Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κέντρο ντόπας η Ελλάδα!!

Η εξάρθρωση τεράστιου διεθνούς κυκλώματος ντόπας στην Ισπανία και μια αποκαλυπτική έρευνα για την διακίνηση αναβολικών. Γράφει ο Β. Γαλούπης.
Για όσους ασχολούνται σοβαρά και για καιρό με τα θέματα ντόπινγκ, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η εμπλοκή της Ελλάδας στην είδηση που βγήκε χθες από το Reuters. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα ντόπας με την σύλληψη 84 ατόμων και την κατάσχεση σε 700.000 (!!!) δόσεις απαγορευμένων ουσιών. Οι οποίες δόσεις προέρχονταν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των ισπανικών αρχών, από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κίνα!
Το ρεπορτάζ του Reuters σημείωνε ότι η τεράστια ποσότητα από σκευάσματα (στεροειδή, αυξητική ορμόνη, ερυθροποιητίνη κλπ.) προορίζονταν κυρίως για γυμναστήρια στην Ισπανία, με την συγκεκριμένη χώρα να ταλαιπωρείται ήδη τα τελευταία χρόνια από μεγάλα σκάνδαλα ντόπινγκ, την στιγμή που η Μαδρίτη διεκδικεί (τον Σεπτέμβριο) τους ολυμπιακούς αγώνες 2020.
Κατάσχεση σε αποθήκη
Η Ελλάδα, πάντως, είναι αρκετά γνωστό διεθνώς πως αποτελεί ένα από τα βασικά κέντρα παραγωγής και διακίνησης ντόπας στον πλανήτη και, φυσικά, δεν αναφέρομαι μόνο στην πρόσφατη κατάσχεση στου Ρέντη, σε αποθήκη εταιρείας ταχυμεταφορών, 1.630 σκευασμάτων αναβολικών. Με προορισμό την Πορτογαλία, μάλιστα! Η εν λόγω εταιρεία, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, το τελευταίο τετράμηνο απέστειλε περισσότερα από 32.000 κουτιά αναβολικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Σάλος με τον χάρτη
Το καλοκαίρι του 2007, λοιπόν, είχε προκληθεί σάλος με ένα μεγάλο αφιέρωμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ο χάρτης με τις παγκόσμιες διαδρομές της ντόπας (όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία) περιελάμβανε και την Ελλάδα σαν ένα από τα οκτώ βασικά κέντρα του παράνομου εμπορίου.
Εξάγει προς κεντρική Ευρώπη και ΗΠΑ
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τον χάρτη, η Ελλάδα δεν εισάγει μόνο αναβολικά, αλλά παράγει κι εξάγει κιόλας τόσο προς την κεντρική Ευρώπη, όσο και προς τις ΗΠΑ. Οι άλλες εφτά παγκόσμιες υπερδυνάμεις του μαύρου εμπορίου ντόπας είναι η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λιθουανία και το Μεξικό.
Με εντολή WADA
Η έρευνα που παρουσιάστηκε τότε από την γερμανική εφημερίδα (η FAZ έχει αναγνώστες στην έντυπη έκδοσή της σε 148 χώρες!) θεωρείται αν όχι η σοβαρότερη, σίγουρα από τις σοβαρότερες που έχουν δημοσιευτεί ποτέ. Την επιμελήθηκε ο Ιταλός Σάντρο Ντονάτι και την εντολή για την έρευνα έδωσε η Παγκόσμια Ένωση Αντιντόπινγκ, η WADA.
Ο 65χρονος Σάντρο Ντονάτι είναι από τους κορυφαίους – και πιο επίμονους – διώκτες του ντόπινγκ διεθνώς. Με συμβουλευτικό ρόλο στην ιταλική κυβέρνηση για θέματα αντιντόπινγκ, μεγάλο δίκτυο πληροφοριών κι ενεργό πόστο στην WADA.  
«Δηλητήριο για τον κόσμο, με μεθόδους εμπορίου ναρκωτικών»
Ο τίτλος σε εκείνο το προ εξαετίας ρεπορτάζ της FAZ ήταν «το εμπόριο ντόπινγκ δηλητήριο για τον κόσμο». Κι ανέφερε, πέρα από τις γνωστές σοβαρές παρενέργειες, το εξής:
«Το διεθνές εμπόριο ντόπινγκ έχει γίνει μια παγκόσμια μπίζνα. Κι αυτή η μπίζνα διεξάγεται με τις αρχές και τις μεθόδους που γίνεται το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών».
«Με την ιταλική μαφία»
Και συνέχιζε σε άλλο σημείο: «Ο Ιταλός Ντονάτι έχει αντιμετωπίσει την ιταλική μαφία του ντόπινγκ. Εδώ και χρόνια συλλέγει πληροφορίες για το σύστημα και την διακίνηση αναβολικών παγκοσμίως. Και πρόσφατα έβγαλε το πόρισμά του για λογαριασμό της WADA. Αυτό το πόρισμα ξεπερνάει κατά πολύ την εικόνα που είχαμε μέχρι τώρα για τις διαστάσεις του ντόπινγκ τόσο στον αθλητισμό, όσο κι εκτός αθλητισμού (π.χ. γυμναστήρια)».
«Διακινούνται 700 τόνοι ετησίως, μπορούν να ντοπάρουν 15 εκατ. άτομα»
Έγραφε ακόμα η FAZ: «Βάσει έκθεσης της αμερικάνικης αντιντόπινγκ υπηρεσίας (USADA), οι αρχές καταφέρνουν να κάνουν κατάσχεση μόνο στο 0,7% των απαγορευμένων ουσιών που διακινούνται. Ο ίδιος ο Ντονάτι εκτιμά, μέσα από τις έρευνές του και τα στοιχεία του, ότι το παγκόσμιο παράνομο εμπόριο αναβολικών ανέρχεται σε 700 τόνους κατά έτος. Αυτή η τεράστια ποσότητα θα μπορούσε να προμηθεύσει 15 εκατομμύρια ενδιαφερόμενους για να ντοπαριστούν επί έναν ολόκληρο χρόνο!».
«Μόνο το 35% είναι αθλητές»!
Σύμφωνα με τον Ντονάτι, κι έπειτα από μελέτη στοιχείων σε κατασχέσεις αναβολικών σε 20 χώρες, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη ντοπάρεται το 1,9% του γενικού πληθυσμού. Όπως καταλαβαίνει κανείς το ντόπινγκ έχει ξεφύγει πια από τα στενά όρια του πρωταθλητισμού, ακόμα κι από τα ευρύτερα του αθλητισμού.
Απ’ αυτό το 1,9%, λοιπόν, υπολογίζεται ότι μόνο το 35% είναι αθλητές!
Οι μεγάλοι κόμβοι λαθρεμπορίου
Και κατέληγε ο Ντονάτι: «Οκτώ χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) αποτελούν τους μεγάλους κόμβους παραγωγής και διακίνησης αναβολικών παγκοσμίως. Στην Ινδία και την Κίνα, όμως, θα υπάρξει αύξηση μελλοντικά στην πίτα της παγκόσμιας αγοράς ντόπινγκ. Εν τέλει, μάλιστα, αυτές οι χώρες αναμένεται να κυριαρχήσουν στο λαθρεμπόριο, αφού εκεί θα βρίσκεται το παγκόσμιο κέντρο».
Τι έλεγε ο ΣΕΓΑΣ πέρυσι
Ας μην ξεχνάμε και την επίσημη ανακοίνωση που έκανε πέρυσι ο ΣΕΓΑΣ, παραμονές έναρξης των ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο, όταν με αφορμή κρούσμα, ανέφερε η ομοσπονδία στίβου:
«Η ομοσπονδία στίβου τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί αποθηκευτικό και διαμετακομιστικό κέντρο απαγορευμένων ουσιών και ότι οι έμποροι και διακινητές αυτών των ουσιών κυκλοφορούν ελεύθεροι και ασύδοτοι στους αθλητικούς χώρους».
Κανένας από τα σύννεφα
Η τελευταία είδηση από το Reuters, λοιπόν, δεν μπορεί να ρίχνει κανέναν δήθεν από τα σύννεφα για όσα συμβαίνουν στην χώρα μας, αλλά δένει απόλυτα με όλα όσα έχουν γίνει και αποκαλυφθεί τα προηγούμενα χρόνια. Με το κακό να γιγαντώνεται... 
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: