Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο μεγάλος κίνδυνος για την Εθνική!!

Δεν είναι μόνο ότι μία ευκαιρία για μετάλλιο θα χαθεί. Ενδεχόμενη αποτυχία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ θα έχει περαιτέρω συνέπειες για την ελληνική ομάδα. Το www.sport-fm.gr αναλύει.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την Εθνική
Η κινδυνολογία κάνει κακό και τα αρνητικά σενάρια καλό να μείνουν μακριά από την υλοποίησή τους. Όμως οφείλουμε να γνωρίζουμε τι μπορεί μας περιμένει στο μέλλον. Ίσως και για να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να το αποφύγουμε.

Η Εθνική από εκεί που οραματιζόταν μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ βρέθηκε να μάχεται για την επιβίωσή της κι ακόμη κι αυτή την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με τις πιθανότητες να μην είναι-δυστυχώς-με το μέρος της.

Μόνο με wild card, αν…

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το κακό. Εφόσον η ελληνική ομάδα ΔΕΝ περάσει στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ χάνει αυτομάτως κάθε δυνατότητα διεκδίκησης ενός εισιτηρίου για το Παγκόσμιο Κύπελλο (όπως θα λέγεται στο εξής το Μουντομπάσκετ) που θα γίνει σε ένα χρόνο στην Ισπανία. Εκεί προκρίνονται απευθείας οι έξι πρώτες ομάδες της διοργάνωσης της Σλοβενίας ή οι επτά εφόσον μέσα στην εξάδα είναι και οι οικοδεσπότες Ίβηρες.

Εφόσον η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα σε αυτές, θα ελπίζει μόνο στη… γενναιοδωρία της FIBA, που θα μοιράσει τέσσερις wild cards (κάρτες ελεύθερης συμμετοχής) σε ομάδες. Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά συνήθως συνυπολογίζονται οι παρουσίες των ομάδων στις τελευταίες διοργανώσεις, η παράδοση που έχουν και η δημοτικότητα του μπάσκετ σε αυτές τις χώρες. Βάσει αυτών των δεδομένων, η Εθνική μπορεί να ελπίζει, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα πάρει θέση από το «παράθυρο».

Έρχεται… αγγαρεία

Και το κακό συνεχίζεται… Εφόσον η Εθνική μείνει εκτός οκτάδας, όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί να παίξει προκριματικά για να λάβει μέρος στο Ευρωμπάσκετ του 2015, που θα γίνει στην Ουκρανία. Η FIBA Europe δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πόσες ομάδες προκρίνονται απευθείας στην επόμενη διοργάνωση ή πώς θα διεξαχθούν τα προκριματικά. Δεδομένη για την ώρα είναι η συμμετοχή της οικοδέσποινας Ουκρανίας και της Εσθονίας, που πήρε το εισιτήριο απευθείας από την πρώτη προκριματική φάση.

Αν-πάντως-βασιστεί στο πρόσφατο παρελθόν, τότε θυμίζουμε πως μόνο οι έξι πρώτες ομάδες του Ευρωμπάσκετ του 2011 προκρίθηκαν απευθείας σε αυτό του 2013 (μαζί με την οικοδέσποινα Σλοβενία και τη Μεγάλη Βρετανία, που ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορούσε να παίξει στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ το καλοκαίρι του 2012). Οι υπόλοιπες 18 της Λιθουανίας (θέσεις 7-24) μαζί με όσες δεν είχαν περάσει καν στο Ευρωμπάσκετ του 2011 έπαιξαν προκριματικά, από τις 15 Αυγούστου ως τις 11 Σεπτεμβρίου. Είχαν δημιουργηθεί πέντε όμιλοι των πέντε ομάδων κι ένας των έξι, με τις δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και τις τέσσερις καλύτερες τρίτες να παίρνουν το εισιτήριο για τη Σλοβενία.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως θα πρόκειται για μεγάλη ταλαιπωρία για την Εθνική μία τέτοια συμμετοχή στα προκριματικά. Και είναι αμφίβολο πόσα από τα μεγάλα ονόματα της ομάδας θα δώσουν το «παρών» σε μία τέτοια διαδικασία. Και δεν είναι απίθανο κάποιες παλιοσειρές να επιλέξουν να γράψουν τον επίλογο στην καριέρα τους με το εθνόσημο. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: