Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μπαρτσελόνα – Μίλαν: 4-0 | Αποκατάσταση της τάξης!

Με εμφάνιση που αποκατέστησε την τάξη ανάμεσα στις δύο ομάδες , η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στην φάση των «8» απέναντι στην Μίλαν. Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων ήταν γνωστή από την κλήρωση. Η απόδειξη μέσα στο γήπεδο ήρθε να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό του φαβορί για την ομάδα που χαρίζει θέαμα και ουσία όταν πιάνει την απόδοση που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη , η Μίλαν κατόρθωσε να χάσει το πλεονέκτημα, που της έδινε το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, από το πρώτο ημίχρονο. Έδειξε ανήμπορη να αντιδράσει στις ορέξεις των Καταλανών, ήταν εκτός κλίματος αγώνα, το πλάνο του προπονητή ήταν υπερφιλόδοξο, η συνολική απόδοση των παικτών ήταν μέτρια. Η εικόνα του παιχνιδιού είχε φυσιολογική εξέλιξη το τελικό αποτέλεσμα.

Η αλλαγή της Μπαρτσελόνα

Το πρόβλημα των τελευταίων αγώνων της Μπαρτσελόνα με τις κλειστές άμυνες προβλημάτισε το προπονητικό team της ομάδας. Το πάθημα του πρώτου αγώνα , αλλά και οι ήττες από την Ρεάλ, χτύπησαν τον συναγερμό για άμεση αφύπνιση και εκ νέου σχεδιασμό στην τακτική των παιχνιδιών.
Η λύση δόθηκε με την χρησιμοποίηση του Βίγια σε ρόλο «σκιάχτρου» ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Το κέρδος αυτής της κίνησης ήταν να βρει ο Μέσι τον χώρο , που τόσο του έλειψε στον πρώτο αγώνα, ανάμεσα στις γραμμές ζώνης των Ιταλών και να γίνει μόνιμη απειλή προς την εστία. Χαρακτηριστικό ότι σκόραρε με σουτ έξω από την περιοχή, προτού προλάβουν οι αμυντικοί να πέσουν επάνω του. Η παρουσία του Βίγια δημιούργησε το κενό ανάμεσα στις γραμμές γιατί δεν άφησε τους αμυντικούς να βγαίνουν πάνω στον Μέσι. Έκλειναν επάνω του και οι δύο με αποτέλεσμα ο Αργεντίνος να έχει περισσότερες επιλογές , απ’ ότι όταν βρίσκεται ο ίδιος στην κορυφή της επίθεσης και έχει γύρω του τέσσερις παίκτες. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Μπαρτσελόνα, ήταν το πάθος και η διάθεση να παίξουν το παιχνίδι της πρόκρισης. Μέσα σε 55 λεπτά είχε φτάσει σε σκορ πρόκρισης, χωρίς να δώσει τα δικαιώματα, εκτός μίας φάσης, στην Μίλαν να πιστέψει ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο της. Κατά τα άλλα το υπόλοιπο τακτικό κομμάτι ήταν αυτό που ξέρουμε από την Μπάρτσα, Ταχύτητα, γρήγορες κινήσεις, αυτοματισμούς, δημιουργία φάσεων , κατοχή μπάλας, passing game.
  • Σχηματισμός 4-3-3
  • Άμυνα στο κέντρο του γηπέδου με τρεις παίκτες.
  • Επιθετική άμυνα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου για άμεση επανακατοχή της μπάλας
  • Ανάπτυξη από πλάγια , με Ινιέστα και Άλβες
  • Δημιουργία κενών χώρων , με τρίγωνα και διαγώνιες κινήσεις των πλάγιων παικτών
  • Μία αλλαγή στην επιθετική λειτουργία είναι τα σουτ που επιχειρούνται και δεν υπάρχει η σκέψη για συνεχείς πάσες μέχρι το τέρμα
  • Ο τερματοφύλακας παίζει με μεγάλη μπαλιά προς το κέντρο και δεν ψάχνει κοντινή πάσα έξω από την περιοχή. Αυτό δημιουργεί πιο γρήγορη επίθεση σε σχέση με την κοντινή πάσα.
Η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε, άρεσε στο κοινό, δείχνει προετοιμασμένη για την συνέχεια, αλλά η αμυντική λειτουργία στο μισό δικό της γήπεδο, μοιάζει αγκάθι στην συνολική παρουσία της.
Τα στατιστικά του αγώνα από το uefa.com
Τα στατιστικά του αγώνα από το uefa.com

Τι όνειρο να είδε ο Αλέγκρι;

Ο προπονητής της Μίλαν κάτι είχε στο μυαλό του αλλά έμεινε μόνο εκεί. Η ομάδα που παρουσιάστηκε στο γήπεδο δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει, πώς να το κάνει, δεν ήξερε αν έπρεπε να επιτεθεί, πώς να αμυνθεί, ποιον να κλείσει. Μπερδεμένη κατάσταση. Όταν μια ομάδα έχει να υπερασπιστεί ένα υπέρ της σκορ 2-0 το λιγότερο που περιμένει κανείς να δει , είναι η κρατήσει την μπάλα μακριά από την περιοχή και να ισορροπήσει τον αγώνα ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού. Οι πρωτάρηδες δέχονται τέρμα στο 5ο λεπτό.
Το πλασματικό αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα έκανε κακό στην Μίλαν. Θεώρησαν ότι η ρεβάνς θα ήταν ένα παιχνίδι στα μέτρα τους. Η φανέλα με τα αστέρια μπορεί να είναι βαριά, χρειάζονται όμως και κορμιά που μπορούν να την γεμίσουν. Η σημερινή Μίλαν στερείται προσωπικοτήτων , παικτών που μπορούν να γίνουν ήρωες μέσα από μια πρόκριση, που μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Φάνηκαν υπερφίαλοι στην αντιμετώπιση του παιχνιδιού. Είχαν μία υπέρμετρη ανωτερότητα που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Τόσο επιθετική προσέγγιση δεν θα τολμούσε να κάνει καμία ομάδα απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στην έδρα της.
  • Σχηματισμός 4-3-3
  • Άμυνα που φαινόταν σε 4-1-4-1 και γινόταν κάτι σε 4-1-3-2.
  • Έδωσε χώρο στον Άλβες, ο οποίος στο πρώτο παιχνίδι είχε αντίπαλο τον Ελ Σααράουι. Τώρα έβγαινε επάνω του ο Κονστάντ χωρίς δεύτερο μαρκάρισμα.
  • Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών αλλά και μεταξύ των παικτών στην ευθεία ήταν τραγικές.
  • Οι τρεις του κέντρου έχασαν κατά κράτος όλες τις μονομαχίες και δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να κρατήσουν μπάλα. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας ήταν οι μεγάλες πάσες προς την επίθεση που ως επί το πλείστων ήταν καταδικασμένες. Ουσιαστικά μηδενική ανάπτυξη.
  • Η επιθετική λειτουργία ήταν βασικό ζητούμενο για τον Αλέγκρι και πιθανόν να θεώρησε ότι ένα δικό του τέρμα θα είναι αρκετό για να προκριθεί. Γι’ αυτό και προσπάθησε να δημιουργήσει καταστάσεις στην ανεβασμένη ψηλά άμυνας της Μπάρτσα. Ατύχησε στην φάση του δοκαριού του Νιάνγκ, που είναι φάση σημείο του παιχνιδιού, αλλά δεν ήταν εφικτή η τακτική εφαρμογή με τόσο μεγάλες αποστάσεις στην επίθεση. Συμπερασματικά ο προπονητής επένδυσε σε δικό του τέρμα παρά στην αποφυγή παραβίασης της δικής του εστίας χωρίς όμως να είναι προετοιμασμένος για την εξέλιξη του παιχνιδιού.
Η Μίλαν δεν δικαιολόγησε το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, που η εμφάνισή της ήταν πάρα πολύ καλή και φυσιολογικά αποκλείστηκε από την συνέχεια του Champions League.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κλήρωση για τα προημιτελικά. Το υπερθέαμα συνεχίζεται.




πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: