Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την μοναδική μονομαχία που μπορεί να φέρει ηχηρά ονόματα αυτό το καλοκαίρι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εδώ και δεκαετίες οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι μεγάλωναν με το ντέρμπι των “αιωνίων”. Με αυτό το αέναο μπρα ντε φερ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Μια μονομαχία, ένα αιώνιο power game με δύο βασικούς πρωταγωνιστές, και τους υπόλοιπους σε ρόλους συμπρωταγωνιστή ή κομπάρσου και μόνο για περιόδους να εξελίσσονται σε πρωταγωνιστές, όπως έκανε η ΑΕΚ.

Εδώ και πολλούς μήνες, στην υπόθεση του πρωταθλήματος, δημιουργούνται συνθήκες ανατροπής αυτού του σκηνικού. Ο Παναθηναϊκός χάνει αγωνιστικά κυβικά λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων του. Ζει για πρώτη φορά με το σοκ της αποβολής του από μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, το οποίο ήρθε ως απανωτό μετά το σοκ της αποτυχίας του να πάρει μια θέση στην 5αδα του βαθμολογικού πίνακα. Οσα έχουν συμβεί και όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή στον Παναθηναϊκό δεν σηκώνουν την απαίτηση να είναι στο νέο πρωτάθλημα βασικός διεκδικητής του τίτλου, ανεξάρτητα από τη φύση του συλλόγου και το βάρος της φανέλας του. Κι είναι η πρώτη φορά που τη θέση του Παναθηναϊκού στην κουβέντα σχετικά με το αν και ποιος μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία του Ολυμπιακού έχει μπει τόσο πολύ ο ΠΑΟΚ, και μόνον αυτός.
Ετσι είναι φτιαγμένο αυτό το καλοκαίρι, μεταγραφικά. Το διαδραστικό παιχνίδι στις μεταγραφές μπορεί να παιχτεί μόνο μεταξύ Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ. Διότι είναι μόνο ο ΠΑΟΚ, χάρη στην οικονομική δύναμη του Ιβάν Σαββίδη, ικανός να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Champions League. Είναι μόνον ο ΠΑΟΚ αυτός που μπορεί να δημιουργήσει ανάγκη στον Ολυμπιακό να “απαντήσει” με μια ηχηρή, λαμπερή μεταγραφή. Μόνον ο ΠΑΟΚ ικανός να απειλήσει ότι θα πάρει τον τίτλο του “πρωταθλητή των μεταγραφών”. Μόνον ο ΠΑΟΚ που έφερε στην Ελλάδα προπονητή μεγάλου βεληνεκούς και λαμπρών περγαμηνών.
Σ ένα καλοκαίρι που ξεκίνησε με ενδείξεις ότι θα αποδειχθεί ένα από τα πιο ήσυχα που έχει ζήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, επειδή η αίθουσα αφίξεων δεν θα γεμίσει και θα έχει κυρίως άγνωστα ονόματα, όχι από αυτά που τραβούν κόσμο στην υποδοχή τους, το ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ είναι η μόνη ελπίδα για αφίξεις που θα συζητηθούν ή/και θα χειροκροτηθούν. Κι είναι τυχερό το πρωτάθλημα που υπάρχει πλέον ο Σαββίδης, διότι διαφορετικά θα ήταν πολύ πιο μονότονο και ρουτινιάρικο από ποτέ, άδειο από “μεγάλα ονόματα” και προπονητές – ποδοσφαιριστές από τα ξένα με ποιότητα και ικανότητα να αναβαθμίσουν το θέαμα και το ποδόσφαιρο που θα παρακολουθήσουμε.

Πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: