Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ο Στέφενς αρχίζει να συναρμολογεί τον ΠΑΟΚ

Το προχθεσινό πρώτο δείγμα που πήραμε από τον ΠΑΟΚ, που επιχειρεί να συναρμολογήσει ο Χουμπ Στέφενς, οφείλουμε φυσικά να το λάβουμε όσο «σοβαρά» του πρέπει. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.
Ήταν ένα φιλικό προετοιμασίας. Ναι, ήταν το τελευταίο φιλικό της Ανζί πριν από την έναρξη του ρωσικού πρωταθλήματος και, κατά συνέπεια, κανείς πρέπει να δώσει σημασία στη διαπίστωση ότι ο ΠΑΟΚ των δύο διαφορετικών ενδεκάδων όχι απλώς βγήκε αήττητος με άνεση από το τερέν, αλλά και ζήτησε τη νίκη πολύ περισσότερο συγκριτικά με την ακριβοφτιαγμένη ρωσική ομάδα του Γκους Χίντινγκ. Έως εκεί όμως. Ούτε χαρές, ούτε πανηγυρισμοί, ούτε φανφάρες, ούτε τυμπανοκρουσίες.
Ποιά είναι τα πρώτα διακριτά σημάδια της ταυτότητας που δημιουργεί ο Στέφενς; Το χθεσινό δείγμα φανερώνει ότι ο Ολλανδός ζητεί μια ομάδα κινητική, που θα πιέζει συχνά τον αντίπαλό της ψηλά, που θα ψάχνει να δημιουργήσει από άξονα και άκρα, όχι μονοδιάστατα, με ανάπτυξη της μιας επαφής και ποδόσφαιρο συνδυαστικό, που θα επιχειρεί να έχει την κατοχή της μπάλας και να τη φτάνει αυτή στα πόδια του πλέι μέικερ, του «δεκαριού», το οποίο θα σερβίρει σε πλάγιους και προωθημένους επιθετικούς.
Τι παραπάνω μπορεί κανείς να πει για τον ΠΑΟΚ της ερχόμενης σεζόν με βάση το χθεσινό πρώτο δείγμα; Σχετικά με τον προπονητή, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Αλλά η ανταγωνιστικότητα του νέου ΠΑΟΚ δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν, εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα των νεοαφιχθέντων ποδοσφαιριστών. Αυτοί θα «απαντήσουν» αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό απαιτήσεων και όχι μόνο προσδοκιών. Ο Ολλανδός προπονητής έχει αποδεδειγμένα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και την πίεση του πρωταθλητισμού. Και επειδή παραμένει ικανός, όπως καλά καταλάβαμε πέρυσι με το δείγμα της Σάλκε που παρουσίαζε, η απάντηση θα δοθεί από τις μεταγραφές. Και το χθεσινό δείγμα ήταν ελάχιστο για να πει κανείς πολλά. Ναι, ο Σκόνδρας και ο Τζιόλης καταλαβαίνει κανείς ότι θα προσαρμοστούν και θα αποδώσουν. Για τους Λόπεθ και Βίτορ το χθεσινό δείγμα δεν επιτρέπει σχόλια, διότι δεν δέχθηκαν πίεση. Και μένει να αποκτηθούν ή να προστεθούν οι υπόλοιποι που μεταγράφονται αυτές τις μέρες, για να αρχίσει να βγαίνει το πρώτο συμπέρασμα σχετικά με τα κυβικά της αγωνιστικής μηχανής που θα «φοράει» ο ΠΑΟΚ στο νέο πρωτάθλημα.sportdog gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: