Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Με 1000 ευρώ και δέκα μπάλες!!

Τα ποσά που ξοδεύουν οι ομάδες για παίκτες... ζαλίζουν κι ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τον ρόλο-κλειδί που μπορούν παίξουν τα νεαρά ταλέντα. 
Ο χορός εκατομμυρίων στο μπάσκετ ζαλίζει, ειδικά εν έτη 2013. Για την Ελλάδα, για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τους υπόλοιπους, δεν είναι εύκολος ο ανταγωνισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός.
Ο Κάιλ Χάινς δεν έχει αποδεχθεί πρόταση 1 εκ δολαρίων από τον Ολυμπιακό, ο Στέφαν Λάσμε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό, ο Βασίλης Σπανούλης είναι το πιο καυτό όνομα στην μεταγραφική αγορά της Ευρώπης. Λογικά όλα αυτά, ο κάθε παίκτης έχει την αξία του.
Από την άλλη, καμία ομάδα δεν είναι υποχρεωμένη να ξοδεύει του κόσμου τα λεφτά, έχοντας ελάχιστα έσοδα. Είναι, όμως, υποχρεωμένη να ψάχνει λύσεις και να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Διότι δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να δημιουργήσεις κάτι εξαιρετικό.
Τι επιτρέπει στον Ολυμπιακό να κρατά χαμηλά το μπάτζετ και υψηλά το επίπεδο; Το ότι πριν από μερικά χρόνια επένδυσε σε "μικρούς", που τώρα μεγάλωσαν και κάνουν εξαιρετική δουλειά, δίχως μεγάλο κόστος. Ο Παπανικολάου, ο Σλούκας, ο Μάντζαρης, ο Κατσίβελης δεν παίρνουν μαζί 1 εκ ευρώ, αλλά έχουν τεράστια συμβολή στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας φέτος και πέρυσι. Μέσα από τον Ολυμπιακό μεγάλωσαν την αξία τους και συνάμα βοήθησαν τους ερυθρόλευκους.
Τι δεν έκανε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια και το κάνει τώρα; Αναζητεί την επόμενη μεγάλη φουρνιά, ώστε να είναι έτοιμος σε μερικά χρόνια. Και δεν λέμε για τον Παππά και τον Γιάνκοβιτς, που στα 23 τους δεν είναι ταλέντα, αλλά φτασμένοι παίκτες, πρωταγωνιστές, επιλογές του Τρινκιέρι στην Εθνική ανδρών. Οι επενδύσεις έγιναν πέρυσι με την απόκτηση του 15χρονου Χαραλαμπόπουλου από το Αιγάλεω και του 17χρονου Διαμαντάκου από την Σπάρτη.
Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις παικτών που αποκτήθηκαν σε μικρή ηλικία (κάτω των 21) τα χρήματα που απαιτήθηκαν ήταν ελάχιστα. Με εξαίρεση τον Παπανικολάου όταν μετακινήθηκε από τον Άρη στον Ολυμπιακό. Όμως οι πιθανότητες να βγει πετυχημένη η "επένδυση" είναι μεγάλες.
Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός δρόμος των "αιωνίων" και των υπολοίπων για να μην έχουν καμία ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σωστά και ο Πανιώνιος και μόνο κερδισμένος βγαίνει.
Γιατί η Ελλάδα είναι γεμάτη ταλέντο και δεν έχει παρά να το εκμεταλλευτεί. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, βέβαια απ' όλους. Από τις διοικήσεις, από τους προπονητές, τους φιλάθλους. Ήδη η Εθνική των 90ηδων που τα πήρε όλα έχει παίκτες πρωταγωνιστές. Ο Ολυμπιακός έχει Παπανικολάου, Σλούκα, Μάντζαρη, Κατσίβελη, ο Παναθηναϊκός Παππά και Γιάνκοβιτς. Εξι παίκτες υψηλού επιπέδου, επιλογές της ανδρών πλέον.
Οι φουρνιές που έρχονται είναι εξίσου καλές. Η Εθνική κάτω των 20 είναι έτοιμη να κυριαρχήσει την επόμενη διετία. Με Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Αγραβάνη και πολλούς ακόμα ταλαντούχους. Η κάτω των 16 έχει παίκτες που θα αφήσουν εποχή. Ακόμα και η κάτω των 18 - που συνολικά ως ομάδα δεν έχει το ίδιο ταλέντο - διαθέτει μονάδες που μπορεί να αφήσουν εποχή.
Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Πανιώνιος, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και οι υπόλοιποι δεν έχουν παρά να ρίξουν το βάρος και στις μικρές ομάδες τους ώστε να μαζέψουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί και να δουλέψουν τους νεαρούς που έρχονται. Βασικά όλες αυτές οι ομάδες το κάνουν ήδη, με εξαίρεση τον Ολυμπιακό... Αλλά μπορούν να το κάνουν με ακόμα μεγαλύτερο προγραμματισμό και δουλειά. Εκεί που θα δώσουν 7 εκ ευρώ για να φτιάξουν το ρόστερ τους, ας δώσουν 7,1 εκ ευρώ για να φτιάξουν και το μέλλον τους.
ΥΓ: Για να καταλάβετε τι εννοούμε, να σας πούμε και ένα παράδειγμα. Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα παίδων μετά από 22 χρόνια. Και το έκανε με ηγέτη έναν παίκτη 16 ετών. Λέγεται Αντώνης Κόνιαρης, γεννήθηκε το 1997 και ήταν MVP στο Πανελλήνιο που έγινε στα Γρεβενά. Τον ανακάλυψε πριν από δύο χρόνια ο Γιώργος Λιμνιάτης στο Ακρωτήρι Χανίων και τον εμφάνισε στις συγκεντρώσεις της Εθνικής παμπαίδων. Τον είδε ο Δικέφαλος και πήγε στην Κρήτη για να τον πάρει. Και μπορεί ο μικρός σε λίγα χρόνια να βγάζει μάτια. Μαζί με τον Παπαγιάννη (θεωρείται ο κορυφαίος 16 χρονος σέντερ και πριν από δύο χρόνια έπαιζε στο παμπαιδικό του Ολυμπιακού), τον Χαραλαμπόπουλο, τον Σκουλίδα και τους υπόλοπους. Ξέρετε με τι αντίτιμο πήγε ο Κόνιαρης (καμία σχέση με τον νομικό σύμβουλο της ΕΟΚ) στον ΠΑΟΚ; Με χίλια ευρώ και δέκα μπάλες...
Πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: