Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

«Έννοιες ταυτισμένες Παναθηναϊκός και Λεωφόρος»

Για την θετική επιρροή που θα έχει στον Παναθηναϊκό η επιστροφή στην φυσική του έδρα, τη Λεωφόρο, μίλησε ο Αριστείδης Καμάρας.

«Έννοιες ταυτισμένες Παναθηναϊκός και Λεωφόρος»
Οι αναμνήσεις και οι επιτυχίες του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου είναι αρκετές για να κατανοήσει κάποιος πως οι δύο έννοιες είναι ταυτισμένες, όπως τόνισε ο Αριστείδης Καμάρας με δηλώσεις του στο match programme του αγώνα των «πράσινων» με την Κέρκυρα.

Ο παλαίμαχος παίκτης του «τριφυλλιού» εξήγησε για ποιος λόγους το «Απόστολος Νικολαΐδης» προσφέρει… ασφάλεια στον Παναθηναϊκό, ενώ θυμήθηκε σημαντικές στιγμές που έζησε ο ίδιος στο εν λόγω γήπεδο.

Διαβάστε τι είπε ο Αριστείδης Καμάρας

Για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο

«Αυτή τη στιγμή η επιστροφή στη Λεωφόρο είναι μονόδρομος για τον Παναθηναϊκό. Αφενός για οικονομικούς λόγους: με δεδομένα τα προβλήματα της ομάδας, την οικονομική κρίση και την παρεπόμενη χαμηλή προσέλευση οι εντός έδρας αγώνες στο ΟΑΚΑ, αντί για έσοδο έχουν καταντήσει δαπάνη και μάλιστα υπερβολική! Αφετέρου, υπάρχουν όμως και λόγοι στρατηγικής σκοπιμότητας που δείχνουν προς την ίδια επιλογή: Υπήρξε ο κίνδυνος να υποστούμε ό,τι και η ΑΕΚ και η επιστροφή στη Λεωφόρο δίνει μια σιγουριά από ψυχολογική και συναισθηματική άποψη γιατί υπήρξαν και φωνές που αμφισβήτησαν το νόμιμο δικαίωμα του Παναθηναϊκού στο γήπεδο, ένα δικαίωμα που πριν τη σχετική απόφαση του δήμου κατοχυρώθηκε από ψήφισμα της Βουλής και το οποίο είναι ισόβιο!»


Για τον αν πιστεύει ότι θα βοηθήσει η Λεωφόρος τον Παναθηναϊκό

«Η ιστορία δείχνει πόσο σημαντικό είναι το πλεονέκτημα που προσφέρει η Λεωφόρος στον Παναθηναϊκό, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ακόμα και μόνο την πρόσφατη ιστορία της προηγούμενης δεκαετίας να δει κανείς αρκεί: Οι επιτυχίες, εγχώριες και διεθνείς που έχουν συνδεθεί με αυτή την έδρα είναι χαρακτηριστικές. Σ’ αυτό το γήπεδο, μετά από μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές, εγκαινιάστηκε και ο περίφημος ομαδικός πανηγυρισμός των παικτών. Στο ΟΑΚΑ δεν θα μπορούσε να “γεννηθεί” κάτι τέτοιο».


Για το αν η επιρροή της έδρας είναι κάτι που ισχύει ή της αποδίδονται υπερβολικές ιδιότητες

«Η έδρα αυτή δεν βοηθάει απλά, αλλά αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό αβαντάζ για τον Παναθηναϊκό και αντίστοιχο χάντικαπ για τον αντίπαλό του. Πρόκειται για έδρα με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Ο αντίπαλος θα νιώθει την καυτή ανάσα του κόσμου στο σβέρκο του».


Για τις προσωπικές του εμπειρίες από τη Λεωφόρο

«Αναμφίβολα το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αγώνας με τον Ερυθρό Αστέρα στην πορεία προς το Γουέμπλεϊ . Το 4-1 του πρώτου αγώνα δεν υπήρχε περίπτωση να ανατραπεί χωρίς τη δύναμη αυτής της έδρας. Δεν θα ξεχάσω τον φόβο και την αμηχανία των αντιπάλων που έμοιαζαν πελιδνοί πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Μέχρι να καταλάβουν τι γινόταν είχε γίνει ήδη το 1-0 και τα πράγματα είχαν πάρει ήδη το δρόμο τους. Και επρόκειτο για μια μεγάλη ομάδα. Δεν κερδίζει βέβαια η έδρα ούτε ο κόσμος από μόνος του, αλλά η συμβολή τους είναι σημαντική. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι βασικοί ανταγωνιστές του Παναθηναϊκού έχουν λυμένο το πρόβλημα της έδρας».


Για το τι σημαίνει η Λεωφόρος για τον Παναθηναϊκό

«Οι έννοιες Παναθηναϊκός και Λεωφόρος είναι ταυτισμένες ιστορικά. Ο χαρακτήρας της έδρας ωστόσο τονίζεται από το γεγονός ότι τόσο κατά το παρελθόν όσο και πιο πρόσφατα όπως στην πορεία προς το Euro 2004 και η Εθνική επέλεξε τη Λεωφόρο ως έδρα για πολύ σημαντικά και κρίσιμα ματς».


Για το αν η περιορισμένη χωρητικότητα του γηπέδου αποτελεί κάποιου είδους ζήτημα

«Η χωρητικότητα πάντα ήταν πρόβλημα. Ακόμα κι όταν στο γήπεδο, χωρίς καθίσματα, κόβονταν 25.000 και 26.000 εισιτήρια, πάλι δεν ήταν αρκετά. Γι’ αυτό το λόγο και ανέκαθεν υπήρχαν και σχέδια επέκτασης όπως εκείνο που προέβλεπε δύο διαζώματα. Το υπαρκτό αυτό ζήτημα ωστόσο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ θερμή έδρα ιστορικά ταυτισμένη με τον Παναθηναϊκό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: