Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

«Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» η πρόταση Νίμιτς;

«Περιμένουμε την τοποθέτηση της ελληνική πλευράς», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

«Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» η πρόταση Νίμιτς;
Τις αντιδράσεις τόσο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ όσο και της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αναφορές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ο οποίος σε ομιλία του την Τρίτη στη Σόφια, ανέφερε πως υπάρχει πρόταση για ονομασία «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε σημερινή της ανακοίνωση, αναφέρει πως δεν πρόκειται να σχολιάσει δημόσια ή να προβεί σε εικασίες σχετικά με τις λεπτομέρειες και τις πτυχές της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία.

«Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί των ιδεών του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και με δεδομένη την αρνητική εκστρατεία που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, αμέσως μετά την παρουσίαση των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος για δημόσια συζήτηση σχετικά με τις ιδέες του κ.Νίμιτς», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

«Εφόσον υπάρξει θετική απάντηση από την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση (της ΠΓΔΜ) θα ενημερώσει την κοινή γνώμη και όλους τους κοινωνικούς παράγοντες για τις ιδέες (του κ. Νίμιτς) και θα προσπαθήσει, μέσω συναίνεσης, να υπάρξει διαβούλευση σχετικά με την πρόταση» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι «την τελευταία λέξη για κάθε ιδέα, πρόταση, λύση θα έχουν οι πολίτες της χώρας μέσω δημοψηφίσματος και σε καμία περίπτωση η λύση δεν θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη βούληση μεμονωμένων προσώπων ,πολιτικών και πολιτικών κομμάτων».

«Είμαστε δεσμευμένοι στην διαπραγματευτική διαδικασία και τασσόμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της στο υψηλότερο επίπεδο, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι προκλήσεις και περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής πλευράς προς τον διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς και προς εμάς, σχετικά με τις εποικοδομητικές και παραγωγικές πρωτοβουλίες μας», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζαέφ, με αφορμή τις αναφορές του Αλί Αχμέτι για το όνομα, σημείωσε ότι «είναι παράλογο ο πρωθυπουργός της χώρας να παραμένει σιωπηλός αναφορικά με την πρόταση Νίμιτς, αφήνοντας ανενημέρωτη τόσο την κοινή γνώμη όσο και την αντιπολίτευση, και να έρχεται ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι, να αποκαλύψει το περιεχόμενο της πρότασης από τη γειτονική Βουλγαρία».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι να προσκαλέσει επειγόντως τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμμα και να τα ενημερώσει για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για τις λεπτομέρειες της τελευταίας πρότασης του κ. Νίμιτς και για τη θέση της κυβέρνησης και της ηγεσίας της χώρας σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας, ανέφερε χθες, ότι υπάρχει πρόταση για ονομασία «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σε επίπεδο εκπροσώπων μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας και δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα του ονόματος. Τώρα υπάρχει μία πρόταση - για "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα βασικό κείμενο γύρω από το οποίο οι δύο χώρες μπορούν να καθίσουν και να συνομιλήσουν», ανέφερε ο κ. Αχμέτι στο πλαίσιο ομιλίας του, στη Σόφια, με θέμα: «100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους-Συμφιλίωση και Ενσωμάτωση».

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι ο κ. Αχμέτι «αποκάλυψε» την τελευταία πρόταση που υπέβαλε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς κατά την τελευταία συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του ΟΗΕ, στις 9 Απριλίου, είχε δηλώσει ότι επέδωσε «συγκεκριμένη πρόταση» για το ζήτημα της ονομασίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της πρότασης.

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: