Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Μοντεστό: «Δεν παίζει ρόλο η βαθμολογία»

Το ντέρμπι είναι ντέρμπι και δεν παίζουν ρόλο οι βαθμολογικές θέσεις του Ολυμπιακού και τον Παναθηναϊκού, πιστεύει ο Φρανσουά Μοντεστό.

Μοντεστό: «Δεν παίζει ρόλο η βαθμολογία»
Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ομάδα του Πειραιά, κάτι που αποτυπώνεται στις δηλώσεις του Φρανσουά Μοντεστό στην κάμερα της NOVA. Ο Κορσικανός αμυντικός αναφέρθηκε στο παιχνίδι που ακολουθεί με τους «πράσινους» και τόνισε πως η βαθμολογική θέση των δύο ομάδων, αυτή την στιγμή, δεν παίζει κανένα ρόλο στο μεταξύ τους παιχνίδι, καθώς είναι ένα ντέρμπι και το γόητρο παίζει σημαντικό ρόλο.

Αναλυτικά τι είπε στην κάμερα της NOVA:

Φρανσουά, παρά την έλλειψη βαθμολογικού κίνητρου, καθώς έχετε εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή, συμφωνείς πως είναι πάντα ιδιαίτερα τα ντέρμπι «αιωνίων»;

«Σίγουρα, είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς. Σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό δεν παίζει τίποτα ρόλο, ούτε η βαθμολογική διαφορά, ούτε η διαφορά δυναμικότητας. Όλα αυτά μπαίνουν στην άκρη. Είναι πολύ σημαντικό ματς για εμάς τους παίκτες, για όλους τους ανθρώπους στην ομάδα. Φυσικά και για τον κόσμο, ο οποίος θέλει μόνη τη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Τα τελευταία τρία χρόνια που είμαι στον Ολυμπιακό, ξέρω τι σημαίνει ένα ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ελπίζω και έχω την αίσθηση πως όλα θα πάνε καλά για εμάς».

Η διαφορά των 37 βαθμών τι σημαίνει για τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων; Επηρεάζει τις ισορροπίες στο ντέρμπι;

«Η διαφορά των βαθμών ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι μόνο στα χαρτιά. Βέβαια, επηρεάζει το ποιος θα κατακτήσει τον τίτλο, τον οποίο εμείς έχουμε πάρει. Από εκεί και πέρα όταν πρόκειται για ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, δε νομίζω ότι παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο μπορώ να αναφέρω είναι η Μπαρτσελόνα. Μία εκπληκτική ομάδα των τελευταίων ετών η οποία κάθε φορά που βρίσκεται απέναντι στην Εσπανιόλ, στο τοπικό ντέρμπι, πάντα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Διευκρινίζω πως η Εσπανιόλ συνήθως βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά στη βαθμολογία. Η διαφορά στη βαθμολογία ανάμεσα στις δύο ομάδες δε νομίζω πως θα παίξει ρόλο. Το σημαντικό είναι πως πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Να κάνουμε αυτό που θέλει όλος ο κόσμος, να το κερδίσουμε».

Αυτό φάνηκε και στο ντέρμπι του πρώτου γύρου, όπου πήγατε ως φαβορί, αλλά τελικώς έληξε ισόπαλο το ματς, ενώ ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε ακόμη και να πάρει τη νίκη. Συμφωνείς;

«Πάντα είναι ιδιαίτερα αυτά τα παιχνίδια. Και φάνηκε στον πρώτο γύρο, όπου ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος ο Παναθηναϊκός, άσχετα απ' τη διαφορά δυναμικότητας ή τη βαθμολογική διαφορά. Είχαμε φέρει 2-2. Προς το τέλος του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός είχε κάποιες ευκαιρίες. Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να μην είχαμε μείνει στην ισοπαλία. Αλλά νομίζω ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει ως καλό παράδειγμα για εμάς, ώστε να σκεφτόμαστε πως την Κυριακή δε θα είναι εύκολο το παιχνίδι. Να μην επαναπαυτούμε και να σκεφτόμαστε πως μπορούμε να κερδίσουμε εύκολα τον Παναθηναϊκό. Αλλά ότι θα χρειαστεί να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουμε».

Πόσο διαφορετικός είναι ο Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου σε σχέση με την ομάδα που θα αντιμετωπίσετε την Κυριακή;

«Είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε αυτόν τον Παναθηναϊκό. Απ' τον πρώτο γύρο έχουν γίνει αρκετές αλλαγές. Έχουν έρθει νέοι ποδοσφαιριστές. Έχουν γίνει αλλαγές στην τεχνική ηγεσία. Εμείς, δεν μπορούμε να σταθούμε στο πως θα εμφανιστεί ο Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη. Έχουμε μελετήσει κάποια πράγματα. Πηγαίνουμε προετοιμασμένοι σε αυτό το ματς. Το σημαντικό είναι πως θα παίξουμε εμείς. Θέλουμε να παίξουμε με τον τρόπο που ξέρω τα τελευταία χρόνια εδώ στον Ολυμπιακό. Δηλαδή να πιέζουμε, να κλείνουμε τον αντίπαλό μας και να προσπαθούμε να σκοράρουμε. Αυτό θα κυνηγήσουμε να κάνουμε και τώρα. Τα προβλήματα του Παναθηναϊκού μένουν εκτός αγωνιστικού χώρου και δεν μας απασχολούν».

Ο κόσμος θέλει πολύ τη νίκη. Και το απέδειξε με τον τρόπο που «έτρεξε» για να προμηθευτεί εισιτήρια. Θα ήθελες να πεις κάτι στους φίλους του Ολυμπιακού που θα γεμίσουν το Καραϊσκάκη;

«Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό για εμάς η ανταπόκριση που έχει δείξει ο κόσμος. Θεωρώ ότι ακόμη και 60.000 ή 70.000 αν χωρούσε το γήπεδο, θα γέμιζε για αυτό το παιχνίδι. Φάνηκε αυτό απ' το γεγονός πως απ' την πρώτη ημέρα που κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια, έδωσαν δυναμικό «παρών» στα εκδοτήρια για να τα αποκτήσουν. Σχεδόν τα «εξαφάνισαν». Είναι πραγματικά κάτι πολύ όμορφο. Μας δίνει ιδιαίτερη δύναμη. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους το ανταποδώσουμε. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτός ο κόσμος έχει ανάγκη τη νίκη. Έχει ανάγκη να δει τον Ολυμπιακό να επικρατεί του αντιπάλου του. Και αυτό θέλουμε και εμείς να κάνουμε. Γιατί σημαίνει πολλά μία νίκη και για τον κόσμο, αλλά βέβαια και για εμάς».

Και σε προσωπικό επίπεδο τι κρατάς απ' τη χρονιά που πλησιάζει προς το τέλος;

«Ναι, ήταν πραγματικά μία πολύ σημαντικά σεζόν. Και σε προσωπικό επίπεδο αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος, καθότι κατάφεραν να κερδίσω ένα ακόμη πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Αλλά νομίζω και σε συλλογικό επίπεδο ήταν μία σεζόν η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, καθότι η ομάδα έφθασε στην κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος. Είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, το οποίο θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία. Και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω την ομάδα η οποία επέτρεψε σε εμένα και σε όλους τους συμπαίκτες μου να είμαστε εδώ παρόντες σε αυτή τη μεγάλη και ιστορική στιγμή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο ο οποίος ήταν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν δίπλα μας και μας ώθησε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και να βάλουμε το τέταρτο αστέρι στη φανέλα μας. Και θέλω φυσικά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους παλαιότερους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, χωρίς τη βοήθεια των οποίων η ομάδα δε θα μπορούσε να είχε φτάσει σε τόσα πολλά πρωταθλήματα, ώστε εμείς να είμαστε εδώ σήμερα και να κατακτούμε το 40ο. Χρειάζεται πραγματικά να θυμόμαστε όσους έχουν αγωνιστεί στον Ολυμπιακό τα προηγούμενα χρόνια και να ξέρουμε το έργο τους, αλλά και τι έχουν αφήσει για την ομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: