Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Διπλή... αναγέννηση!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την ευχάριστη έκπληξη των τελευταίων ημερών στην Μπουντεσλίγκα, τον Πιερ Λασόγκα.
Καμία φορά είναι να απορείς με πως έρχονται τα πράγματα. Σε σημείο να πιστεύεις ότι δεν μπορεί να είναι απλά σύμπτωση. Η αλληλουχία των γεγονότων μέχρι την… παράσταση του Λασόγκα και του Αμβούργου την περασμένη Κυριακή (06/10) είναι εντυπωσιακή.
Μόνο τυχαίο δεν τον λες τον 21χρονο επιθετικό. Διεθνής με τις μικρές ομάδες της Γερμανίας, τα τελευταία χρόνια είχε κερδίσει τις εντυπώσεις στο Βερολίνο. 13 γκολ σε 25 ματς τη σεζόν 2010-11 στην δεύτερη κατηγορία και 8 σε 32 αντίστοιχα τη σεζόν 2011-12 στην Μπουντεσλίγκα με την Χέρτα. Δυστυχώς για τον Λασόγκα, η ατυχία του χτύπησε την πόρτα και τον Μάιο του 2012 υπέστη ρήξη χιαστών, που του στοίχισε το μεγαλύτερο μέρος της περσινής σεζόν.
Με νέο τεχνικό στην πρωτεύουσα τον Γιος Λουχουκάι και μεγάλο ανταγωνισμό ήταν λογικό να μην πάρει ευκαιρίες με την επιστροφή του. Όλα έδειχναν ότι θα μείνει στο Βερολίνο, όμως ο σοβαρός τραυματισμός του Μπαουμγιόχαν άλλαξε τα δεδομένα. Η Χέρτα ήθελε έναν δημιουργικό μέσο, το Αμβούργο έναν επιθετικό και όλα πήραν τον δρόμο τους, με την ανταλλαγή να ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου. Σκιέλμπρεντ και Λασόγκα ακολούθησαν αντίστροφα δρομολόγια ως δανεικοί και χωρίς οψιόν αγοράς σε μία συμφωνία που χαρακτηριστική από όλους «επικερδής».
Ο δεύτερος, μάλιστα, πέρασε τα ιατρικά… τραυματίας στο στάδιο της ανάρρωσης και ο Φινκ δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ. Εκτός Αμβούργου, μάλιστα, ήταν λες και κανένας δεν θυμόταν την μεταγραφή της τελευταίας στιγμής. Λες και ο Λασόγκα δεν ανήκε στην ομάδα. Τελικά, όμως, η ανταλλαγή μοιάζει περισσότερο επικερδής για το Αμβούργο.
Ο Κρόιτσερ γνώριζε τους λόγους που κινήθηκε για την απόκτησή του. Μία ομάδα με εκτελεστές στα στημένα όπως οι Φαν Ντερ Φάαρτ και Τσαλάνογλου θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο ένα επιθετικό με το ύψος (1,89) και την ποιότητα του Λασόγκα. Έστω και αν δεν μπορούσε να είναι σε καμία περίπτωση βέβαιος για την επιτυχία, του… βγαίνει.
Η «αλυσίδα» των γεγονότων έφερε την απόλυση του Φινκ, με τον οποίο ο Λασόγκα συμπλήρωσε 6… ολόκληρα λεπτά συμμετοχής. Ο υπηρεσιακός Καρδόσο του έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει βασικός στο ματς Κυπέλλου με την Γκρόιτερ Φιρτ και ο νεαρός επιθετικός πέτυχε το μοναδικό γκολ στη νίκη-προκριση του Αμβούργου. Για καλή του τύχη ήταν η πρώτη φορά που ο Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ έβλεπε από κοντά τους νέους του παίκτες.
Ο Ολλανδός είδε όλα όσα ήθελε να δει από εκείνον. Πάθος, δύναμη, καλή τοποθέτηση και καλά τελειώματα. Είχε πειστεί. Επόμενο ματς εκτός έδρας με την Άιντραχτ στην Φρακφούρτη, με τον Ολλανδό για πρώτη φορά στον πάγκο και τον Λασόγκα βασικό να σκοράρει στο 45+3’ στην ισοπαλία 2-2. Με 2 γκολ σε ισάριθμες εμφανίσεις στην αρχική ενδεκάδα ήταν αδύνατο να μην ξεκινήσει και στο επόμενο ματς εκτός έδρας με τη Νυρεμβέργη.
Εκεί που… απογειώθηκε! Ο Λασόγκα έκανε χατ τρικ από το 59’ μέχρι το 67’, το πιο γρήγορο στην ιστορία του Αμβούργου, της Μπουντεσλίγκα εκτός έδρας και 4ο πιο γρήγορο συνολικά σε διάστημα 8’ μετά τους Τένις (5' το 1991), Ντίκελ (6' το 1988) και Λάουμεν (7' το 1967)! «Μπορούμε να επιστρέψουμε με χαμόγελο στις προπονήσεις», αρκέστηκε να πει μετά το ματς ο Λασόγκα, που αφιέρωσε τα γκολ στον εορτάζων μικρό του αδερφό και αποκάλυψε ότι επιτέλους χαίρεται ξανά το ποδόσφαιρο μετά από μία πολύ δύσκολη σεζόν.
Η… αναγέννηση του ίδιου έρχεται μαζί με εκείνη του Αμβούργου, που σε δύο παιχνίδια κατάφερε να μαζέψει όσους βαθμούς είχε μαζέψει στα προηγούμενα έξι και το σημαντικότερο να μην ηττηθεί, κρατώντας και το μηδέν για πρώτη φορά εκτός έδρας.
Ο Λασόγκα δείχνει τα στοιχεία που είδαμε στην πρώτη του σεζόν στην Μπουντεσλίγκα. Είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, όμως αυτή τη στιγμή είναι ο πιο εύστοχος επιθετικός στην κατηγορία και με διαφορά μάλιστα. Το ποσοστό ευστοχίας του αγγίζει το 78%! Σε 4 εμφανίσεις έχει επιχειρήσει 9 τελικές προσπάθειες, οι 7 από αυτές ήταν εντός εστίας και οι 4 κατέληξαν σε γκολ!
*Στο γράφημα οι τελικές προσπάθειες του Λασόγκα στην Μπουντεσλίγκα (πηγή: Squawka)

«Δεν έχει αίσθηση του φόβου, όποιον αντίπαλο και αν βρει μπροστά του», σχολίασε ο Φαν Μάρβαϊκ, που δεν παρέλειψε να πει πόσο του αρέσει και ως παίκτης και ως άνθρωπος ο 21χρονος επιθετικός. Αυτό που έλειπε από το Αμβούργο στις πρώτες αγωνιστικές ήταν ένας «καιροσκόπος» επιθετικός. «Opportunistic», που λένε και οι Άγγλοι και περιγράφει ακριβώς τον χαρακτηρισμό. Το εκπληκτικό 3ο του γκολ με τη Νυρεμβέργη το αποδεικνύει, όπως και το γκολ από το κόρνερ του Φαν Ντερ Φάαρτ, όπως και η κίνηση που κάνει στο πρώτο γκολ πριν πάρει την ασίστ ξανά από τον Ολλανδό…
*Στο γράφημα το 3ο γκολ του Λασόγκα στη νίκη 5-0 εκτός έδρας επί της Νυρεμβέργης. Με κόκκινη βούλα οι παίκτες της Νυρεμβέργης, με πράσινη γραμμή οι επιτυχημένες πάσες, με κόκκινη γραμμή οι λανθασμένες, με την άσπρη βούλα ο Λασόγκα, με την μαύρη γραμμή η κίνησή του με την μπάλα και στη συνέχεια η θέση από την οποία έκανε το σουτ και σκόραρε (πηγή Swuawka)

Το γεγονός ότι το Αμβούργο δεν έχει οψιόν αγοράς είναι κάτι που θα απασχολήσει αργότερα. Άλλωστε, η μητέρα και μάνατζέρ του έχει δηλώσει ότι στο τέλος η επιλογή θα είναι του γιου της. «Δεν υπάρχει νόημα να το συζητάμε από τώρα», είπε ο Κρόιτσερ. «Αν συνεχίσει να σκοράρει, θα δούμε τι θα κάνουμε», ολοκλήρωσε. Με το μπάχαλο που γίνεται στο Αμβούργο και φέτος, καλά θα κάνουν, πάντως, να πάρουν τις αποφάσεις τους από νωρίς… Προς το παρόν το μομέντουμ είναι με το πλευρό του Λασόγκα και αν συνεχίσει έτσι το… ταβάνι θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: