Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Θα μπορούσε να είναι πραγματικά ένα θετικό βήμα!

Ο Κώστας Γκόντζος εξηγεί στον sportdog τη σημασία της δήλωσης του Γιάννη Αναστασίου ("εδώ κάτι πάει στραβά") μετά από τη φιλική ήττα του Παναθηναϊκού από την Παναχαϊκή.Θα μπορούσα απλά να ξαναβάλω ως είχε, το αμέσως προηγούμενο άρθρο μου, σχολιάζοντας την εικόνα που είδαμε από τον Παναθηναϊκό στο φιλικό με την Παναχαϊκή, αλλά και τη γενικότερη εικόνα της ομάδας μέχρι τώρα...

Κι ίσως να ήταν ακόμα περισσότερο χρήσιμο τώρα, ακριβώς γιατί μιλάμε απλά για ένα φιλικό και όχι για ένα επίσημο παιχνίδι, που το κόστος μιας ανάλογης εμφάνισης και ενός αντίστοιχου αποτελέσματος.

Λέγαμε λοιπόν -συνοπτικά για όσους δεν θέλουν να κάνουν τον κόπο να το ξαναδιαβάσουν- να μην περιμένει ο Παναθηναϊκός κάποια θεαματική βελτίωση, από την προσθήκη στην ομάδα των νέων αποκτημάτων του, δηλαδή των Πράνιτς και Ατζαγκούν.

Και η εξήγηση ήταν και είναι απλή. Ότι το ποδόσφαιρο αφ΄ ενός είναι ομαδικό άθλημα και αφ΄ ετέρου ότι ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής ή προπονητής, εξαρτάται από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας ενός συλλόγου για το αν θα μπορέσει να βγάλει τα όποια στοιχεία και ικανότητες έχει.

Αν, λοιπόν, σ΄ αυτή τη σούμα του προηγούμενου κομματιού, προσθέσουμε και τη δήλωση του Αναστασίου δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του αγώνα, ότι "εδώ κάτι πάει στραβά", καθώς και την ομιλία του την επόμενη στους παίκτες, μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο.

Το θέμα είναι ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού, απλά επιβεβαίωσε αυτό που βλέπουν όλοι από το ξεκίνημα της σεζόν.

Προσωπικά πιστεύω πως όλο αυτό το σκηνικό ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αν, μάλιστα, δεν υπήρχε αυτός ο μονομερής προσανατολισμός, προς τους παίκτες και ότι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, συμπεριφορά και τα σχετικά αλλιώς θα …μείνουν πίσω και θα …αποκοπούν από τον Παναθηναϊκό, ίσως να μπορούσαμε να πούμε, ότι ήταν μια καλή κίνηση διαχείρισης της κατάστασης.

Καθώς το πρώτο πράγμα για να διορθώσεις κάτι, είναι να εντοπίσεις και να παραδεχτείς ότι υπάρχει.

Μόνο που άργησε κάπως το όλο …συμπέρασμα να εμφανιστεί.

Καθώς ο Παναθηναϊκός έπρεπε να ξεκινήσει τη σεζόν με αυτό το σκεπτικό και όχι να του …προκύψει (ίσως και για επικοινωνιακούς απλά λόγους) μετά από κάποια άσχημα αποτελέσματα ή την ήττα σε ένα φιλικό.

Κάτι πάει στραβά στον Παναθηναϊκό και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Μην τρελαθούμε κιόλας και αλλάξουμε και τα στοιχειώδη που υπάρχουν στους όρους και τη λειτουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Δεν είναι ούτε θέμα ευθυνών, ούτε θέμα της αέναης συζήτησης, γιατί και πώς έφτασε ο Παναθηναϊκός σ΄ αυτή την κατάσταση.

Είναι θέμα αντικειμενικό.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη χρονιά, προσπαθεί να σταθεί στη χρονιά, προσπαθεί να κρατήσει όρθια τη χρονιά, έχοντας τεράστιο πρόβλημα.

Πρόβλημα οικονομικό πάνω απ΄ όλα, διοικητικό και αγωνιστικό ταυτόχρονα.

Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Αυτή είναι η αντικειμενική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και αυτή κλήθηκαν να διαχειριστούν όσοι ανέλαβαν το φετινό εγχείρημα.

Το ότι αυτή η επισήμανση, στο ξεκίνημα της χρονιάς και η ανάλογη απαίτηση να …προσαρμοστούν οι απαιτήσεις, η λογική, η φιλοσοφία και όλα τα σχετικά, στην αναγνώριση αυτής της αντικειμενικής κατάστασης, προκαλούσε …κύμα αντιδράσεων και …κραυγές για …πόλεμο στην ομάδα, έδειχνε απλά ότι όλοι αυτοί μάλλον δεν είχαν συνειδητοποιήσει την αντικειμενική πραγματικότητα στην ομάδα.

Τώρα και υπό το βάρος των αποτελεσμάτων, το παραδέχεται δημόσια ο προπονητής. Σε πρώτη φάση ο προπονητής.

Κι εδώ είναι το επόμενο στοίχημα.

Το να μη γυρίσει την πλάτη του ο Παναθηναϊκός συνολικά στο πρόβλημα και αρχίσει ξανά την προσπάθεια καθαρά επικοινωνιακής πολιτικής του ...ενός αγώνα αντιμετώπισης της πραγματικότητας, αλλά να δεχθεί και κυρίως να αποδεχθεί το πρόβλημα.

Να καταλάβει πως το "εδώ κάτι πάει στραβά" δεν έχει να κάνει μόνο με ένα παιχνίδι, μόνο με ένα φιλικό, μόνο με τους παίκτες αν θέλετε.

Αλλά έχει να κάνει με την αντικειμενική πραγματικότητα που υπάρχει στον σύλλογο και τις αντικειμενικές δυνατότητες όχι μόνο της ομάδας, αλλά συνολικά του συλλόγου να παλέψει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Μόνο έτσι θα πείσει και τον κόσμο, να στοιχηθεί και να συμπαρασταθεί στην -κυριολεκτικά- μάχη που χρειάζεται να δώσει ΟΛΟΣ ο Παναθηναϊκός για να πάρει ότι καλύτερο μπορεί και από την ομάδα και από τη χρονιά συνολικά.

Αλλιώτικα, ακόμα κι αν κάτι …αναστραφεί προσωρινά ή με βάση ένα καλό αποτέλεσμα σε ένα παιχνίδι, είναι μαθηματικά βέβαιο, πως θα ξανάρθει σύντομα η στιγμή για μια δήλωση ανάλογης αυτής του Αναστασίου μετά το φιλικό στην Πάτρα.

Μόνο που αυτή τη φορά, η δήλωση δεν θα είναι …μόνο του Αναστασίου.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: