Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Σχολική βία και αναβολικά!!

Ο Βασίλης Γαλούπης φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για την χρήση στεροειδών από μαθητές δημοτικού(!), με αφορμή την μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Προχθές ήταν η μέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, του λεγόμενου bullying. Το μυαλό μου πήγε αμέσως σε μια άκρως ανησυχητική έρευνα που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια στην Βρετανία, με αφορμή αυτό ακριβώς το θέμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε υπό την επίβλεψη του βρετανικού υπουργείου αθλητισμού, έχει αρχίσει να παρατηρείται πια έντονα το εξής φαινόμενο: Μικρά παιδιά, ηλικίας ακόμα και 10-11 χρονών, καταφεύγουν στην χρήση στεροειδών, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γίνουν πιο μεγαλόσωμα, ελπίζοντας ότι μόνο έτσι θα αποτρέψουν τις συμμορίες των νταήδων του σχολείου.
Με κοινωνικές προεκτάσεις
Το υπουργείο αθλητισμού της Βρετανίας υποχρεώθηκε ουσιαστικά να προχωρήσει στην έρευνα, μετά από καταιγισμό τηλεφωνημάτων από πανικοβλημένους γονείς, οι οποίοι διαπίστωναν έκπληκτοι ότι τα ανήλικα παιδιά τους παίρνουν αναβολικά.
Μια, δυστυχώς, αυξανόμενη τάση με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, όπως αποδεικνύεται. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι γονείς βρίσκουν σύνεργα ντόπινγκ ακόμα και στις τσάντες των παιδιών. Τα οποία νιώθουν αβοήθητα, τρομοκρατημένα, απελπισμένα κι ανήμπορα να βγάλουν την εφιαλτική σχολική μέρα!
Τα αγόρια
«Γονείς ακόμα και παιδιών δημοτικού 10-11 χρονών, σχεδόν πάντα αγοριών, καλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες και μιλάνε για χρήση στεροειδών», δήλωσε μετά την έρευνα η πρώην επικεφαλής του βρετανικού αντιντόπινγκ και ιδρυτικό στέλεχος του φορέα «Αθλητική Ακεραιότητα», Μισέλ Βεροκέν:
«Ο συνηθέστερος λόγος που αυτά τα παιδιά παίρνουν στεροειδή είναι ο σχολικός εκφοβισμός, όμως σίγουρα υπάρχουν και κάποια που το κάνουν για να μπαίνουν στις σχολικές ομάδες, κάτι εξ’ ίσου ανησυχητικό».
Γι’ αυτούς που τα βασανίζουν
Και συνέχισε η Βεροκέν: «Αν και τα στεροειδή χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες αθλητές, μποντιμπίλντερς κλπ., υπάρχουν πια στοιχεία ότι τα παίρνουν ακόμα και παιδιά. Οι μαθητές τα προμηθεύονται συχνά από τους ίδιους ντίλερ που πασάρουν ναρκωτικά γύρω από σχολεία. Τα αγόρια που οι δικοί τους τα πιάσανε με στεροειδή, είπαν στους γονείς τους ότι το κάνανε επειδή προσπαθούσαν να δείχνουν πιο ογκώδη και πιο δυνατά με σκοπό να πάψουν να αποτελούν στόχο γι’ αυτούς που τα βασανίζουν στο σχολείο».
Προσοχή!
Κατέληξε η Βεροκέν: «Προφανώς, αυτά τα παιδιά μέσα στο μυαλό τους έχουν την εικόνα της δύναμης και της επιτυχίας από ένα ογκώδες σώμα, το οποίο προσπαθούν να το κοπιάρουν από μεγάλους αθλητές και μποντιμπίλντερς. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της λήψης τέτοιων ουσιών, ειδικά από ανήλικους. Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί στεροειδή χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος θα πρέπει να σταματήσει αμέσως, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Τα αγόρια ρισκάρουν απώλεια μαλλιών, ακμή βαριάς μορφής, συρρίκνωση όρχεων, βλάβη σε ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, προβλήματα συμπεριφοράς, βίαια ξεσπάσματα θυμού κ.α.».
Το ένα στα τέσσερα…
Η εκτίμηση είναι ότι κάθε χρόνο το ποσοστό αυξάνεται πλέον δραματικά, όπως έχει αναφερθεί και σε άλλη έρευνα που έγινε από το υπουργείο υγείας της Βρετανίας. Φαίνεται, πάντως, ότι το πρόβλημα αφορά σχεδόν αποκλειστικά αγόρια κι όχι κορίτσια.
Η Μισέλ Έλιοτ, διευθύντρια του οργανισμού για τα παιδιά που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού, δήλωσε πως «το ένα στα τέσσερα τηλέφωνα που γίνονται κάθε χρόνο στην 24ωρη γραμμή βοήθειας, αφορά σε ανήλικα αγόρια θύματα του bullying που έχουν προσπαθήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αλλάξουν τον σωματότυπό τους».
Σύνδρομο αντίστροφης ανορεξίας!
Έρευνες στην Αμερική δείχνουν ότι τουλάχιστον το 11%, ένα υπερβολικά υψηλό ποσοστό, των εφήβων παραδέχονται πως κάνουν χρήση στεροειδών.
Σε πολλές χώρες υπάρχουν πια αντίστοιχες γραμμές για να δίνουν σχετικές πληροφορίες στους γονείς για το πώς μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, ενώ παρατηρείται και το εξής φαινόμενο, με το σύνδρομο της λεγόμενης «αντίστροφης ανορεξίας». Παιδιά, δηλαδή, που κάνουν τα πάντα για να δείχνουν μεγαλόσωμα και παρά ταύτα ποτέ δεν είναι ικανοποιημένα από την εικόνα τους.

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: