Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Φωνή λαού, οργή Θεού!!

Οι οπαδοί της Βαλένθια ένωσαν τις φωνές τους, προκειμένου να αλλάξει η διοίκηση και ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το πως το πέτυχαν, αποδεικνύοντας ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του συλλόγου.
Τον περασμένο Δεκέμβριο στο «Μεστάγια» ο Κάρλος Βέλα σκόραρε από την άσπρη βούλα στις καθυστερήσεις για να δώσει μεγάλη νίκη 5-2 στη Σοσιεδάδ επί της Βαλένθια, που έπαιζε από το πρώτο μέρος με 10 παίκτες (κόκκινη σε Ζόνας στο 41’). Στις εξέδρες ο πρόεδρος των «νυχτερίδων», Μανουέλ Γιορέντε, είχε… μαζευτεί στη θέση του, καθώς για πρώτη φορά ακούγονταν τόσο έντονα και δυνατά το σύνθημα «Llorente vete ya», «Γιορέντε φύγε τώρα», από τα χείλη των οπαδών.

Οι φωνές τους ενώθηκαν σε μία και απαίτησαν την αλλαγή στη διοίκηση άμεσα. Αντί, όμως, να δουν τον Γιορέντε να αποχωρεί από τη θέση του, είδαν τον Μαουρίσιο Πελεγκρίνο να απολύεται. Δύο εβδομάδες αργότερα και με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο, ο… πρώην Βαλενθιάνος Τσόρι Ντομίνγκες με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 83’ έδινε τη νίκη στην Ράγιο Βαγιεκάνο 1-0 στο «Μεστάγια» και αυτή τη φορά οι αποδοκιμασίες και τα συνθήματα κατά του προέδρου ήταν ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο αποφασιστικά.

Ο… πόλεμος των οπαδών με τον Γιορέντε είχε πολλά επεισόδια και κράτησε για πολύ καιρό. Οι οπαδοί αποφάσισαν και προσπάθησαν να περάσουν το… δικό τους με το μοναδικό μέσο που μπορεί να ακουστεί όχι μόνο από τη μία άκρη του «Μεστάγια» ως την άλλη, αλλά και από τη μία άκρη του… κόσμου ως την άλλη, την φωνή τους. Μεμονωμένη σπάνια κάνει τη διαφορά, όμως όταν πολλές ενώνονται αρμονικά μπορούν να φέρουν την αλλαγή. Έτσι και έγινε. Για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις χρειάστηκε και μία μεγάλη και επιτυχής καμπάνια με την ονομασία «Salvemos Al Valencia», «Σώστε την Βαλένθια», που έδειξε και την δύναμη των social media.

Οι οπαδοί της Βαλένθια αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό το «trend» στο twitter για να δείξουν τη δύναμή τους. Και μη γελιέστε. Στο εξωτερικό δίνουν και παραδίνουν μεγάλη βάση στα social media. Έτσι, μετά από λίγο η εκστρατεία ήταν στα 10 κορυφαία trends παγκοσμίως εκείνη την εβδομάδα. «Ε και;» μπορεί να πει κάποιος και φυσικά θα έχει δίκαιο να αναρωτιέται. Έλα, όμως, που μετά από λίγες ώρες και με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα ο Μανουέλ Γιορέντε ανακοίνωσε ότι θα δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου. Το μυαλό όλων, φυσικά, πήγε κατευθείαν εκεί που πηγαίνει και όποιου διαβάζει αυτό το κείμενο. Ναι, ο Ισπανός παράγοντας ανακοίνωσε την παραίτησή του!

«Σίγουρα η καμπάνια έπαιξε ρόλο στις εξελίξεις, όμως δεν πιστεύω ότι ο ρόλος της ήταν καταλυτικός. Πιστεύω ότι ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν οι αποδοκιμασίες τους τελευταίους μήνες στο «Μεστάγια», ασχέτως με το αν η ομάδα κέρδιζε ή έχανε. Η γκρίνια των οπαδών οδήγησε σε αποκαλύψεις, όπως ο παχυλός μισθός του, που προστέθηκαν στα στοιχεία εναντίον του. Επίσης, ο θυμός των οπαδών οδήγησε σε εξελίξεις και σε άλλα επίπεδα. Βλέποντας, για παράδειγμα, ότι οι οπαδοί έχουν χάσει την πίστη και την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση Γιορέντε, άνθρωποι όπως ο Φερνάντο Γκόμεθ Κολόμερ βγήκαν μπροστά, πιέζοντάς τον ακόμη περισσότερο», ήταν το σχόλιο του Eóin Brown, οπαδού της Βαλένθια, στον οποίο απευθύνθηκα για μία πιο… κοντινή ματιά στα γεγονότα.

Τα προβλήματα στις σχέσεις διοίκησης-οπαδών πολλά. Ο Γιορέντε, που βρίσκεται στην Βαλένθια από το 1995 και είναι πρόεδρος από το 2009, απέτυχε να κάνει πολλά από αυτά που υποσχέθηκε και μπορεί ο αγωνιστικός σχεδιασμός να ήταν καλός υπό τις προϋποθέσεις που έγινε, όμως οι πωλήσεις των καλύτερων παικτών φυσικά και δεν άρεσαν σε κανέναν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και παρά το γεγονός ότι οι «νυχτερίδες» είχαν σχεδόν συνεχή συμμετοχή στο Champions League, τα έσοδα μειώνονταν χρόνο με τον χρόνο. Η πώληση του «Μεστάγια» κόλλησε, όπως και η κατασκευή του «Νόου Μεστάγια», που έχει ξεκινήσει από το 2007, όμως οι εργασίες σταμάτησαν το 2009. Πριν λίγους μήνες ο Γιορέντε ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμφωνία με την τράπεζα Bankia για την χρηματοδότησή του, όμως τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα στην Ισπανία οδήγησαν στο σπάσιμο της συμφωνίας. Κάθε χρόνο οι οπαδοί έβλεπαν τους καλύτερους παίκτες να πωλούνται (Αλμπιόλ στη Ρεάλ, Σίλβα στην Μάντσεστερ Σίτι, Βίγια και Άλμπα στην Μπαρτσελόνα), ενώ τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί.

Η πλειοψηφία των μετοχών της Βαλένθια ανήκει από το 2009 στην εταιρεία Valencia CF foundation, που τις απέκτησε, παίρνοντας δάνειο 86 εκατ. ευρώ από την τότε τράπεζα Bancaja, που πλέον ανήκει στον όμιλο της Bankia και η οποία έχει ως ενέχυρο τις μετοχές. Το χρέος επί των ημερών του Γιορέντε έχει ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι το Valencia CF foundation όχι μόνο δεν έχει να πληρώσει το μέρος του κεφαλαίου που αναλογεί για φέτος, αλλά ούτε τους τόκους που ανέρχονται στα 4 εκατ. ευρώ…

Η Bankia μπορεί να μην έχει διάθεση να αναλάβει τον έλεγχο της ομάδας, όπως διαρρέει από την ίδια, όμως ο κίνδυνος να κηρύξει πτώχευση η εταιρεία και οι μετοχές να περάσουν στην κυριότητα της τράπεζας είναι υπαρκτός, με την κυβέρνηση της Βαλένθια να προσπαθεί να βρει λύση για την αναχρηματοδότηση του δανείου.

Τέλος, ο Γιορέντε απέτυχε να βρει επενδυτές – πιθανότατα διότι δεν έψαξε όσο θα έπρεπε - ενώ κατηγορήθηκε για την αδιαφάνεια με την οποία διοίκησε τον σύλλογο. «Πιστεύω ότι οι οπαδοί απλά θέλουν να δουν τον σύλλογο να έχει καλύτερη προοπτική για το μέλλον. Θέλουν να δουν τον σύλλογο να διοικείται πιο επαγγελματικά και πιο αποτελεσματικά, καθώς το να χάνεις τον Ίσκο μόλις για 6 εκατ. ευρώ και τον Άλμπα μόλις για 14 δείχνει λάθη στο μάνατζμεντ.

Περιμένουν να δουν τις λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον σύλλογο εδώ και 4 χρόνια. Θέλουν επιτέλους να δουν ένα σοβαρό και αξιόπιστο πλάνο αποπληρωμής του χρέους, θέλουν να ξέρουν πως μπορεί να ξεμπλοκαριστεί η κατασκευή του νέου γηπέδου. Ο νέος πρόεδρος καλείται να βρει επενδυτές, που να έχουν την οικονομική δυνατότητα, καθώς αυτή τη στιγμή μόνο αυτή η λύση μοιάζει ικανή στα προβλήματα του συλλόγου. Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι το μόνο που θέλουν οι οπαδοί είναι να σταματήσει η ομάδα να πουλάει παίκτες σε άμεσους ανταγωνιστές (πχ τους Βίγια και Άλμπα στην Μπαρτσελόνα», ήταν το σχόλιο του Eóin Brown.

Οι οπαδοί της Βαλένθια αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για αυτό που θεωρούν ότι θα είναι καλύτερο αύριο για την ομάδα τους. Αφού αρχικά έκαναν υπομονή, όμως δεν είδαν τις κινήσεις που θα ήθελαν από την διοίκηση, πήραν τα μέτρα τους και έφεραν την αλλαγή. Ο Βιθέντε Αντρέου ανέλαβε χρέη προέδρου μέχρι το καλοκαίρι, όταν και θα γίνουν εκλογές για την διαδοχή του. Κανένας δεν αμφισβητεί τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Γιορέντε και εκείνες που θα αντιμετωπίσουν οι επόμενοι, όμως αποδείχθηκε ότι κανένας δεν επιτρέπεται να είναι υπεράνω της ίδιας της ομάδας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει την οργή των οπαδών.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: