Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Τα παιδιά στην κερκίδα είναι η μόνη σου ελπίδα!!

Η Πόρτσμουθ περνά στα χέρια των οπαδών της και ο Θάνος Σαρρής γράφει στα Ball Boys για το μεγάλο βήμα που έγινε όσον αφορά τη συμμετοχή του κόσμου σε μια ομάδα που τα προηγούμενα χρόνια έπαιζε στην Πρέμιερ Λιγκ.
Η Πόρτσμουθ έγινε μέσα στην εβδομάδα ο μεγαλύτερος σύλλογος που περνά στα χέρια οπαδών στην Αγγλία, αφού το θέμα που είχε προκληθεί με το γήπεδο και εμπόδιζε την είσοδο του Portsmouth Supporters Trust στα κοινά της ομάδας ξεπεράστηκε. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πόμπεϊ τους έχουν οδηγήσει σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης δύο φορές σε τρία χρόνια. Το 2010 έγιναν ο πρώτος σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ που μπαίνει σε διαχείριση, με τα χρέη τους να φτάνουν τα 117 εκατομμύρια.
Στο διάστημα αυτό βρέθηκαν από τη λάμψη της Πρέμιερ Λιγκ στη σκόνη της League One, από όπου είναι πολύ πιθανόν να υποβιβαστούν εκ νέου φέτος. Είναι τρίτοι από το τέλος και απειλούνται με εκ νέου αφαίρεση βαθμών, λόγω των οικονομικών ατασθαλιών τους. Ο σύλλογος βρέθηκε αντιμέτωπος με το φάσμα της εκκαθάρισης και της διάλυσης, με το κίνημα του κόσμου να αποτελεί την μοναδική σανίδα σωτηρίας. Αναλυτικά στην περίπτωσή τους είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν, όταν τα πράγματα ήταν ακόμα πολύ ρευστά.
Η Football League της Αγγλίας, η οποία πρέπει φυσικά να δώσει τη συγκατάθεσή της, είχε ξεκαθαρίσει ότι η πρόταση του κόσμου είναι η μοναδική που θα ήταν θετική να εγκρίνει και είχε δώσει deadline μέχρι το τέλος Απριλίου για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ωστόσο, εκεί που το θέμα έδειχνε να μπαίνει στην τελική ευθεία, η εμπλοκή του Κιθ Χάρις, ο οποίος εδώ και μήνες ακούγεται ότι θέλει να μπει στην ΑΕΚ, έκανε τα πράγματα περισσότερο περίπλοκα. Ο Χάρις ωστόσο έφαγε «πόρτα» από την Λίγκα, αποσύρθηκε και οι συνεργάτες του κατέθεσαν πρόταση μόνο για το γήπεδο, το οποίο αποτελούσε και το μοναδικό εμπόδιο για να περάσει ο σύλλογος στα χέρια του κόσμου. Το Φράτον Παρκ εκμεταλλεύεται η εταιρεία Πόρτπιν, η οποία ανήκει μεταξύ άλλων και στον πρώην ιδιοκτήτη του συλλόγου, Μπαλράμ Τσαϊνράι. 
 
Ο Τσαινράι, ο οποίος στις τραγικές μέρες του συλλόγου κοιτούσε να επωφεληθεί με δανεισμούς, είχε συνεργαστεί με τον Χάρις στην πώληση της ομάδας στον Ρώσο τραπεζίτη Βλαντιμίρ Αντόνοφ. Ο φερόμενος ως επενδυτής στην ΑΕΚ, μάλιστα, είχε βγάλει 650.000 λίρες για το ότι έφερε εις πέρας το deal. Στη συνέχεια βέβαια ο Αντόνοφ διώχθηκε ποινικά για τραπεζικές απάτες και ο σύλλογος πέρασε σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης, με τον Τσαϊνράι να θέλει να επιστρέψει για να εξασφαλίσει δάνεια με υψηλά επιτόκια. Δεν έχει νόημα να κουράζουμε πολύ με τα ονόματα, ωστόσο είναι σημαντικό να φανεί πως όλοι συνδέονταν μεταξύ τους και βρίσκονταν από την απέναντι πλευρά με τον κόσμο.
 
Η τιμή που είχε θέσει η εταιρεία για τη φυσική έδρα της ομάδας ήταν τα 10 εκατομμύρια, ενώ το Supporters Trust την κοστολογούσε στα τρία, όσα και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει.  Η επιτροπή που είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση του συλλόγου έπρεπε να φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο για να πάρει άδεια να πουλήσει το Φράτον Παρκ στο Trust, παρά την επιθυμία της Πόρτπιν, που έτεινε προς τη μεγαλύτερη πρόταση από το κονσόρτιουμ του οποίου ηγούταν ο Χάρις. Έπρεπε να βγει δικαστική απόφαση για την αντικειμενική αξία του γηπέδου. Ωστόσο, οι διαχειριστές, μαζί με τους ιδιοκτήτες ξεκίνησαν επαφές και κατάφεραν μέσα στη βδομάδα να φτάσουν σε συμφωνία, έτσι ώστε το Portsmouth Supporters Trust να πάρει τον έλεγχο του συλλόγου. Οι δικηγόροι των δύο πλευρών ενημέρωσαν τον δικαστή για τη συμφωνία και εκείνος με τη σειρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του.
 
Δείτε ένα όμορφο video με θέμα έναν τρελαμένο οπαδό της Πόρτσμουθ
 

 
«Είναι μια φανταστική μέρα για το οπαδικό κίνημα και θεωρούμε ότι είναι κάτι για το οποίο το ποδόσφαιρο πρέπει να γιορτάζει. Η δουλειά που έγινε για να πραγματοποιηθεί ήταν τρομερή και η σημασία της δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Ωστόσο, αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, πέραν όσων έκαναν ατομικότητες ή οργανισμοί, είναι ότι οι οπαδοί του συλλόγου και η κοινότητα της πόλης του Πόρτσμουθ, ενώθηκαν για να διαβεβαιώσουν ότι ο σύλλογος τώρα μπορεί να περάσει στα χέρια των ανθρώπων που τον συντηρούν». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε την απόφαση ο Κέβιν Ράι, εκπρόσωπος της Supporters Dirrect, η οποία θα συνεργαστεί και με τον Παναθηναϊκό.  Ο ρόλος της στο όλο πρότζεκτ ήταν πολύ σημαντικός.
 
Οι σκηνές ήταν εκπληκτικές. Θύμιζαν ταινία με happy end. Η δίκη κράτησε 30 μέρες, με τον δικαστή Πίτερ Σμιθ να διακόπτει δύο φορές έτσι ώστε να μελετήσει νέα στοιχεία. Όταν ενημερώθηκε για την απόφαση και απεφάνθη ότι το το Trust του κόσμου μπορεί να αναλάβει την ομάδα, ο Ίαν ΜακΊνες, ο οποίος προαλείφεται για πρόεδρος, σηκώθηκε όρθιος και ξεκίνησε να αγκαλιάζει τους πάντες. Άλλοι πανηγύρισαν, άλλοι δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Βλέπουν την ομάδα τους να ξεκινάει το δρόμο της αντεπίθεσης, μακριά από τους αμφιβόλου ηθικής ιδιοκτήτες που τόσα χρόνια λυμαίνονταν το αγαπημένο τους club. Για αυτούς το γήπεδο δεν ήταν ένα κομμάτι γης. Ήταν το μέρος που από μικροί φώναζαν για την αγαπημένη τους ομάδα, συνδέοντας το με πάρα πολλά συναισθήματα. Και ήταν το τελευταίο εμπόδιο....
 
Περίπου 2000 οπαδοί συγκέντρωσαν δύο εκατομμύρια λίρες, ενώ στο Trust υπάρχουν και αρκετοί «πρόεδροι», οπαδοί με μεγαλύτερη επιφάνεια που βάζουν πάνω από 50000 έκαστος. Με τη σειρά τους συγκέντρωσαν 1.5 εκατομμύριο. Μέσω της διαδικασίας του «parachute payment», που αποτελεί ένα είδος αποζημίωσης από την Πρέμιερ Λιγκ στους συλλόγους που πέφτουν και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν χρήματα από το πλουσιοπάροχα τηλεοπτικά συμβόλαια, θα πληρωθούν κάποιοι από τους πιστωτές, ενώ ο Στούαρτ Ρόμπινσον, επενδυτής ακινήτων της περιοχής, αγόρασε την έκταση γύρω από το Φράτον Παρκ και θα δανείσει στο Trust 1.2 εκατομμύρια για την αρχική αγορά του γηπέδου. Δάνειο θα δοθεί και από το τοπικό συμβούλιο της Πόρτσμουθ, που βρίσκεται στο πλευρό του κόσμου. Είναι ένα εγχείρημα ολόκληρης της κοινότητας. Το Trust των οπαδών θα αναλάβει το 51% του συλλόγου και θα τον «τρέξει» με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες.
 
«Νομίζω ότι θα υπάρξουν σύλλογοι από τη χώρα που θα δουν τα όσα έχουμε κάνει και πιθανόν θα πουν "αυτός είναι ο τρόπος για να πάμε μπροστά". Για μένα αυτή η μέρα είναι σπουδαιότερη από τη μέρα που η Πόρτσμουθ κατέκτησε το FA Cup το 2008. Εκείνη ήταν μια μέρα. Αυτό εδώ είναι το μέλλον. Οι οπαδοί πρέπει να το δουν έτσι», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του Supporters Trust, Μαρκ Τραπάνι, δείχνοντας έναν διαφορετικό δρόμο. Σε ομάδες όπως η Έξετερ και η Γουίμπλεντον ο κόσμος κάνει επίσης κουμάντο, ενώ στη Σουόνσι κατέχει το 20% των μετοχών. Οι Πόμπεϊ όμως είναι η μοναδική ομάδα τέτοιου βεληνεκούς που κάνει το βήμα αυτό.
 
«Μετά από όσα πέρασαν οι Πόμπεϊ, το ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει, να επιστρέψει στους φιλάθλους», τόνιζε ο Άσλεϊ Μπράουν, επικεφαλής του εγχειρήματος. Όταν όλα σκοτεινιάζουν και οι δήθεν σωτήρες τρέπονται σε φυγή, οι μοναδικοί που μένουν για να ρίξουν μια αχτίδα φωτός είναι οι οπαδοί. Ωστόσο χρειάζεται μεθοδικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη. Στην Πόρτσμουθ δουλεύουν εντατικά και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος για πολλούς μήνες προκειμένου για να τα καταφέρουν, σε σύμπνοια με τις τοπικές αρχές. Και παρότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά,  το όνειρό τους δείχνει σιγά-σιγά να γίνεται πραγματικότητα...
 
*O τίτλος προέρχεται από στίχο στο τραγούδι «τα καράβια μου καίω» του Νίκου Πορτοκάλογλου
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: