Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μπορεί, τελικά, ο ΠΑΟΚ να κτυπήσει πρωτάθλημα;

«Ντου στα Αποδυτήρια» για τον έναν βαθμό που χωρίζει τον Ολυμπιακό από τον ΠΑΟΚ. Γράφει ο γνωστός – άγνωστος. Το φαβορί, η μονομαχία και οι παίκτες κλειδιά. Έχει αρκετά πράγματα η επικαιρότητα σήμερα, όπως η μείωση των ομάδων στην Σούπερ Λίγκα ή η τιμωρία του ΠΑΟΚ από την ΟΥΕΦΑ, όμως εγώ θέλω να σταθώ λίγο στο πρωτάθλημα, με αφορμή όσα γίνανε από την αρχή μέχρι και την τελευταία αγωνιστική το Σαββατοκύριακο.
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, δεν έχει πια το απόλυτο των βαθμών. Κόλλησε στο Αγρίνιο. Στο ίδιο γήπεδο ο ΠΑΟΚ έχασε. Μέχρι τώρα οι δυο ομάδες απέχουν έναν βαθμό.
Σαν φαβορί
Κι επειδή φαίνεται ότι η μοναδική ομάδα που έχει μπει για να κοντράρει φέτος για το πρωτάθλημα τον Ολυμπιακό είναι ο ΠΑΟΚ, η ερώτηση είναι αν τελικά μπορεί να τα καταφέρει. Αν, δηλαδή, ο δικέφαλος είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις όποιες απώλειες των ερυθρόλευκων, που ξεκίνησαν σαν φαβορί την κούρσα.
Αυτό που φαίνεται μέχρι τώρα είναι πως καμία ομάδα δεν είναι άτρωτη. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, έχει περισσότερο βάθος στο πάγκο και ποιότητα στις πιο πολλές θέσεις της ενδεκάδας, αλλά ο Μίτσελ δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ακόμα ένα δεμένο σύνολο. Με συνέπεια η απόδοση του Ολυμπιακού να έχει σκαμπανεβάσματα.
Δυσκολεύτηκε σε τρία ματς
Από τα πέντε ματς ως τώρα ο Ολυμπιακός έχει δυσκολευτεί στα τρία. Την Καλλονή την κέρδισε στο γκολ, με τον Ατρόμητο έκανε ανατροπή στο β’ μέρος, ενώ στο Αγρίνιο κόλλησε στο μηδέν. Ωστόσο, όσες φορές έχει πιάσει ρυθμό, έχει αποδώσει καλό ποδόσφαιρο. Το ζήτημα είναι ότι δεν το κάνει συχνά.
Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ δείχνει μια στιβαρότητα. Έχει μια αρχή και τέλος όταν κατεβαίνει στο γήπεδο. Κι έτσι έχει φτάσει να πάρει εύκολα ή δύσκολα τα τέσσερα από τα πέντε ματς. Δίχως να παίζει καλή μπάλα, πάντως, στα πιο πολλά απ’ αυτά.
Οι αντικαταστάτες
Στον δικέφαλο, όμως, υπάρχουν θέσεις που δεν έχει ισάξιους αντικαταστάτες. Το ρόστερ του, δηλαδή, έχει κενά. Κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται όταν τραυματίζονται ή έχουν κάρτες παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις. Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, δεν έχει αρκετές εναλλακτικές λύσεις στα στόπερ και στα κεντρικά χαφ. Κατά τη γνώμη μου εκτός από Στοχ – Λούκας δεν έχει άλλον παίκτη τόσο ποιοτικό στα άκρα του, ενώ ο Χακόμπο δεν είναι τερματοφύλακας με σταθερότητα.
Οι παίκτες – κλειδιά
Με τον Στέφενς ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει πέντε σταθερές στο γήπεδο, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να παίξει γρήγορα. Αναπτύσσεται αργά, με εξαίρεση τον Στοχ που έχει έκρηξη φοβερή.
Αν, λοιπόν, ζυγίσουμε την κούρσα όλου του πρωταθλήματος, τότε ενδεχομένως ο ΠΑΟΚ να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε κάποιες θέσεις και να χαλάει η ισορροπία της ομάδας όταν έχει δυο, τρείς ελλείψεις σε παίκτες – κλειδιά. Η δύναμη του δικεφάλου είναι στα άκρα με Στοχ και Λούκας, ενώ ο Αθανασιάδης μπροστά έχει έφεση στο γκολ. Ανασταλτικά υπάρχει η εμπειρία των Τζιόλη, Κατσουράνη που βοηθάει.
Ο Ολυμπιακός παραμένει το φαβορί, έτσι όπως έχουν τα πράγματα μέχρι αυτή τη στιγμή. Έχει ποιοτικούς παίκτες όπως ο Βάις, ο Σαβιόλα, ο Μήτρογλου, ενώ δεν έχουν μπει ακόμα ουσιαστικά οι Γιαταμπαρέ, Εντινγκά που μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες.
Έχει λύσεις
Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή υστερεί στην συνολική εικόνα. Στην ομαδικότητα, δηλαδή, με τόσα νέα πρόσωπα. Λογικά, θα βελτιωθεί παιχνίδι με το παιχνίδι σ’ αυτόν τον τομέα. Έχει, όμως, και πάγκο με αρκετές λύσεις που είναι απαραίτητες όταν υπάρχουν ματς σε Ελλάδα – Ευρώπη.
Η μονομαχία
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο. Δείχνει ότι είναι λιγότερο επιρρεπής σε μια γκέλα. Όσο, όμως, ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να παραμένει κοντά και σε απόσταση ενός, τριών, έστω πέντε πόντων, τόσο θα αγχώνει τους ερυθρόλευκους. Και ειδικά όσο περνάει ο καιρός. Ίσως, μάλιστα, να κριθούν αρκετά πράγματα (όσον αφορά την εξέλιξη, αλλά και την διάρκεια της μονομαχίας) στα μεταξύ τους ματς στο Καραϊσκάκη την 11η αγωνιστική και την 28η στην Τούμπα.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: