Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Το ποδόσφαιρο μιας πρωταθλήτριας στη διαφθορά!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος ακούει ιστορίες για λάδωμα στις μεταγραφές, σε μια Ελλάδα που βγήκε πάλι πρωταθλήτρια Ευρωπαϊκής Ενωσης 2012 στην διαφθορά.  

Μέρες που είναι, μεταγραφικές, ακούω, όπως κάθε χρόνο, παραδοσιακά, ένα σωρό ιστορίες για το λάδωμα, τα μεροκάματα, τα “κάτω από το τραπέζι” χρήματα που διακινούνται, τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές που τάζουν λεφτά σε αυτούς που θα τους εξασφαλίσουν, με όποιο τρόπο, ένα συμβόλαιο με μια εταιρεία που θα το σεβαστεί τουλάχιστον στα βασικά, στην αμοιβή. Ακούω και πάλι ιστορίες διαφθοράς, δίχως βεβαίως να διακρίνω καμιά διάθεση από κανέναν για καταγγελία.
Προτού εξοργιστώ με το ποδόσφαιρο στο οποίο ζω και κινούμαι επαγγελματικά, πατάω pause και σκέφτομαι πού ζω. Για καλή μου τύχη, διάβασα στο “Βήμα” τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης σχετικά με την διαφθορά, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της οργάνωσης “Διεθνής Διαφάνεια”, μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης που καταρτίζει κάθε χρόνο τον πίνακα των 176 χωρών με σειρά διαφθοράς.
Ναι, καλά μαντέψατε, η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη διαφθορά. Ενας στους πέντε, δηλαδή το 22% των πολιτών απάντησε ότι λάδωσε κάποιον δημόσιο λειτουργό στη διάρκεια του 2012. Και το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι διαπιστώνει επιδείνωση της διαφθοράς. Το ξέρω, δεν σοκάρεστε. Διαβάστε όμως και το επόμενο συμπέρασμα: η Ελλάδα θεωρείται πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%), την Αρμενία (18%), το Ελ Σαλβαδόρ (12%), το Περού (20%), τη Τζαμάικα (12%), την ΠΓΔΜ (17%).
Σε αυτό το περιβάλλον λειτουργεί το ποδόσφαιρο, δηλαδή μια αγορά, εκ φύσεως, του πεζοδρομίου. Σε ποιο ποδόσφαιρο να έχει περισσότερη διαφθορά; Στης Δανίας, που το λάδωμα είναι κάτω του 1%;
Οπως φαντάζεστε, ο κόσμος απαντά στην έρευνα αυτό που όλοι νιώθουμε, ότι η κρίση τα έκανε πολύ χειρότερα, κι ότι ειδικά στη διάρκεια της τελευταίας διετίας η διαφθορά κάνει limit up. Ακριβώς αυτό συμβαίνει, φυσιολογικά, και στο ποδόσφαιρο. Τα εύκολα λεφτά εξαφανίστηκαν, οι μισθοί των πάντων κατρακύλησαν, οι θέσεις περιορίστηκαν, οι μισθοσυντήρητοι έγιναν πιο ευάλωτοι από ποτέ, η προσφορά σε νεαρούς Ελληνες ποδοσφαιριστές αυξάνεται όσο ποτέ άλλοτε, η ζήτηση περιορίζεται όσο ποτέ άλλοτε, ο κακός χαμός στις μεταγραφές...
Πού πονάει περισσότερο η αγορά και η κοινωνία του ποδοσφαίρου συγκριτικά με τις υπόλοιπες αγορές και μικροκοινωνίες της ελληνικής ζωής; Στη διάθεση. Στην έρευνα που προανέφερα το 84% των Ελλήνων δηλώνουν διατεθειμένοι να αντιδράσουν στη διαφθορά, καταγγέλλοντας επωνύμως περιστατικά. Και υπάρχουν καταγγελίες, έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες. Υπάρχει, στην τελική, κι ένα site, το teleiakaipavla.gr, που σου δίνει τη δυνατότητα να καταγγείλεις ένα περιστατικό διαφθοράς. Υπάρχει κάτι. Εχει κάτι συμβεί. Στο ποδόσφαιρο; Συμπλήρωσα 20 χρόνια επαγγελματικής ζωής στον κόσμο του. Και δεν θυμάμαι ούτε μια σοβαρή καταγγελία για λάδωμα, φακελάκι, με εξαίρεση κάτι ιστορίες των παιδικών μου χρόνων με διαιτητές που έκαναν μια καταγγελία για απόπειρα χρηματισμού, και μερικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που κατήγγειλαν ότι κάποιος επιχείρησε να τους “στήσει”. Εκατομμύρια μεταγραφές δίχως μια επώνυμη καταγγελία διαφθοράς. Και φυσικά κανένα teleiakaipavla site που να αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο. Κομμάτι μιας Ελλάδας που δεν θέλει να αλλάξει. Αν η έρευνα γινόταν με δείγμα 100 ανθρώπους της αγοράς του ποδοσφαίρου, το ποσοστό αυτών που θα δήλωναν ειλικρινά αποφασισμένοι να καταγγείλουν στο μέλλον περιστατικό διαφθοράς θα ήταν ίσο με το ποσοστό διαφθοράς της Δανίας.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: