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια,
- της ευκολίας πρόσβασης στην Ελλάδα, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τις νέες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία,
- και διευκόλυνση των επενδύσεων απλουστεύοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: