Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Φινοκαλιώτης: «Θα περιμένουμε πρώτα το πόρισμα του εισαγγελέα»

Ο νομικός που χειρίζεται την υπόθεση που προέκυψε μετά από το πόρισμα του ΣΔΟΕ περί απάτης με εικονικά τιμολόγια η οποία υπερβαίνει τα 130 εκατ. ευρώ στον Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλής, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, μίλησε στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» του «Αθλητικού Metropolis» για την όλη η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αλλά και για τις κινήσεις του ΓΣ Ηρακλή.


Αρχικά για το αν συμμετέχει ο ίδιος αποκλειστικά στον χειρισμό της υπόθεσης του ΓΣ Ηρακλή είπε:

«Συνεργάζομαι αποκλειστικά με τον Eρασιτέχνη Ηρακλή μαζί με κάποιους άλλους συναδέλφους οι οποίοι είναι και φίλαθλοι του Ηρακλή. Το χειριζόμαστε αποκλειστικά στο όνομα της ομάδας κανενός άλλου».


Για το πόρισμα του ΣΔΟΕ περί απάτης 130 εκατ. ευρώ με εικονικά τιμολόγια στον Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλής:

«Το πόρισμα του ΣΔΟΕ που μιλάει για 130εκ. αφορά τις χρήσεις 11 ετών από το 2001-2011, και κυρίως τις διαφημίσεις που γίνονταν τότε. Ο έλεγχος αποδέχεται ότι έχουν γίνει αυτές οι διαφημίσεις απλά θεωρούν ότι υπάρχει υπερτιμολόγηση. Δεν έχουμε όμως ακόμα και σε αυτό ξεκάθαρη εικόνα γιατί ο έλεγχος δεν έχει καταλήξει σε ακριβή στοιχεία. Έχει πιάσει όλες τις συναλλαγές του Ηρακλή όλα εκείνα τα χρόνια, και εκεί θεωρώ ότι υπάρχει μια υπερβολή γιατί έχουν μπει μέσα όλες οι συναλλαγές και οι διαφημίσεις».


Για το ότι πριν από κάποιους μήνες είχε ακουστεί και για πλαστά τιμολόγια:

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με 11 χρόνια. Αυτή τη στιγμή και με τη σημερινή διοίκηση κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι γινόταν στο όνομα του Ηρακλή όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα στο μυαλό μας υπήρχε το σενάριο να εμφανιστούν και πλαστά, όταν μιλάμε για πλαστά εννοούμε τιμολόγια τα οποία δεν έχουν νόμιμη θεώρηση από την εφορία, απ? ότι φαίνεται τέτοιο στοιχείο δεν υπήρχε και πάμε αυτή τη στιγμή μόνο στο θέμα των υπερτιμολογήσεων».


Για το πώς θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σ' αυτό το ζήτημα και το ποιους θα αφορά το συγκεκριμένο θέμα:

«Νομικά και τυπικά αφορά τον Ηρακλή. Το πρώτο όνομα που βγαίνει προς τα έξω είναι ο Ηρακλής. Ο έλεγχος έχει γίνει μόνο από τις φορολογικές αρχές δηλαδή το ΣΔΟΕ και ένα ειδικό συνεργείο ελέγχου.

Αυτή τη στιγμή ο φάκελος δε γνωρίζω που είναι, αλλά σίγουρα θα πάει στον οικονομικό εισαγγελέα ο οποίος θα αρχίσει να ερευνά περισσότερο και πιο βαθιά τις ευθύνες των φυσικών προσώπων όλα αυτά τα χρόνια. Οι εκθέσεις ελέγχου αυτή τη στιγμή από τις φορολογικές αρχές μιλάνε κυρίως για τις συναλλαγές χωρίς να εμπλέκονται ποια πρόσωπα ευθύνονται και γιατί ακριβώς».


Άρα δεν έχουν μπει ακόμα πρόσωπα στο κάδρο.

«Είναι ένα διπλό ζήτημα εδώ. Για το φορολογικό ζήτημα έχουν νομική ευθύνη τα πρόσωπα που διοικούσαν εκείνες τις χρονιές ανεξαρτήτως αν εμπλέκονταν ή όχι. Οι εκθέσεις ελέγχου προσπαθούν να εντοπίσουν κάποια στοιχεία αλλά επειδή οι εφοριακοί δεν μπορούν να προβούν σε ανακριτικές ενέργειες πολύ λεπτομερείς κάτι που μπορεί να κάνει ο εισαγγελέας πολύ καλύτερα, αναφέρονται σε κάποιες συναλλαγές χωρίς ωστόσο να φωτογραφίζουν πρόσωπα αυτή τη στιγμή. Και εμείς περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Γιατί πραγματικά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι πραγματικά έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Περιμένουμε και εμείς τα στοιχεία για δούμε πως θα κινηθούμε σαν Ηρακλής.


Όσο για το το πιο θα είναι το επόμενο στάδιο τόνισε:

«Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος. Η λογική είναι ότι αυτό το πόρισμα που βγήκε από το ΣΔΟΕ θα πάει στον οικονομικό εισαγγελέα και θα ξεκινήσει μια νέα έρευνα πολύ πιο συγκεκριμένη και εκεί δεν έχει να κάνει μόνο με το ΓΣ Ηρακλής αλλά με τα φυσικά πρόσωπα».


Για το αν κινδυνεύει η περιουσία του Ηρακλή

«Εντολέας μου είναι ο ΓΣ Ηρακλής και μοναδικός μου στόχος, όπως και των συναδέλφων μου που είναι σε αυτή την ιστορία είναι να προστατέψουμε τον Ηρακλή. Για τα φυσικά πρόσωπα επιφυλασσόμαστε γιατί δεν ξέρουμε τι πραγματικά έχει γίνει αυτά τα χρόνια αλλά στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον Ηρακλή».


Για το αν θα κινδυνεύσουν τα φυσικά πρόσωπα ή υπάρχει κίνδυνος και για τον ΓΣ Ηρακλή σε περίπτωση που ταυτοποιηθεί με τα πρόσωπα:

«Αυτό εξαρτάται πως θα καταλήξει το πόρισμα. Εάν κάποια στιγμή έχουμε μια τελείως ξεκάθαρη απόφαση και το πόρισμα ενός εισαγγελέα που έχει βαρύνουσα σημασία ότι κάποια φυσικά πρόσωπα το έκαναν αυτό χωρίς να εμπλέκεται ο Ηρακλής σαν νομικό πρόσωπο, τότε ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, να απαλλαχθεί ο σύλλογος. Υπάρχει μια διάταξη του 2004 η όποια μιλάει ότι το πρόσωπο που φαίνεται στην εικονική συναλλαγή αποδείξει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη , και ότι άλλοι το έκαναν στο όνομα του, τότε απαλλάσσεται των ευθυνών του.
Απλά είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυτό γιατί έχουμε να κάνουμε με χιλιάδες συναλλαγές , επί σειρά ετών και δεν έχουμε εικόνα, Θα περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία».


Για τη στάση της νέας διοίκησης :

«Καταρχήν η συνεργασία του Ηρακλή όσο εκκρεμούσε ο έλεγχος ήταν άψογη με τις φορολογικές αρχές. Η διοίκηση θέλει να δοθεί φως στην υπόθεση για αυτό και έδωσαν ότι στοιχεία είχαν στα χέρια τους. Δεν είναι στόχος μας να την πληρώσει κάποιος αθώος αλλά προφανώς και ο Ηρακλής είναι ένα ιστορικό σωματείο και σίγουρα όλα αυτά τα λεφτά δεν μπορεί να έφθασαν στα χέρια του και δεν θα πρέπει να την πληρώσει ο σύλλογος».


Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά τμήματα:

«Γενικά όταν γίνεται ένα τέτοιος έλεγχος υπάρχουν προβλήματα. Μπλοκάρονται λογαριασμοί, ΑΦΜ και συναλλαγές. Περιμένουμε να τελειώσει η ιστορία για να ξέρουμε σε τι ενέργειες θα προβούμε Ήδη έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες , έχουμε καταθέσεις κάποιες αιτήσεις και δικόγραφα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».


Για το αν έχει ακούσει για ανάλογα πορίσματα σε άλλους ερασιτεχνικούς συλλόγους:

«Έχουν ακουστεί πολλά αλλά επειδή είναι σε επίπεδο ελέγχου, δεν μπορώ να ξέρω μεγέθη. Το πρόβλημα είναι γενικό γιατί δεν υπήρχε έλεγχος από το κράτος. Η αλήθεια είναι ότι επειδή τα ερασιτεχνικά σωματεία προέβαλλαν τον κόσμο και τόνιζαν την μη κερδοσκοπική τους δράση η εφορία δεν έκανε ελέγχους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο έλεγχος του Ηρακλή έγινε μετά από τόσα χρόνια παρά το γεγονός ότι εμφάνιζε τέτοιες συναλλαγές. Εάν είχε γίνει νωρίτερα ο έλεγχος δεν είχαμε το μέγεθος που υπάρχει τώρα».


Για το αν είναι πραγματικό το μέγεθος των 130 εκατ:

«Να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για αυτό το νούμερο (130εκ) δεν μιλάμε για την καθαρή ζημία φόρου που στερήθηκε το ελληνικό δημόσιο. Είναι το συνολικό ποσό με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που κατά κοινή ομολογία είναι πολύ αυστηρά. Δεν μπορώ να ξέρω τι διαφημίσεις θα έπρεπε να είχε ένας ερασιτεχνικός σύλλογος σε σύνολο 10 ετών. Αλλά για να το κρίνουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε να περισσότερα στοιχεία».


πηγή: metrosport.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: