Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Λίρες... 100! (vids)

Το Gazzetta.gr παρουσιάζει με video τους οκτώ παίκτες που έφτασαν τα 100 γκολ στα πρωταθλήματά τους. Δύο Ιταλοί, δύο Ισπανοί, ένας Ολλανδός, ένας Γερμανός και δύο Λατινοαμερικάνοι. Δεν πρόκειται για ανέκδοτο αλλά για αυτούς που φέτος έγραψαν ιστορία στα κορυφαία πέντε πρωταθλήματά φτάνοντας τα 100 γκολ. Από την Serie A Καβάνι, Μίκολι και Ρόκι, από την Primera Division Ιγουαΐν, Σολδάδο και Νεγρέδο, από Premier League ο Φαν Πέρσι και από την Bundesliga ο Κίσλινγκ είναι οι 8 που έχουν πλέον τριψήφιο αριθμό τερμάτων στο ενεργητικό τους. Μοναδικός που το έκανε με τη φανέλα μόνο μίας ομάδας είναι ο «Πιπίτα», που συνέχισε να πυροβολεί και στην τελευταία του χρονιά στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».
Εντινσον Καβάνι (Παλέρμο, Νάπολι)
Συνώνυμο του γκολ και της πώρωσης, ο matador στην τρίτη του χρονιά στο «Σαν Πάολο» ολοκλήρωσε μία... δουλειά που είχε ξεκινήσει από την πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα της Παλέρμο. Ο 26χρονος σε αγώνα με την Φιορεντίνα τον Ιανουάριο έφτασε τα 100 γκολ (34 Παλέρμο, 66 Νάπολι) βάζοντας το όνομά του δίπλα σε εκείνα μεγάλων σκόρερ του Campionato. Σε αυτή την 3ετία ο Καβάνι δεν άφησε μεγάλη ομάδα σε βάρος της οποίας να μην κάνει χατ τρικ (Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα, Λάτσιο) και η 100άρα είναι μάλλον φυσιολογική εξέλιξη. Οι τιφόζι των Παρτενοπέι αλλά όλοι οι Ιταλόφιλοι ελπίζουν να γίνει η έκπληξη και να μείνει στην Serie A, πρωτάθλημα που του ταιριάζει απόλυτα και έχει ταυτιστεί. Λογικά, θα μας λείψει...







Ρόμπιν Φαν Πέρσι (Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Το περασμένο καλοκαίρι πήρε την μεγάλη απόφαση να αφήσει τους Gunners και να μετακομίσει στο «Ολντ Τράφορντ». Σύμφωνα με τον ίδιο το έκανε για χάρη των τίτλων και μετά από έναν χρόνο δεν το έχει μετανιώσει. Τα 30 περσινά γκολ με την Αρσεναλ μπορεί να... μειώθηκαν σε 26 με τους Κόκκινους Διάβολους, όμως έχοντας αφήσει τους πρώτους με 96 γκολ στην Premier League τα 100 ήταν θέμα χρόνου. Πόσο του πήρε; Περίπου 251 λεπτά! Στην 3η του εμφάνιση στο πρωτάθλημα με την Γιουνάιτεντ έκανε χατ τρικ στην εκτός έδρας νίκη 3-2 επί της Σάουθαμπτον με το γκολ στο 3' των καθυστερήσεων να είναι και το 100ό του! Ο Ολλανδός τα έφτασε σε 197 παιχνίδια, όντας ο 8ος πιο... γρήγορος που το καταφέρνει. Φυσικά, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, ενώ πλέον έχει φτάσει τα 122 στην Premier League.





Γκονσάλο Ιγουαΐν (Ρεάλ Μαδρίτης)
Οταν τον Δεκέμβριο του 2006 οι Μερένγκες έδιναν 12 εκατ. ευρώ στην Ρίβερ Πλέιτ για τον Αργεντινό, λίγοι θα ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να φανταστούν πόσο θα «έπιανε» στο «Μπερναμπέου». Με τρομερό ένστικτο και τελείωμα killer, ο 25χρονος φορ μετά από 5 χρόνια έφτασε τα 100 γκολ με την λευκή φανέλα στην Primera Division σε μία σεζόν μετά το τέλος της οποία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ισπανική πρωτεύουσα. Στις 25 Φεβρουαρίου του 2013 σκόραρε κόντρα στην Λα Κορούνια στο «Ριαθόρ», έφτασε στο century για το οποίο χρειάστηκε μόλις 179 αγώνες πρωταθλήματος και έγινε μόλις ο δεύτερος πιο νέος που καταφέρνει κάτι ανάλογο μετά τον θρύλο του κλαμπ, Ραούλ.
Φαμπρίτσιο Μίκολι (Γιουβέντους, Περούτζια, Φιορεντίνα, Παλέρμο)
Μικρός στο μάτι (1.68 μ.) αλλά δεν υπάρχει ομάδα στην Ιταλία που να μην έχει μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα της από δική του προσπάθεια. Στις 24 Νοεμβρίου του 2012 στο σικελικό ντέρμπι ο «Ρομάριο του Σαλέντο» πέτυχε το γκολ Νο100 στην Serie A στη νίκη με 3-1 με την Κατάνια μπαίνοντας σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ της Ιταλίας. Με ταχύτητα, τεχνική και εκτελεστική δεινότητα, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Ροζανέρι μπορεί να βάλει γκολ από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Μάλλον δεν θα το κάνει με την Παλέρμο από τη νέα σεζόν μετά τον υποβιβασμό της στην Serie B.



Ρομπέρτο Σολδάδο (Ρεάλ, Οσασούνα, Χετάφε, Βαλένθια)
Εκανε ό,τι περνούσε από το πόδι του για να βγει η Βαλένθια 4η. Τελικά, μπορεί ο ίδιος να ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 20 γκολ σε μία σεζόν στην Primera Division, όμως οι Nυχτερίδες έμειναν στην 5η θέση και το μέλλον του στο «Μεστάγια» είναι αβέβαιο. Ο Σολδάδο ήταν και φέτος κίνδυνος-θάνατος και έβγαλε τη σεζόν με 24 γκολ σε 35 αγώνες. Το τελευταίο παιχνίδι βρήκε την Βαλένθια να παίζει... ολόκληρη τη χρονιά στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» απέναντι στη Σεβίλλη, όμως παρά τα 2 του γκολ η ήττα 4-3 αποδείχθηκε οδυνηρή. Ο 28χρονος επιθετικός ξεκίνησε σε εκείνο το παιχνίδι με 99 γκολ και δεν μπόρεσε να... χαρεί τα 101, που έχει πλέον. Από αυτά τα 2 είναι με την Ρεάλ (2005-06), τα 11 με την Οσασούνα (2006-07), τα 29 με την Χετάφε (2008-09, 2009-10) και τα 59 με την Βαλένθια. Αναμφίβολα από τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους επιθετικούς στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια.







Αλβαρο Νεγρέδο (Αλμερία, Σεβίλλη)
Πιο εντυπωσιακό φινάλε δεν μπορούσε να κάνει στο ισπανικό πρωτάθλημα ο επιθετικός των Ανδαλουσιάνων, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική πέτυχε καρέ γκολ σε βάρος της Βαλένθια ξεπερνώντας τα 100 γκολ στην Primera Division (32 Αλμερία, 70 Σεβίλλη). Ο 27χρονος αναδείχθηκε πρώτος Ισπανός σκόρερ της λίγκας, κάτι που είχε κάνει ξανά το 2010-11, ενώ έγινε μόλις ο δεύτερος διεθνής που πιάνει την 100άρα στον αιώνα που διανύουμε μετά τον Νταβίδ Βίγια.



Τομάζο Ρόκι (Εμπολι, Λάτσιο, Ιντερ)
Τα κατάφερε! Ο βετεράνος επιθετικός είχε κολλήσει στα 99 γκολ από τον Φεβρουάριο του 2012 και μπήκε επιτέλους στο κλαμπ των «100άρηδων». Τον περασμένο Ιανουάριο η «χτυπημένη» από τραυματισμούς Ιντερ ζήτησε από την Λάτσιο τον 35χρονο. Ο Ρόκι, που είχε μόλις 3 συμμετοχές στο πρώτο μισό της σεζόν στη Serie A, είχε αποδεχθεί τον μειωμένο χρόνο στους Λατσιάλι το περασμένο καλοκαίρι, αλλά μόλις η πρόταση των Nερατζούρι ήρθε δεν το πολυσκέφτηκε. Ο Λοτίτο ζήτησε και πήρε κάποια χρήματα και ο Ρόκι μετά από 8,5 περίπου χρόνια άφησε τη Ρώμη και μετακόμισε στο Μιλάνο. Eκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Ιανουάριο του 2013 και η λύτρωση ήρθε τον Απρίλιο, όταν στην ήττα 3-4 από την Αταλάντα είχε ανοίξει το σκορ πετυχαίνοντας το 100ό του γκολ στην Serie A! Στο τέλος έκανε λογαριασμό με 102 τεμάχια συνολικά, από τα οποία τα 3 είναι με την Ιντερ (2012-13), τα 82 με την Λάτσιο (από το 2003 μέχρι το 2012) και τα υπόλοιπα 17 με την Εμπολι (2002-03, 2003-04).





Στέφαν Κίσλινγκ (Νυρεμβέργη, Λεβερκούζεν)
Τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή αξία στην Μπάγερ, όμως φέτος ξεπέρασε τον εαυτό του! Ο Κίσλινγκ τελείωσε τη σεζόν με 25 γκολ και βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ, όντας ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Λεβερκούζεν που φτάνει τέτοιους αριθμούς. Τον περασμένο Φεβρουάριο σκόραρε στο 3-3 με την Γκλάντμπαχ για να φτάσει τα 100 γκολ στην Bundesliga! Ο Κίσλινγκ, που πάντως δεν υπολογίζεται από τον Λεβ για την Εθνική, τελείωσε τη σεζόν στα 111 γκολ, πιάνοντας στη σχετική λίστα τον Κέβιν Κουράνι. Φυσικά, έχει χρόνια ακόμη μπροστά του για να συνεχίσει, με τον Κλόζε να είναι μπροστά του με 121. Ο 29χρονος επιθετικός έχει σκοράρει 13 φορές με τη Νυρεμβέργη και 98 με την Λεβερκούζεν.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: