Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

«Μαύρη τρύπα» στην Υγεία ανακάλυψε η Τρόικα!!

Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα προκαλούν τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

«Μαύρη τρύπα» στην Υγεία ανακάλυψε η Τρόικα
Στη σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα, η Τρόικα ζήτησε να βρεθούν από τώρα λύσεις και τρόποι, με τους οποίους θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται στον προϋπολογισμό και υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ για φέτος και τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, στο τραπέζι μπαυν ζητήματα που αγγίζουν μισθούς και συντάξεις. Στο επίκεντρο μπαίνουν πλέον οι συσκέψεις που θα έχει η Τρόικα με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο έλεγχος της Τρόικα βαίνει προς παράταση και, όπως σημείωνε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, μετά τη σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα, «στη σύσκεψη της Τρόικα απόψε με τον πρωθυπουργό θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του ελέγχου».

Τι συζήτησαν Στουρνάρας - Τρόικα

Στην τρίωρη σύσκεψη με τους επικεφαλής της Τρόικα, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τους ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΡΤ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκε και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά το «ναυάγιο»
του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

«Στο τραπέζι» βρέθηκαν επίσης ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα επιβληθεί το 2014, αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης για την «πιλοτική» μείωση, για ένα εξάμηνο, του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο αναμένεται ακόμη η απάντηση των επικεφαλής της Τρόικα, που μελετούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η Τρόικα όμως έθεσε εκ νέου ζήτημα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα, με τον ίδιο παράγοντα, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της Τρόικα, που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Υγείας και εξετάζει το ζήτημα.

Άγνωστο παραμένει όμως εάν οι επικεφαλής της Τρόικα επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα στο τέλος του Ιουνίου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, ή αν θα υπάρξει διακοπή, μέχρι να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα σε συνεργασία με τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια, που θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Στις 6 το απόγευμα σήμερα, όπως έγινε γνωστό, οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα θα ενημερωθεί για τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας αναφορικά με την ΕΡΤ και για το τι θα ακολουθήσει στο προσεχές διάστημα με την αναδιοργάνωση του φορέα και ειδικά με το προσωπικό του.

Πηγή: Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: