Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τον Ολυμπιακό που είναι ήδη επιτυχημένος με την πρόκρισή του στο Final 4, το μεγάλο στοίχημα που έχει κερδίσει, αλλά και τον... σπάνιο ηγέτη Σπανούλη.
Ο Σπανούλης έβαλε τις βάσεις, ο Πρίντεζης την υπογραφή του και ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων με προπονητή τον Μπαρτζώκα, ταξιδεύει πετυχημένος στο Λονδίνο...
Το πιο δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις εκεί. Και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, η κορυφή είναι το φάιναλ φορ... Ακόμα κι αν δεν διατηρήσει τον τίτλο του ο Ολυμπιακός, είναι ήδη επιτυχημένος. Παρέμεινε στην ελίτ, κέρδισε το πιο μεγάλο στοίχημα από την ημέρα που ανέλαβαν οι Αγγελόπουλοι.
Είναι τόσο μεγάλο το επίτευγμα του Ολυμπιακού, που δεν συγκρίνεται με την κατάκτηση τίτλου. Διότι πέρυσι, η ερυθρόλευκη πορεία ήταν θέμα... τύχης για τους διάφορους ειδικούς. Για άλλους ήταν αποκλειστικά θέμα Ιβκοβιτς... Ε, λοιπόν, τίποτα δεν έρχεται τυχαία, ούτε η επιτυχία μπορεί να οφείλεται σε έναν. Και ο Ολυμπιακός το απέδειξε.
Πρώτος και καλύτερος ο Βασίλης Σπανούλης. Ο απόλυτος ηγέτης αυτής της ομάδας, ο αθλητής που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2010 και ουσιαστικά άλλαξε τη ροή των πραγμάτων. Στο πέμπτο ματς βγήκε μπροστά, οδήγησε τον Ολυμπιακό στις πιο δύσκολες. Αρχηγός όνομα και πράγμα, όχι μόνο γιατί έβαλε πόντους ή μοίρασε ασίστ. Κυρίως γιατί λειτούργησε ενωτικά μετά την παρεξήγηση της προηγούμενης Παρασκευής και όχι εγωιστικά, όπως πολλοί έχουν σπεύσει να τον κατηγορήσουν. Ο Σπανούλης είναι ο λόγος που οι ερυθρόλευκοι είναι νικητές, παίκτης με τα δικά του χαρακτηριστικά σπάνια γεννιέται. Διάλεξε τον πιο δύσκολο δρόμο και δικαιώνεται, ακόμα κι αν στην πορεία προκύπτουν εμπόδια. Ο Σπανούλης έχει πέσει πολλές φορές, αλλά όταν σηκώνεται, είναι προτιμότερο να τον έχεις στη δική σου πλευρά. Να μην είναι αντίπαλος... Σαν τον Σπανούλη δεν υπάρχει άλλος.
Πάμε παρακάτω. Ο Γιώργος Πρίντεζης κάτι χρωστούσε. Μια μεγάλη εμφάνιση. Μια πολύ μεγάλη εμφάνιση. Και την έκανε στο ΣΕΦ. Την έκανε στο πιο κρίσιμο σημείο. Μπήκε στο παρκέ όταν τα πάντα κρέμονταν σε μια κλωστή και σηκώθηκε για το πιο σημαντικό τρίποντο της σεζόν. Μέχρι τώρα τουλάχιστον. Το έβαλε και όλα πήραν το δρόμο τους. Ακολούθησε το... πεταχτάρι και όλα τελείωσαν. Η πρόκριση είχε την υπογραφή των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων αυτής της ομάδας. Του Σπανούλη και του Πρίντεζη.
Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτοί. Γιατί ο Ολυμπιακός έβαλε όλα τα μεγάλα σουτ από το 18' και μετά. Οταν η Εφές έδειχνε να κυριαρχεί. Τα 2/2 τρίποντα του Παπανικολάου στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνουν κράτησαν στη ζωή τους ερυθρόλευκους. Ο Περπέρογλου ήταν άστοχος σε όλο το ματς, αλλά οι 5 συνεχόμενοι πόντοι του ήταν καθοριστικοί. Ο Σλούκας έβαλε ένα τρίποντο, αλλά σημαντικό. Ο Λο έβαλε κι αυτός ένα και έγραψε το 76-70. Τα... Ολυμπιακά τρίποντα έστειλαν τους ερυθρόλευκους στο Λονδίνο και τους οπαδούς της ομάδας στον ουρανό.
Ε, γι αυτό και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος. Στην πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό, ετοιμάζεται και για το πρώτο φάιναλ φορ της καριέρας του. Σε ένα ρόστερ με ατέλειες, με πρόβλημα στους ψηλούς, με τον Μάντζαρη νοκ άουτ από νωρίς, βρήκε τον τρόπο και τις λύσεις. Εκανε και τα λάθη του, αλλά ο τρόπος που διαχειρίστηκε κρίσεις, δύσκολες καταστάσεις, αλλά και το πέμπτο ματς με την Εφές, δείχνει ότι ξέρει τη δουλειά. Αν ήταν ξένος, αν ήταν Σέρβος για την ακρίβεια, θα τον αποθέωναν όσο κανέναν άλλο. Είναι Ελληνας και περνάει σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως, στο πρόσωπο του Μπαρτζώκα δικαιώθηκε ο Ελληνας προπονητής.
Τι θα γίνει στο Λονδίνο; Ο,τι και να γίνει ο Ολυμπιακός είναι ήδη πετυχημένος. Είθισται οι πρωταθλητές Ευρώπης - πλην ΤΣΣΚΑ - να μην προκρίνονται στο επόμενο φάιναλ φορ. Οι ερυθρόλευκοι δεν διατήρησαν την... παράδοση. Τώρα θα ανταμώσουν με τους Ρώσους στον ημιτελικό. Η ΤΣΣΚΑ είναι και πάλι φαβορί, όπως ήταν και στην Πόλη, στον τελικό. Μπορεί ο Ολυμπιακός να την νικήσει; Σε ένα ματς, όλα γίνονται. Και το κυριότερο; Αγχος πλέον δεν υπάρχει. Αγχος έχει μόνο ο Μεσίνα και η παρέα του.
ΥΓ: Τέταρτο φάιναλ φορ σε πέντε χρόνια για τον Ολυμπιακό. Βερολίνο, Παρίσι, Πόλη και τώρα Λονδίνο. Ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων έχει πετύχει πολλά και δεν σταματά. Χωρίς μεγάλα λόγια, τα δύο αδέλφια κέρδισαν με την πρόκριση στο φάιναλ φορ, το πιο μεγάλο προσωπικό τους στοίχημα. Με χαμηλό προφίλ, χαμηλό μπάτζετ, σωστές επιλογές. Το δικό τους πρότζεκτ, έχει ήδη αλλάξει πολλά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.