Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πελεκάνος: «Να κερδίσουμε το στοίχημα του κόσμου»

Αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού και δικαιολογημένα μιας και πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην Ελλάδα. Ταπεινός, σεμνός, μετρημένος στα λόγια του, δεν… πατάει στον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδος που έφερε μαζί του από τον Ολυμπιακό αλλά δίνει καθημερινά τον καλύτερο του εαυτό για να οδηγήσει τον Άρη στις νίκες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΟΥΡΕΛΗ

Ο Μιχάλης Πελεκάνος είναι ο ηγέτης του φετινού Άρη, αν και δεν αρέσει αυτός ο τίτλος στον ίδιο και μιλάει στο «Μ» για τους στόχους του, τις φιλοδοξίες του, αλλά και το μεγάλο… στοίχημα που θέλει να κερδίσει μαζί με τους συμπαίκτες του. Το οποίο δεν είναι άλλο από την επιστροφή του κόσμου των «κιτρίνων» στο Αλεξάνδρειο. Ο Έλληνας άσος μιλάει για την προσπάθεια της διοίκησης, την αγωνιστική πορεία της ομάδας και τους… Αμερικανούς που ποτέ δεν έπαιξαν στην ομάδα αλλά και το πόσο τους επηρέασε αυτό στην αρχή της χρονιάς.

- Ας ξεκινήσουμε από το αγωνιστικό κομμάτι… Νιώθεις ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας και τα αποτελέσματα της;
«Μπορούμε να πάμε και καλύτερα. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, έχουμε δουλέψει σκληρά τον τελευταίο καιρό παρά τα προβλήματα με τους συχνούς τραυματισμούς και πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα».

- Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά και είχαμε το πρόβλημα με τους Αμερικανούς που ήρθαν στην ομάδα αλλά δεν έπαιξαν ποτέ. Έχει γίνει πολύ ντόρος για το πόσο επηρεαστήκατε από το γεγονός ότι δεν έπαιξαν ποτέ οι Αμερικανοί. Ποια η άποψη σου;
«Ξεκινήσαμε την χρονιά με τους τρεις Αμερικανούς και πραγματικά μετά αναγκαστήκαμε να παίξουμε χωρίς αυτούς. Ήταν δύσκολο μιας και υπήρχαν δύο ομάδες ουσιαστικά στις οποίες όλοι έπρεπε να λειτουργήσουμε, άλλη ομάδα στην προπόνηση και άλλη μέσα στον αγώνα. Όταν μετά ήταν οριστικό ότι δεν μπορούν να μας βοηθήσουν, τότε αρχίσαμε να δουλεύουμε διαφορετικά, να λειτουργούμε διαφορετικά ως ομάδα και να φτιάχνουμε ένα πλάνο χωρίς τους Αμερικανούς. Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά έχουν αντεπεξέλθει σε αυτό το κομμάτι, όσον αφορά την απουσία των τριών Αμερικανών με τους οποίους ξεκινήσαμε την χρονιά».

- Μπορούμε να μιλήσουμε για στόχους όσον αφορά το φετινό πρωτάθλημα; Οι πρώτες ήττες σας έφεραν στην επικίνδυνη ζώνη, αλλά τώρα βρίσκεστε σε τροχιά εξάδας…
«Σίγουρα δεν υπάρχει πλέον καμία υποψία θα έλεγα για να κινδυνεύσει η ομάδα, κάτι που προήλθε από τα αρχικά άσχημα αποτελέσματα. Στόχος μας πλέον είναι η εξάδα και να μπούμε στα πλέι οφ κάτι που θεωρώ σίγουρο, απλά πρέπει να παλέψουμε για την καλύτερη δυνατή θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου. Στόχος φυσικά και είναι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται μετά και το τέλος των πλέι οφ».

- Μπορεί ο Άρης να χτίσει έναν κορμό παικτών από εσάς που αποτελείτε το φετινό ρόστερ για τα επόμενα χρόνια;
«Μπορεί να γίνει αυτό, αλλά δεν είναι δικό μου θέμα, είναι θέμα καταρχήν της διοίκησης και του προπονητή για το ποιοι παίκτες θα μείνουν και του χρόνου. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα ήταν καλό να διατηρηθεί ένα βασικός κορμός από την φετινή ομάδα και για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί μία βάση».

- Αισθάνεσαι ότι είσαι ο ηγέτης του Άρη;
«Δεν νιώθω ηγέτης. Με τιμάει ο τίτλος που μου έχουν δώσει κάποιοι, κυρίως από τα ΜΜΕ αλλά εγώ ήρθα εδώ για να βοηθήσω τον Άρη να πετύχει τους στόχους του, να κερδίσει παιχνίδια και να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορούμε στο φετινό πρωτάθλημα. Όλοι στην ομάδα ήμαστε ηγέτες και δίνουν το 100% για να κερδίσουμε».

- Το καλοκαίρι η μεταγραφή σου μονοπώλησε το ενδιαφέρον μιας και ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έκανε ο Άρης τα τελευταία χρόνια. Αυτό το γεγονός σε φόρτωσε επιπλέον άγχος, πίεση;
«Σίγουρα υπάρχει άγχος και πίεση για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των φιλάθλων, να μπορώ σε κάθε αγώνα να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και να βοηθήσω τον Άρη να κερδίζει αγώνες. Προσπαθώ πάντως αυτό το άγχος, την πίεση που υπάρχει να την αποβάλλω μέσα από τις προπονήσεις, να το μετατρέψω σε κάθε θετικό στην διάρκεια ενώ αγώνα με την βοήθεια των συμπαικτών μου».

- Ο προσωπικός στόχος του Μιχάλη Πελεκάνου στον Άρη;
«Με ενδιαφέρει ο Άρης να πάει όσον το δυνατόν καλύτερα. Για μένα αυτό είναι τώρα το σημαντικό, όλα τα παιδιά το ίδιο θέλουμε ώστε μέσα από την καλή πορεία της ομάδας να κερδίσουμε κι εμείς. Θέλω να είμαι υγιής για να μπορώ να δίνω σε κάθε αγώνα τον καλύτερο εαυτό μου».

- Ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια η εικόνα που είχαν πολλοί για τον Άρη δεν ήταν η καλύτερη λόγω προβλημάτων κυρίως οικονομικών. Σίγουρα κι εσύ είχες ακούσεις διάφορα αλλά ήρθες στον Άρη…
«Πριν έρθω είχα μιλήσει με ορισμένα παιδιά αλλά και με τον πρόεδρο ο οποίος μου εξήγησε την κατάσταση, ότι γίνεται μία νέα προσπάθεια για την ομάδα να μπορέσω να βρει λύσεις. Σίγουρα για μένα μέτρησε και ο τρόπος με τον οποίο με πλησίασε η ομάδα και έτσι δέχθηκα να έρθω στον Άρη».

- Η κατάσταση είναι όπως περίμενες λοιπόν στην ομάδα;
«Σε όλες τις ομάδες υπάρχουν προβλήματα αυτό το γνωρίζουν όλοι. Βλέπω στον Άρη ότι οι άνθρωποι της διοίκησης κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια καθημερινά για να δώσουν λύσεις σε όλα τα προβλήματα τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν, να μας βοηθήσουν να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερα την δουλειά μας μέσα στο γήπεδο».

- Ο Βαγγέλης Αγγέλου συχνά αναφέρεται στο στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε όσον αφορά την επιστροφή του κόσμου του Άρη στο γήπεδο. Συμφωνείς;
«Ναι είναι αλήθεια. Ο κόσμος μας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα, η ενέργεια που μας δίνουν στο γήπεδο είναι τεράστια και τον χρειαζόμαστε σε κάθε αγώνα αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τα άσχημα αποτελέσματα είναι… μέσα στο παιχνίδι κι αυτά, ξέρω ότι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του φιλάθλου αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι χρειαζόμαστε την βοήθεια του, την στήριξη του σε κάθε αγώνα. Θέλουμε την στήριξη του, εμείς θα προσπαθούμε σε κάθε αγώνα να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Οπότε κι για εμάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα η επιστροφή του κόσμου το οποίο θέλουμε να κερδίσουμε μέσα από τις εμφανίσεις μας και τις νίκες».

- Η άποψη σου για το φετινό πρωτάθλημα; Πολλοί λένε ότι λόγω κρίσης το επίπεδο έχει πέσει, όμως αρκετοί υποστηρίζουν ότι δίνονται πλέον ευκαιρίες στους Έλληνες παίκτες...
«Λόγω της κρίσης το μοναδικό θετικό που μπορώ να δω είναι ότι δίνονται ευκαιρίες σε πολλούς Έλληνες παίκτες που είναι καλοί παίκτες και δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι κάτι που θα ωφελήσει το πρωτάθλημα αλλά γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ σε βάθος χρόνου».

-Θα είναι ανταγωνιστικό, τουλάχιστον όσον αφορά το γκρουπ μετά τους δύο πρώτους…
«Θα είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, η διαφορά μεταξύ των ομάδων είναι μικρή ενώ και με τον Παναθηναικό και τον Ολυμπιακό πιστεύω ότι έχει μειωθεί η.. ψαλίδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε θα έχει συγκινήσεις το πρωτάθλημα ως το τέλος».


«Αν παίξω στο φιλικό θα είναι τεράστια τιμή»

Η επιτροπή που έχει οριστεί από την ΚΑΕ συνεχίζει τις ενέργειες για την διεξαγωγή του φιλικού προς τιμή του Νίκου Γκάλη και εφόσον όλα πάνε καλά δεν αποκλείεται να γίνει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Ένα όνειρο για τους φιλάθλους του Άρη αλλά και για οποιοδήποτε παίκτη λάβει μέρος σε αυτό.

- Φέτος η πιθανότητα να γίνει το φιλικό για τον Νίκο Γκάλη φαντάζει πιο μεγάλη από ποτέ. Αλήθεια πως θα νιώσει ο Μιχάλης Πελεκάνος εφόσον όλα πάνε καλά και ως παίκτης του Άρη λάβει μέρος στο φιλικό προς τιμήν του Νίκου Γκάλη; Το σκέφτεσαι καθόλου;
«Θα είναι μεγάλη τιμή για μένα να μπορέσω να λάβω μέρος σε ένα φιλικό προς τιμήν ου Νίκου Γκάλη του κορυφαίου καλαθοσφαιριστή που έπαιξε στην Ελλάδα. Για μένα μόνο το φοράω την φανέλα του Άρη, όπου αγωνίστηκε ο Νίκος Γκάλης είναι κάτι μοναδικό, εκπληκτικό».

- Αναφέρθηκε στην φανέλα του Άρη και θέλω να σε ρωτήσω. Τελικά την νιώθεις τόσο… βαριά όσο λένε, εσύ που έχεις παίξει και σε άλλες μεγάλες ομάδες έχοντς κατακτήσει τρόπαια…
«Πραγματικά ισχύει αυτό, είναι πολύ βαριά η φανέλα του Άρη. Εμείς πρέπει όταν την φοράμε να τα αφήνουμε όλα στην άκρη και να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να νικήσουμε και να πετύχουμε τον στόχο μας».


«Δάσκαλοι… όλοι οι έμπειροι»

Στον φετινό Άρη ο Βαγγέλης Αγγέλου προσπαθεί να δέσει τους έμπειρους Έλληνες με τους νεαρούς και ταλαντούχους που έχει στην διάθεση του. Σε αυτό σίγουρα περιμένει και την βοήθεια των… παλιών όπως είναι και ο Μιχάλης Πελεκάνος.

- Νιώθεις ως «δάσκαλος» για τους μικρότερους παίκτες της ομάδας, την ανάγκη να τους μεταδώσεις την εμπειρία σου;
«Δεν νιώθω μόνο εγώ έτσι όσον αφορά το να μεταφέρω την εμπειρία μου στους νεότερους. Υπάρχει ο Αντώνης Ασημακόπουλος, ο Κώστας Χαρίσης, ακόμα και ο Δημήτρης Βεργίνης ο οποίος μπορεί να είναι ηλικιακά πιο μικρός αλλά έχει παίξει σε μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναικός ή στον Άρη εδώ και μερικά χρόνια. Όλοι μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα νεαρά παιδιά όπως μπορούμε, να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους, για να γίνουν καλύτεροι αλλά να βοηθήσουν και την ομάδα». metrosport gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: