Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Διεθνή ΜΜΕ: «Επιλέχθηκε ο TAP»

Από την Ελλάδα θα περάσει -σύμφωνα με διεθνή MME- ο αγωγός TAP για την μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. Πιθανή θετική εξέλιξη ίσως επιταχύνει την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρία Socar

Διεθνή ΜΜΕ:  «Επιλέχθηκε ο TAP»
Ένα, δύο, ίσως και τρία καλά νέα περιμένουν σήμερα, Τετάρτη, να ακούσουν στο Μαξίμου. Τα δύο σχετίζονται με επενδύσεις Αζέρων και Κινέζων στην Ελλάδα, και το τρίτο τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Όπως διαρρέεται κυρίως από ξένα μέσα ενημέρωσης, το Αζερμπαϊτζάν επέλεξε τον αγωγό TAP (προφέρεται «ταπ» εκ του Trans Atlantic Pipeline) και όχι τον ανταγωνιστικό του αγωγό Nabucco West που αφήνει απέξω την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Μπακού επέλεξε τον ΤΑΡ για να μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Πάντως, 18:30 της Τετάρτης οι δύο πλευρές θα υπογράψουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» τα έγγραφα υποδοχής, προτελευταίο βήμα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

«Η επιλογή του αγωγού TAP θα σηματοδοτήσει την δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και παράλληλα θα δημιουργήσει 15.000-20.000 νέες θέσεις εργασίας», επισημαίνει έκθεση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρωί της Τετάρτης, εκπρόσωποι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας «Σαχ Ντενίζ», ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στην περίπτωση θετικής κατάληξης, είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπαρασύρει την υπόθεση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), για την οποία έχει καταθέσει προσφορά η, επίσης, αζέρικη Socar.

Εξίσου σημαντικό, θεωρείται, επίσης, το ραντεβού του κ. Σαμαρά και με τον επικεφαλής της κινεζικής Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, που φαίνεται πως επιθυμεί να επεκτείνει τις επενδύσεις της στο λιμάνι του Πειραιά, ενδεχομένως στον ΟΛΠ. Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: