Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ποιός είναι ο 47χρονος Ρώσος που αγόρασε τον Σκορπιό!!

Ανω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων η συμφωνία για την αγορά του νησιού.

Ποιός είναι ο 47χρονος Ρώσος που αγόρασε τον Σκορπιό
Ο Ρώσος ολιγάρχης που αγόρασε το μυθικό νησί του Σκορπιού από την Αθηνά Ωνάση είναι ο 47χρονος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali και της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό και ένας από τους Ρώσους που «υπέφεραν» περισσότερο από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Ο Ριμπολόβλεφ, ο οποίος φιγουράρει με περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο top-80 της λίστας του Forbes, έχει, όπως μετέδωσε χθες σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το kathimerini.gr, ήδη αποκτήσει τον Σκορπιό και το Τσοκάρι, μέσω μιας αρκετά πολύπλοκης διαδικασίας που «εμπλέκει» νομικά και επιχειρηματικά αρκετό κόσμο στην Κύπρο, στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη και στο Λουξεμβούργο.

Το τίμημα έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που, για τα οικονομικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν τον Kροίσο, προφανώς δεν ξενίζει: η πανέμορφη μεγάλη του κόρη, η 24χρονη Γεκατρίνα, είχε σχετικά πρόσφατα αγοράσει ένα απίστευτο διαμέρισμα στο Μανχάταν αντί 88 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανήκε πριν στον πρώην πρόεδρο της Citigroup, Σάνφορντ Βάιλ. H Γεκατρίνα, όπως και η Αθηνά Ωνάση, διακρίνεται για τις επιδόσεις της στην ιππασία και ίσως εκεί να βρέθηκε ένα από τα πρώτα σημεία συνάντησης των δύο πλευρών.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας κατέστη σαφής στα «κέντρα» των συγκεκριμένων εξελίξεων με την πρόσφατη –μεσούσης της κυπριακής κρίσης– αλλαγή διοικητικών συμβουλίων στις εταιρείες «Αριστοτέλης» και «Αριστείδης», οι οποίες ελέγχουν τις εταιρείες «Μυκήνες» και «Αγαμέμνων» στις οποίες ανήκουν τα δύο νησιά. Η όλη, δε, διαδικασία κινήθηκε μέσω του πολύ γνωστού δικηγορικού γραφείου Γιώργος Κωστακόπουλος και Συνεργάτες, το στέλεχος του οποίου Νίκος Κορογιαννάκης ταξίδεψε αρκετές φορές από τις Βρυξέλλες στη Γενεύη για να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Στην υπόθεση πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε ο οίκος του Ανδρέα Νεοκλέους, του δικηγόρου που πρόσφατα κατηγόρησε τους Ολλανδούς για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Ο Νεοκλέους έχει επίσης δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλες και, μάλιστα, κατά σύμπτωση στο ίδιο κτίριο με τον Κωστακόπουλο. Δεν ήθελε, λοιπόν, και πολύ για να προκύψει η συνεργασία των δύο γραφείων, από τη στιγμή που ο πωλητής ήταν ελληνικής καταγωγής και ο αγοραστής είχε σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο.

Οι απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της «Κ» θέλουν τα πρόσωπα που απαρτίζουν πλέον τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών που πουλήθηκαν από την πλευρά Ωνάση να αποτελούν συνεργάτες του ίδιου του Νεοκλέους. Στη δε κατάληξη της «αλυσίδας» βρίσκονται νομικά και φυσικά πρόσωπα με έδρα το Λουξεμβούργο.

Μια νέα πραγματικότητα

Ο Ριμπολόβλεφ δεν φαίνεται να θέλει να προχωρήσει σε τουριστική ή άλλου είδους ανάπτυξη, παρόλο που έχει ήδη ενημερωθεί από τα δικηγορικά γραφεία για τις δυνατότητες που υπάρχουν, σε μια περίοδο που άλλοι ομοεθνείς του ολιγάρχες, όπως λ.χ. ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, φαίνεται να έχουν ανάλογα σχέδια στην περιοχή του Ιονίου. Ο Σκορπιός, υπό τη νέα του ιδιοκτησία, θα γνωρίζει και πάλι μέρες υποδοχής ενός διεθνούς τζετ σετ, έστω κι αν αυτό δεν είναι τόσο παραδοσιακό, όπως λ.χ. ήταν μια Τζάκι Κένεντι, αλλά, αντιθέτως, εκπροσωπεί μια νέα πραγματικότητα πρωτοφανούς ευμάρειας και επίδειξης.

Αλλωστε, ο Ρώσος ολιγάρχης, με την όμορφη Γεκατρίνα και τη μικρή του Αννα, τη δεύτερή του κόρη κοντά του, ίσως να μπορεί πια στον Σκορπιό να ζήσει το όνειρό του, απαλλαγμένος από τα «βάρη» του παρελθόντος: από την ανεπιθύμητη, από ένα σημείο και μετά, συμβίωση με την πρώην σύζυγό του Ελένα, το διαζύγιο με την οποία λέγεται ότι του κόστισε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: